Lokalni kontrast

Lokalni kontrast jedan je od najbitnijih elemenata u percepciji fotografije.

Što je zapravo lokalni kontrast? To je kontrast pojedinih sitnih dijelova scene unutar fotografije kod kojih se javlja oštri prijelaz u intenzitetu svjetline, a kod ekstremnih vrijednosti dolazi do pojave ruba.

Lokalni kontrast jedan je od najbitnijih elemenata u percepciji fotografije.

Što je zapravo lokalni kontrast? To je kontrast pojedinih sitnih dijelova scene unutar fotografije kod kojih se javlja oštri prijelaz u intenzitetu svjetline, a kod ekstremnih vrijednosti dolazi do pojave ruba. Efekt ruba dobro je proučen, tako da postoji i fiziološko tumačenje viđenja ruba. "Receptori osjetljivi na svjetlo imaju tendenciju ka lateralnoj inhibiciji. Posljedica je toga da su relativno neosjetljivi na promjenu cjelokupnog osvjetljenja i osjetljivi na granične razlike. Tamo gdje se svjetlost naglo mijenja uočava se rub. Drugim riječima uzimamo informacije o promjeni, a nagla promjena nosi mnogo informacija. (Jadranka Damjanov, Vizualni jezik i likovna umjetnost, Školska knjiga, Zagreb, 1991.)" Tako će oštri rub koji nosi naglu promjenu i zapravo je primjer jakog lokalnog kontrasta utjecati na cjelokupni kontrast slike. Pogledajte priloženu ilustraciju, zagledajte se u križić, perifernim vidom jasno ćete vidjeti bijelu kružnicu.

Ovo je prva ilustracija koja će nam pomoći da objasnimo što je to Craik-O`Brienov efekt. Evo i druge, ponovo se zagledajte u križić na lijevoj strani ilustracije.

Dok je na prvoj ilustraciji bijeli krug oštrog ruba ostao jasno vidljiv i nakon fokusiranja na "x", na drugoj na kojoj je bijeli krug neoštrih rubova percepcija se mijenja, takav krug nestat će u općem sivilu. On izgleda kao da nije bijeli već da ima nijansu sive, iako to nije tako, oba su područja ispunjena čistom bijelom bojom. Ova pojava nije vezana samo za promjenu svjetloće unutar slike nego i za promjenu boje i teksture, pogotovo za promjenu smjera kod tekstura s izraženim usmjerenjem.

Iz ovih je primjera jasno vidljivo kako lokalni kontrast, kontrast ruba kruga djeluje na percepciju kontrasta cijele ilustracije, lokalni kontrast kojeg još možemo nazvati i kvalitativni kontrast uvjetuje našu percepciju ukupnog kontrasta kojeg u ovom jasno definiranom primjeru možemo nazvati kvantitativni kontrast. Pojmovi kvantitativni i kvalitativni kontrast biti će nam jasniji kad se pozabavimo kontrastom rasvjete.

Kategorija: 
Estetika fotografije

Objavljeno: 14.09.2006.