Crno-bijeli ispis

Prošle je godine na tiskovnoj konferenciji održanoj u Parizu kompanija Epson predstavila novi 'revolucionarni' ispis crno-bijele fotografije s tintnim pisačima.

HP crna i siva tintaProšle je godine na tiskovnoj konferenciji održanoj u Parizu kompanija Epson predstavila novi revolucionarni ispis crno-bijele fotografije s tintnim pisačima. Revolucija! Viču iz Epsona. Jedinstveno, napredno, nevjerojatno!!! A neupućeni indolentni mediji istog su trena prenijeli vijest. Ma šipak! Kakva revolucija i tko tu koga farba? I to ne u boji nego u crnom i bijelom. Ono o čemu Epsonovci galame na sav glas HP je imao u ponudi već skoro dvije godine. Kvalitetan crno bijeli ispis ugrađen u praktično svaki pisač, zahvaljujući crnoj i dvije nijanse sive.

Quadtone A da ne biste pomislili da je to HP izmislio još dvije godine, pa i nešto više, prije njih preciznije početkom 2000-ite u upotrebu je ušao sustav zvan Piezography kompanije ConeTech. Sustav je koristio "quadtone" proces ispisa koji je imao crnu i tri nijanse sive. Prije nego je osnovao vlastitu kompaniju John Cone radio je na crno bijelim ispisnim sustavima za IRIS platformu, pa je prvi takav sustav ušao u upotrebu još 1996. Negdje u isto vrijeme kad se pojavio Piezography, na tržište je izašla i kompanija Lyson također s "quadtone" kombinacijom. Oba ova sustava koriste Epsonove i/ili Canonove pisače. Piezography ih pretvara u CIS (Continous Inking System) strojeve. Običnim rječnikom rečeno na pisač se nadograđuju bočice s tintom koje se nadopunjuju iz velikih spremnika.

CIS sustav Nema dakle mijenjanja spremnika s tintom, no zato ima mijenjanja glave i elektronike na pisačima jer se od originalnog pisača koristi samo kućište i dio elektronike. Sustav je daleko od jeftinog početna cijena (za manje pisače) je oko 1600 dolara. Iako nudi CIS sustave Lyson ima i drugi pristup, originalne CMYK tinte zamjenjuju se njihovim spremnicima, a ako ste prije toga pisač koristili za ispis u boji, glave i sustav dotoka tinte treba očistiti posebnim sredstvom koje također dolazi u spremnicima koji se ubacuju u pisač umjesto CMYK spremnika. Ne preporuča se mijenjanje sustava ispisa, pa tako trebate jedan pisač za boju, a drugi za crno bijeli ispis.

Dio pribora za CIS HP-ov sustav ispisa nema takvih problema jer su glave ugrađene u spremnik, pa promjenom spremnika jednostavno možete mijenjati način ispisa boja ili crno-bijelo, a također se ne treba mučiti s preuređenjem pisača. Tako je HP ponudio jednostavan i elegantan sustav crno bijelog ispisa, bez komplikacija i dodatnih troškova. Ako ispisujete zaista velike količine crno bijelih fotografija CIS sustav je nezamjenjiv, tintu samo natačete u bočice. Lyson je ponudio jednostavniji i jeftiniji pristup, ali uz žrtvovanje pisača. Kod oba sustava je pitanje trajanja ispisne glave. HP je riješio sve probleme i donio jednostavnost, a u trku se sa zakašnjenjem eto uključio i Epson, pa sad sve propušteno pokušava nadoknaditi glasnim izvikivanjem neistina i agresivnom marketinškom kampanjom na koju su nasjeli mnogi mediji jer se novinari u njima ionako mijenjaju svakih nekoliko godina pa se eto više nitko niti ne sjeća da je crno bijeli tintni ispis u kućnim pisačima prisutan još od 2000. godine, a u studijskim pisačima još od 1996. godine.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 07.07.2006.