Ispiši me

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji pojam fotografije se izmijenio. Dok su još prije nekoliko godina pri spomenu fotografije svi očekivali sliku na papiru, danas očekuju sliku u elektronskom obliku.

Fotografiramo više nego ikad, ali razvijamo sve manje fotografija, no zato sve više ispisujemo. Koja je razlika? Razvijanje podrazumijeva kemijsku obradu papira uz upotrebu razvijača, to je dakle klasičan oblik nastanka fotografije. Ispis je nastajanje fotografije uz pomoć pisača: laserskih, tintnih, sublimacijskih ili nekih drugih. U literaturi s engleskog govornog područja, koja je još uvijek najvažnija i najobilnija, sve se češće spominje "lightroom" kao velika prednost novih tehnologija koje su istisnule "darkroom". Ono što autori takvih tekstova žele u što kraćem obliku naglasiti jest činjenica da nam za razvijanje fotografija više nije potrebna zasebna prostorija, tamna komora, sad sve što želimo možemo obaviti na radnom stolu. Oduševljenje ovakvom situacijom proizlazi iz jednostavnosti postupka. Iako je broj tamnih komora u stanovima fotografskih entuzijasta bio poveći gotovo sve su bile opremljene za crno bijelu fotografiju. Izrada fotografija u boji uvijek je bila kompleksan i dugotrajan proces koji je zahtijevao i veliki broj pomagala, a za razliku od crno bijele fotografije koju je moguće razvijati uz crveno svjetlo, fotografije u boji moralo se razvijati u potpunom mraku. Otuda veselje koje iskazuju razni autori tekstova. Priprema fotografije za ispis jednostavno je izvediva na računalu, a nakon toga jednom naredbom možemo inicirati ispis. Štoviše, ako radite s digitalnim foto aparatom na nekim pisačima možete ispisivati fotografije direktno s kartice ili direktno iz aparata. Ispisivanje fotografija u vlastitom aranžmanu privlačnije je i jednostavnije no ikad.

Pogledajmo u kratkim crtama kako ono funkcionira, koju kvalitetu nam nudi i koliko će nas to veselje koštati. Pri tome ćemo se zadržati na ispisu veličine A4, jer se danas ispisuje i razvija manje, ali se zato ide na veće formate. Fotografije veličine 9 x 13 ili 10 x 15 cm koje su najčešće završavale u obiteljskim albumima entuzijastima su uvijek služile samo kako bi vidjeli što se nalazi na filmu. Obiteljske su albume zamijenili CD ROM formati, ali ljubitelji fotografije i dalje žele držati papir u ruci i to po mogućnosti što veći, a tu je i skupina koja fotografije šalje na izložbe, salone fotografija i slične manifestacije, njima je standardna veličina fotografije 30 x 40 ili kod pisača ekvivalentan A3 format.

Koliko košta razvijanje formata A4? Kako gdje, ako ste profesionalac ili član Fotokluba Zagreb u Konica centrima cijena je 11 kn, ako ste obični kupac izdvojit ćete 14 kn za svaku fotografiju. U Fotostudiju IPIK cijena je također 14 kn. Koliko košta ispis u kućnoj radinosti? Prvo treba investirati okvirno oko 1500 kn za kvalitetan foto pisač formata A4, ta je svota otprilike u sredini, jer na primjer HP 7960 košta oko 2200 kn, a EPSON C64 samo 600 kn. Ako za vrijeme trajanja pisača ispišemo 500 fotografija na svaku fotografiju treba dodati 3 kn troška za pisač - sad se postavlja pitanje koliko ćete zaista fotografija napraviti? Pregledajte ladice, kutije za cipele ili neka druga mjesta gdje držite fotografije možete li sveukupno pronaći 500 fotografija? U kojem formatu? Pisač će vam zasigurno dobro služiti u periodu 2 do 3 godine pa je za pretpostaviti da ćete za vrijeme njegova životna vijeka ipak ispisati bar 500 fotografija. Dakle zadržimo se na iznosu od 3 kune kao prosječnoj amortizaciji po fotografiji. Tu su zatim troškovi papira i tinte. Ovdje je varijabilnost velika, kvalitetan foto papir možete pronaći u rasponu cijena od 3 do 15 kuna po listu, no cijena za kvalitetne papire kompanija Canon, EPSON i HP je oko 6 kn po listu pri čemu HP s cijenom od 4,5 kn za vrhunski papir gramature 280 ima daleko najbolji odnos cijene i kvalitete (to je cijena za paket od 50 listova, za paket od 20 listova cijena je već 5,5 kn po papiru). Za kraj nam ostaje trošak tinte. Tinta za foto pisač HP 7960 košta oko 425 kn (spremnik br. 57 - 245 kn, a spremnik br. 58 - 180 kn). S tom količinom tinte moguće je ispisati oko 45 fotografija formata A4, tinta je zapravo najskuplji dio cijele priče, oko 9,5 kn po fotografiji. Cijena naše fotografije iznosi dakle 17 kn.

Sličnu bi računicu mogli napraviti i za format slike 10 x 15 cm. Papir je 1,30 kn; amortizacija pisača 0,75 kn; tinta 2,5 kn; ukupno oko 3,5 kn, što je skoro duplo više nego u bilo kojem foto laboratoriju (ili foto studiju, kako se oni vole nazivati). No tu je i najnoviji HP Photo Value Pack sa serijom 363 vivera tinte (pojedinačni spremnici za svaku boju) i 150 papira formata 10x15 i debljine 250g/m2, sve u svemu dovoljno za ispis 150 fotografija vrhunske kvalitete po cijeni od samo 279 kn, odnosno 1,85 kn po fotografiji.

Zanimljiva se pojava događa ako idemo na veći format, recimo A3, koji je već prvi pravi izložbeni format, cijena razvijenog papira je 35 kn, cijena ispisanog papira bila bi oko 34 kn ako računamo da su svi troškovi ispisa udvostručeni, no ovdje se javlja još jedna zanimljivost, dok spremnici za male pisače kapaciteta 17 ml koštaju otprilike stotinjak kuna na primjer crna tinta HP br. 56 košta 137 kn, za velikoformatne pisače ulošci koštaju nešto više ali imaju znatno veći kapacitet. Tako HP spremnik 51640AE košta 204 kn, ali u njemu ima 42 ml crne tinte, dva i pol puta više. To nas dovodi do zaključka da je velike formate isplativo ispisivati kod kuće. Cijena A3+ pisača? Četverobojni HP deskjet 1280c možete naći već za 2300 kn.

Isti pisač različiti papiri i kvaliteta ispisa je različita! © Damir TiljakVidimo dakle da se luksuz izrade vlastitih ispisa u kućnoj radinosti isplati i ne isplati, ovisno o pisaču i potrošnom materijalu. Pravilo je da veći pisač košta više, ali ima i bolju isplativost kroz jeftiniji potrošni materijal (tinte). Sve je relativno, želite li ispisati samo nekoliko fotografija, a ne stanujete u centru grada, blizu nekog foto studija, možda se ne isplati gubiti vrijeme i novac (gorivo, parkiralište ili karta za javni prijevoz). Ako pak ne živite u urbanim sredinama onda možda i nemate izbora, a ako vam kriteriji nisu najviši možete proći i znatno jeftinije uz jeftini pisač i zamjenske tinte. No u takvim se slučajevima postavlja pitanje o trajanju ispisa. Zanimljivo istraživanje objavio je Wilhelm. Napravljena je usporedba različitih pisača u kombinaciji originalnih papira i jeftinijih papira drugih proizvođača. Tako je ustanovljeno da će ispis na jeftinim papirima izblijediti već nakon 2 do 5 godina dok će ispis na originalnim papirima trajati od 27 do 90 i više godina (ovisno o proizvođaču i modelu pisača). U ovim je kombinacijama jedino podbacio Lexmark čiji ispisi traju samo 6 godina na originalnim medijima. Dakle za maksimalnu kvalitetu i trajnost treba koristiti originalne tinte i za njih predviđene papire, jednom riječju kombinaciju koju je optimizirao proizvođač, svaka druga kombinacija utječe na trajnost i kvalitetu ispisa.

Ovisno o potrebama, isplati se i ne isplati ispisivati fotografije kod kuće. Naravno da je užitak kvalitetnog rada obavljenog u ugodnoj atmosferi doma, bez izlazaka na kišu, snijeg ili užareni asfalt teško procijeniti u financijskom smislu. Kako funkcionira takvo ispisivanje fotografija? Vrlo jednostavno i tu se ne morate posebno brinuti. Ispisivanje fotografija nije ništa kompliciranije od ispisivanja teksta. Više o detaljima i načinima ispisa objavit ćemo u narednim tekstovima i testovima pojedinih uređaja. Zadnje je pitanje kvaliteta ispisa. Ovo je ujedno i najteži dio. Kvaliteta ispisa ovisi o pisaču, tinti i papiru. Pisači koji koriste 6 tinti u pravilu daju bolji ispis od onih koji koriste 4 tinte, a uvijek se najboljom pokazala kombinacija originalna tinta i za nju predviđen papir, po mogućnosti što kvalitetniji. Tako je na ispisu fotografija napravljenih na HP deskjet 7760 pisaču, pri čemu je korišten njihov najkvalitetniji papir, najveća kvaliteta ispisa i foto tinta, ponekad teško čak i pod povećalom ustanoviti da je riječ o ink jet ispisu, no ispis na istom pisaču ali na papirima drugih proizvođača već pri manjem povećanju jasno će pokazati strukturu koja sliči zrnu na filmu, ali je zbog pravilnosti jasno da se radi o sitnim kapljicama tinte koje se nisu dobro upile u strukturu premaza papira. Gledajući golim okom svi će ispisi izgledati dovoljno kvalitetno, ali će se razlikovati u nijansama i zasićenosti boje.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 27.06.2006.