Tehnologija ispisa

Živimo u doba izuzetno brzog napretka tehnologije.

Živimo u doba izuzetno brzog napretka tehnologije. Tako su se u samo nekoliko godina tintni pisači izuzetno razvili i potisnuli neke druge tehnologije ispisa koje su s njima još nedavno bili ravnopravni kandidati za fotografsku kvalitetu ispisa. Kako je upravo takva vrsta ispisa ono što nas zanima pogledajmo koje sve tehnologije ispisa zadovoljavaju kriterij ispisa fotografije, odnosno kakvih sve pisača imamo:

- sublimacijski pisači
- laserski pisači
- pisači na tekuću tintu ili tintni pisači
- pisači na krutu tinti
- pisači na vosak

Kruta tinta i laseri - boja se preko bubnja nanosi na papir © Fot-o-grafitiNa ovoj se listi nalaze neke tehnologije koje su danas gotovo potpuno potisnute na marginu. Što se tiče ispisa općenito, tržištem dominiraju laserski pisači, dok ispisom fotografske kvalitete dominiraju tintni pisači, a prate ih sublimacijski pisači koji se uglavnom koriste za ispisivanje manjih formata.

Pogledajmo ukratko na kojim principima se temelji ispis kod ovih pisača.

Laserski pisači – sitne čestice tonera u boji nanose se na bubanj, a s bubnja se prebacuju na papir na kojem se fiksiraju toplinom.

Tekuća i kruta tinta - boja se nanosi direktno na papir © Fot-o-grafitiPisači na krutu tintu – kombinacija tintnih i laserskih pisača – tinta je u krutom stanju, prije upotrebe se zagrijavanjem pretvara u tekućinu no kao i kod laserskog pisača prvo se nanosi na bubanj, a zatim se prenosi na papir. Postoje i pisači koji tintu nanose direktno na papir.

Pisači na tekuću tintu ili kako ih kraće nazivamo tintni pisači, odnosno inkjet pisači – ovi pisači izbacuju kapljice tinte direktno na papir. Trenutno daju najbolji fotografski otisak.

Sublimacija i vosak - boja se s folije prenosi na papir © Fot-o-grafitiPisači koji koriste vosak – na foliju je nanesen vosak u boji, sitne iglice zagrijavaju vosak koji tako prelazi na papir gdje se hlađenjem fiksira. Postoje i autokromatski pisači koji imaju vosak na samom papiru umjesto na foliji u pisaču.

Sublimacijski pisači – i kod njih postoji folija na koju je nanesna boja, zagrijavanjem boja sublimira i tako se prenosi na papir. Boja je prozirna pa se tri sloja nanose direktno jedan iznad drugoga u tri koraka.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 21.07.2006.