Tintni proces ispisa

Proces ispisa slike u tintnim pisačima u osnovi je vrlo jednostavan, tinta iz spremnika dolazi u komoru za ispaljivanje, u komori se stvara pritisak zbog kojeg tinta prolazi kroz male sapnice, štrcne na papir, tamo se osuši i postane dio slike.

Ispaljivanje tinte kroz sapnicu © HPProces ispisa slike u tintnim pisačima u osnovi je vrlo jednostavan, tinta iz spremnika dolazi u komoru za ispaljivanje, u komori se stvara pritisak zbog kojeg tinta prolazi kroz male sapnice, štrcne na papir, tamo se osuši i postane dio slike. Izvedba tog procesa ovisi o nekoliko detalja: načinu ispaljivanja kapljice kroz sapnicu, promjeru sapnice, veličini kapljice i kvaliteti odnosno sastavu tinte.

Promjer sapnice višestruko je manji od promjera ljudske kose © HPPogledajmo kako to izgleda kod pisača kompanije HP. Oni za stvaranje pritiska u komori koriste sustav grijača, pa takve pisače nazivamo termalnim. Kroz otpornik prolazi električna struja koja ga brzo zagrijava, tako da se u roku od 1,5 milisekunde (milijuntog dijela sekunde) površina otpornika zagrije na 450 stupnjeva. Energija koja prolazi kroz otpornik iznosi 1850 MW po metru kvadratnom, za usporedbu možemo uzeti Sunce koje po metru kvadratnom zrači 64 MW, naravno površina otpornika je izuzetno mala pa je ukupan utrošak energije također malen. Kad se otpornik u tako kratkom vremenu zagrije, tanak sloj tinte debljine tek 0,0001 mm jednostavno eksplodira u obliku pregrijane pare, zagrijane na čak 300 stupnjeva što je daleko iznad temperature vrelišta tinte koja je u osnovi uglavnom voda s dodatcima pa ima vrelište oko 100 stupnjeva. Tako nastali pritisak izbacuje tintu brzinom od 50 km na sat kroz sapnice višestruko tanje od ljudske kose, u tom momentu tinta je podvrgnuta akceleraciji od milijun G jer maksimalnu brzinu postiže za samo 1 mikrosekundu nakon eksplozije mjehurića.

Proces ispisa © HP

Početak stvaranja mjehurića snimljen elektronskim mikroskopom © HPOvaj proces moguće je ponoviti 18.000 puta u sekundi što kod glava sa velikim brojem sapnica znači izbacivanje od otprilike 18 milijuna kapljica u sekundi. Ovako impresivni procesi svakog se dana odvijaju u stotinama tisuća HP-ovih pisača, na našim radnim stolovima.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 20.11.2006.