Formati negativa i papira

Povećanje cijelog sadržaja nekog negativa ili kompletnog kadra zahvaćenog čipom moguće je samo ako je odnos dužine i širine slike odnosno negativa isti kao kod papira.

Ako nije moramo žrtvovati dio slike ili dio papira. Ti se odnosi u pravilu poklapaju samo za velike formate negativa. Razlog tome je što formati tih negativa, isto kao i formati papira tradicionalno odgovaraju cjelobrojnim vrijednostima u inčima. Uvođenjem srednjeg formata, koji ima mjere u decimalnom sustavu dolazi do izraženog neslaganja formata 645 i 69 formata s formatima papira. Pojavom pokretne slike, filma u dotada statičnu sliku unosi se dinamika. Takvoj formi odgovara veći odnos dužine i širine. Evolucija formata kreće prema lateralnoj ekstenziji, povećava se dužina u odnosu na širinu. Film kojega danas koristimo u formatu 35 mm prvobitno je bio namijenjen kinematografiji te mu je odnos stranica bio postavljen u razmjere 1:1,5. Ta se tendencija nastavila pa je najmlađi od svih formata, sada već zaboravljen, APS dobio odnos stranica 1:1,80.

Najvažniji formati negativa

Najčešći omjer u digitalnoj fotografiji je 1:1,33 odnosno 4/3 on odgovara prikazu slike na monitoru. Kod nekih se digitalnih aparata, javlja i omjer 2/3 odnosno 1:1,5 koji odgovara onome kod 35 mm formata, broj takvih aparata naročito je porastao u zadnje vrijeme jer su proizvođači počeli izbacivati sve više SLR modela.

Tradicionalni formati foto papira

Papir na kojem pišemo pripada A seriji po DIN standardu, kojoj je osnova jednostavna aritmetička progresija, estetski je superioran standardnim formatima fotografskog papira jer je bliži zlatnom pravokutniku. Također je vrlo praktičan jer je prepolovljiv. Kako je osnovni omjer stranica 1,41 (korijen iz 2) on se uvijek zadržava polovljenjem formata. Tako je A3 duplo veći od A4, dok je A4 duplo veći od A5. Format A4 koji se sve više koristi ulaskom foto pisača u široku upotrebu ima dimenzije 210 x 297 mm, kao što smo već rekli omjer stranica je 1,414 što znači da kod fotografiranja s aparatima koji daju omjer slike 1,5 moramo žrtvovati dio slike ako želimo popuniti papir, kod aparata koji daju sliku u 4/3 formatu moramo pak žrtvovati dobar dio papira.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 06.12.2006.