Koja brzina zatvarača?

Pri kojim brzinama zatvarača možemo fotografirati držeći aparat u rukama, a pri kojim treba koristiti stativ? Prema jednoj neslužbenoj statistici vibracija fotoaparata kriva je za 90 % neoštrih fotografija, tek 10 % otpada na loše izoštravanje. Ako fotografirate s malim brzinama zatvarača, svaki i najsitniji pomak aparata uzrokovat će neoštrinu u slici.

Koja je to brzina s kojom se ne bi smjelo snimati iz ruke? Ona ovisi o žarišnoj duljini objektiva. Pravilo za 35 mm format (kod ostalih formata treba koristiti vrijednosti izražene u ekvivalentnim žarišnim duljinama) je da se kao minimalna vrijednost uzima recipročna vrijednost žarišne duljine objektiva. To znači da s objektivom od 50 mm prilikom snimanja iz ruke ne bi trebali koristiti ekspozicije duže od 1/60 sekunde. Ako koristite objektiv od 200 mm ta se vrijednost penje na 1/250 sekunde.

Za sve brzine zatvarača sporije od tako dobivene vrijednosti trebalo bi koristiti stativ. "Glupost! Ja s objektivom od 50 mm koristim bez problema brzine zatvarača od 1/15, pa čak i 1/8 sekunde! Imam mirne ruke." Ponosno će izjaviti neki fotografi. Takve ćete fotografe često vidjeti kako nose ogromne torbe pune najrazličitije i najskuplje opreme, ali među tom opremom nećete primijetiti stativ. Često su to fotografi koji kupuju najkvalitetnije i najoštrije objektive, a onda vrhunsku oštrinu upropaste fotografirajući iz ruke. Zašto takva izjava ne stoji? Zato što je pobijaju iskustvo i stručne analize. Nemojte misliti da je ovo pravilo određeno proizvoljno, napravljeni su testovi i ustanovljeno je da su to vrijednosti koje može koristiti fotograf mirne ruke, ako vam se ruke tresu brzine zatvarača trebale bi biti dvostruko, pa i trostruko kraće.

Fotografija - stativ

Razlog zašto takvi "fotografi" misle da mogu fotografirati pri brzinama manjim od recipročne je što nikada ne povećavaju svoje fotografije, jer razlika se uglavnom neće vidjeti na fotografijama do veličine 10 x 15 cm. Što je fotografija manja neoštrina smije biti veća. Nema većeg razočaranja od onog, kad se za fotografiju koja je na kontaktnoj kopiji ili LC zaslonu digitalnog aparata izgledala upravo savršeno, nakon povećanja ustanovi da je potpuno neoštra. Tek će provjera negativa povećalom pokazati da je on neoštar i da greška nije nastala prilikom povećavanja. Dobar je stativ dugoročna i isplativa investicija. Ponekad je bolje imati osrednji objektiv i aparat na stativu, nego najkvalitetniji objektiv s kojim fotografirate iz ruke.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 14.04.2006.