Pentaprizma

Pentaprizma je staklena prizma koja ima pet ploha postavljenih pod takvim kutovima da se svjetlost koja uđe u prizmu lomi prema principu totalne refleksije.

Shema pentaprizmePentaprizma je staklena prizma koja ima pet ploha postavljenih pod takvim kutovima da se svjetlost koja uđe u prizmu lomi prema principu totalne refleksije. U takvoj prizmi svjetlost se lomi dva puta, na način da nakon refleksije izlazi pod kutom od 90 stupnjeva. Kako to izgleda prikazano je na shemi, a na njoj je lako uočiti da jedna ploha uopće nema kontakta sa svjetlom nego da samo služi kako bi zatvorila geometrijski oblik prizme. Takve prizme se upotrebljavaju u konstrukciji tražila SLR fotografskih aparata.

Stvarna pentaprizmaU stvarnosti u fotografskoj pentaprizmi postoji 6 ploha od kojih se jedna ne koristi, to je moguće vidjeti na slici, vidimo 3 glavne plohe okrenute prema nama, 2 se nalaze na strani okrenutoj od nas, lijeva i stražnja, a tu je i ploha na kojoj prizma leži. Svjetlost se u prizmi reflektira 3 puta. Svakom refleksijom svjetlosti mijenja se orijentacija slike, potpuno identično kao i kod refleksije u zrcalu, a kako se kod SLR aparata već dogodila jedna promjena orijentacije slike, prilikom refleksije na zrcalu, kako bi slika u tražilu bila ispravno orijentirana potrebna je još jedna dodatna refleksija.

Prave su pentaprizme skupe, naime zbog oblika potrebnog da bi se ispunili zahtjevi za totalnom refleksijom poprilično su velike (pa samim tim i teške), a izrađuju se od skupog optičkog stakla. U aparate se često ugrađuju manje i jeftinije prizme koje ne ispunjavaju uvijete potrebne za totalnu refleksiju pa su im stranice presvučene reflektivnom slojevima, poput zrcala. Postoje čak i tražila koja su u potpunosti izrađena od zrcala, ona su lagana i jeftina, ali im je slika manje svjetla nego kod prave pentaprizme, a često im i povećanje ne ide u korak s povećanjem prave pentaprizme, što znači da je slika koju gledamo u tražilu manja.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 22.09.2006.