Tražilo

Funkcija tražila

Fotografija je definirana i opisana na mnogo različitih načina, za naše potrebe možemo reći da je ona djelić prostora zabilježenog u djeliću vremena.

Funkcija tražila

Fotografija je definirana i opisana na mnogo različitih načina, za naše potrebe možemo reći da je ona djelić prostora zabilježenog u djeliću vremena. Kako bi fotograf mogao utjecati na tu zabilješku treba mu određena kontrola nad vremenom i prostorom. Zato su u svaki foto aparat ugrađeni neki mehanizmi koji omogućuju tu kontrolu. To su objektiv, zatvarač, zaslon i tražilo. Objektiv u obliku slike projicira dio prostora koji se nalazi pred njim. Upravo taj isječak svijeta potencijalna je fotografija. Kako bi donio odluku hoće li taj ili neki drugi djelić stvarnosti pretvoriti u fotografiju, fotograf mora vidjeti kako izgleda slika koju projicira objektiv. Za to služi tražilo.

Osnovne vrste tražila

Olympus E-330 SLR koji ima zrcala umjesto prizme i live view na LCD-aSve do pojave digitalnih foto aparata fotografi su gledali u neku vrstu optičke projekcije slike koju je projicirao objektiv ili kroz posebni optički sklop koji se nalazio negdje drugdje u tijelu aparata. Tražila s projekcijom slike ugrađena su tehničke kamere, SLR aparate, SLR aparate s pentaprizmom i TLR aparate. Optički sklop za promatranje slike koji se nalazi negdje drugdje u tijelu aparata zove se optičko tražilo i većina kompaktnih digitalnih fotografskih aparata ima ga i danas. No digitalni su aparati donijeli i drugačiji sustav gledanja projicirane slike,
Sony H5 - aparat s LC zaslonom i elektronskim tražilomLC zaslon ili LCD kako ga često nazivamo izvornim akronimom. To je zapravo mali ekran od tekućih kristala na kojem možemo vidjeti sliku prije i poslije snimanja. U novije vrijeme u toj je kategoriji sve više aparata koji nemaju optičko tražilo nego se za kompoziciju slike oslanjaju isključivo na LCD. Neki pak imaju kombinaciju optičke projekcije i LC zaslona, odnosno imaju optičko tražilo u kojem je drugi manji LCD kojeg fotograf promatra kroz sustav leća, takvo tražilo nazivamo elektronskim tražilom.

Za nove je korisnike prilikom kupovine važno odlučiti kakav sustav za komponiranje fotografije odabrati. Različiti sustavi imaju svoje prednosti, ali i mane. Na primjer optičko tražilo pruža bolji uvid u scenu pred aparatom kad je ona slabo osvijetljena, no nedavno su se pojavili aparati koji imaju pojačanje slike pa se na primjer na LC zaslonu vidi slika i u potpunom mraku, često je rezolucija slaba, prikaz je crno-bijeli, ali moguće je vidjeti i prepoznati što se nalazi u dosegu objektiva. Optičko tražilo će puno bolje poslužiti na izrazito jakom svjetlu. Ljetni će vas dan okupan suncem onemogućiti u kadriranju uz pomoć LC zaslona. Jako sunčevo svjetlo bit će toliko blještavo da se slika na zaslonu neće dobro vidjeti. Optičko tražilo najčešće ima i korekciju dioptrije pa vam neće trebati naočari ako ih inače nosite, a pružit će i dodatnu stabilnost prilikom fotografiranja jer je to treća uporišna točka prilikom držanja aparata (pretpostavka je da aparat držite s dvije ruke).

Mana optičkog tražila kod kompaktnih aparata je da ono nije na osi objektiva tako da slika koju vidite kroz tražilo nije identična onoj koju će aparat zabilježiti. Što ste bliži objektu snimanja odstupanje je veće. Ova se pojava zove paralaksa. Kombinacija optičke projekcije manjeg LC zaslona u tražilu rješava ovaj problem, vidite točno ono što "vidi" čip u aparatu. Moguća je korekcija dioptrije, a ni jako svjetlo nije problem. Problem je mali broj slikovnih točaka na unutrašnjem LC zaslonu, pa je slika koju gledamo nekako gruba, ne vide se fini detalji. Vanjski LC zasloni prikazuju dobru sliku, ali imaju već spomenute probleme pri jakom i slabom svjetlu. Na vama je odluka koji sustav ili koju kombinaciju sustava želite koristiti prilikom fotografiranja, no svakako dajte prednost kvalitetnom i velikom vanjskom LC zaslonu jer ćete na njemu zasigurno pregledavati fotografije koje ste snimili.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 26.09.2006.