Kromatska aberacija

Postoje dvije različite kromatske aberacije: longitudinalna i transverzalna.

Idealni lom svjetla © Fot-o-grafitiKromatska aberacija nastaje zbog toga što se svjetlost različite valne duljine prolaskom kroz optički proziran medij lomi pod različitim kutovima, odnosno različite boje svjetlosti imaju različite indekse loma. Na taj način nastaje i spektar kad se svjetlost lomi kroz prizmu, odnosno duga kad se svjetlost lomi na kapljicama vode. Postoje dvije različite kromatske aberacije.

Longitudinalna kromatska aberacija © Fot-o-grafitiLongitudinalna, aksijalna ili uzdužna opisana je razlikom u udaljenosti žarišne točke za pojedine boje, jednostavno rečeno udaljenost na osi objektiva pri kojoj je plava boja u žarištu nije ista kao udaljenost pri kojoj je crvena boja u žarištu. Posljedica toga je da imamo više slika različite veličine i u različitim bojama, ali samo jedna je u zoni oštrine.

Lateralna kromatska aberacija © Fot-o-grafitiTransverzalna, lateralna ili poprečna kromatska aberacija očituje se u tome da se u jednoj ravnini na koju objektiv projicira sliku, slika predmeta iste veličine pojavljuje kao više slika različite veličine u različitim bojama i sve su istoj ravnini oštrine. Kako su projekcije različite veličine i u različitim bojama slika najčešće izgleda kao da ima plavi ili ljubičasti obrub. Kod objektiva korigiranog na aksijalnu kromatsku aberaciju nije nužno korigirana i lateralna kromatska aberacija.

Longitudinalnu kromatsku aberaciju jednostavno je ispraviti. Ispravlja se tako da se u konstrukciji objektiva koriste leće različitog indeksa loma. Transverzalna pak predstavlja veći problem. Aberacija na osi se u pravilu korigira lako, a aberacija na rubu vrlo teško. Za njezinu se korekciju moraju koristiti bar tri različita materijala za izradu leća u koje pripadaju i neki vrlo skupi materijali kao što je fluorit.

Jednostavan način na koji je moguće ukloniti kromatsku aberaciju objektiva je simetričan dizajn. Takav dizajn ima dvije jednake grupe leća postavljene simetrično u odnosu na dijafragmu zaslona objektiva pa se kromatske aberacije jedne grupe poništavaju u drugoj grupi, jer imaju suprotan učinak. No takvi objektivi ne mogu imati promjenjivu žarišnu duljinu, a imaju i ograničenu svjetlosnu jačinu pa se takav dizajn danas više gotovo i ne koristi.

Kategorija: 
Optika fotografije

Objavljeno: 27.02.2006.