Kontrapunkti

Fotoklub Zagreb, Austrijski kulturni forum i Cultural City Network Graz organizatori su izložbe.

Galerija Spot Fotokluba Zagreb, Ilica 29 Zagreb od 10. do 24. siječnja 2006.godine izlažu austrijski fotografi: Ruth Anderwald, Leonhard Grond, Carmen Brunner, Sonja Gangl , Gerhard Gross, Alexandra Hammerl, Miriam Koban, Tatiana Lecomte, Martin Osterider, Walter Seidl , Markus Taxacher i ChristineWinkler

KONTRA PUNKTI - tekst iz kataloga

Za autore mlade i srednje generacije iz Graza, koje predstavljamo na izložbi Kontrapukti, možemo slobodno reći da pripadaju fotografskoj eliti Graza i Austrije. Sve su to individualci, jer u umjetnosti nema kolektivnog stvaralaštva, različitog umjetničkog znanja i zvanja, fotografskog razvoja i iskustva, različitih formi, stilova i umjetničkih rukopisa. Ipak imaju mnogo toga i zajedničkog. Ono što im je zajedničko su isti izvori - bogata fotografska tradicija, prepoznatljiv i kontinuiran fotografski amaterizam u Austriji, dakle opće vrijednosti koje su obogatili modernim i suvremenim fotografskim dostignućima u umjetnosti. Otuda i naziv kontrapunkti, što će reći punctum contra punctum – točka prema točki, izraz koji smo posudili iz glazbe, a znači umijeće da se dvije melodije ili više njih povežu tako da – izvođene istodobno – skladno zvuče. U ovom slučaju, točka prema točki, označava skladno povezivanje tradicionalnog i modernog stvaralaštva u fotografskoj umjetnosti.

Povijesno gledano, austrijska fotografija dala je veliki doprinos razvoju fotografske umjetnosti u Europi, posebno u razdoblju prije Drugog svjetskog rata. Utjecaj, koji je izvršila takozvana Bečka škola na evropsku fotografiju ostavio je, naravno, i velikog traga na hrvatsku fotografiju. Austrijsku fotografiju tog vremena karakterizira sve ono što još uvijek susrećemo kod različitih pravaca i škola s tipičnim pikturalnim stilom, dakle slikarski, slikovito, ilustrirano. Nastale su neposrednim imitiranjem poznatih slikarskih stilova i još poznatijih slikarskih djela. Bez obzira je li riječ o nadahnutim krajobrazima, majstorskim portretima, slobodnijim aktovima, slikarskoj mrtvoj prirodi ili sličnim lucidnim maštarijama vrhunskih majstora kista.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao uostalom i većini evropskih zemalja, godine su ponovnog buđenja, razvoja i stvaranja novih fotografskih stilova, neka vrst fotografskog buma.

U to doba Graz je bio poznat kao kreativno uzgajalište fotografske umjetnosti. Takozvana generacija buđenja - nastala iz redova fotografa koji su se okupljali oko fotoodjela ForumStadtpark, časopisa Camera Austria i fotogrupe TVN - bila je nositelj tih novih i raznovrsnijih djelatnosti. I danas austrijska fotografija duguje mnogo svojim povijesnim izvorima umjetničke fotografije, ali pronalazi i duh novoga, suočavajući se s induvidualnim modernim konceptima i pristupima mlađe generacije, baš poput točke prema točki - kontrapunkta.

Ovi mladi fotografi su, barem po stilovima koji dominiraju na izloženim fotografijama, dolazili do ideja na isti ili sličan način kao i njihovi prethodnici, Tako su u koncipiranju i stvaranju svojih djela koristili reference, koje nudi bogat fundus fotografija dviju gradskih institucija - Grad Graz - Nagrada za promicanje fotografije (ustanovljena 1977. godine) i Grad Graz-Foto zbirka (utemeljena 1997.godine). Pored ostalog ove institucije nastoje definirati, promicati i održavati visoke umjetničke standarde.

Ova izložba je jedna u nizu izložbi austrijskih fotografa koje Fotoklub Zagreb već šest godina kontinuirano ostvaruje u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.

Treba istaći i to da suradnja Fotokluba s austrijskim fotografima ima svoju dugu tradiciju, započetu još u doba kad su Zagreb, Graz i Beč bili gradovi u zajedničkoj državi, negdašnjoj carevini. Srećom ta se suradnja nastavila i kasnije. Posebno je intezivirana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u sklopu Fotoforuma – fotografske manifestacije zemalja Alpe-Jadran, te krajem prošlog i početkom ovog stoljeća bogatom suradnjom sa fotografskim društvom Dynamic i fotogrupom TVN iz Graza, fotoklubom Fotokreis iz Eisenstadta, to jest Željeznog gradiščanskih Hrvata, fotoklubom Instituta za slavistiku iz Beča, te brojnim pojedincima fotoumjetnicima iz drugih austrijskih fotografskih središta.

Kroz fotografske susrete, razmjenu izložbi, znanja i iskustva, austrijski i hrvatski fotografi zajednički doprinose razvoju i napretku svojih nacionalnih, ali i europske i svjetske fotografije uopće.

Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 09.01.2006.