Refoto 115

Prvi broj u Novoj 2015. godini - 115 broj časopisa Refoto je na kisocima!

Iz novog broja izdvajamo:

Tema novog broja jeste pokret. Ideja za ovakvu temu nastala je nakon upoznavanja s radom Aleksandra Antonijevića koji paralelno s karijerom uspešnog i svetski priznatog igrača razvija i fotografsku. A s time šta Aleksandar radi i kako fotografiše možete se upoznati u njegovom portfoliju.

Refoto 115

Praksa na delu

U skladu sa temom ovoga puta jeste i ova rubrika. Dvoje igrača, dva urednika i prostor našeg studija bili su dovoljni da napravimo priču o tome kako da se oprobate i u ovoj oblasti.

Popularna istorija fotografije

Fotografija nije nastala pojavom digitalnih fotoaparata pa tako postoje veoma značajni opusi ove oblasti koji datiraju mnogo godina unazad. Refoto je dao svoj doprinos jer čak i u knjigama o istoriji fotografije nema jasno definisanih prikaza rada fotografa fasciniranih igrom.

Refoto 115

Kolekcionarstvo

Postoji veliki broj onih koji se dive invenciji inženjera koji su konstruisali analogne fotoaparate. Kakva su sve “tehnološka čuda” spakovali inženjeri kompanije Voigtlander u model Superb videćete u novom tekstu Miroslava Nikoljačića.

Tehnika

U jednom trenutku činilo se da kompaktni digitalni fotoaparati gube bitku s mobilnim telefonima, odnosno fotoaparatima ugrađenim u njih. Ipak stigao je nov talas i na njemu i Canon POWERSHOT G7X. U nastavku sledi priča o najnovijem video i foto “heroju”, kameri GoPro Hero4, neverovatno kompaktnom superzumu NIKKOR VR 70–300 mm namenjenom Nikon 1 seriji CSC fotoaparata, a pronaći ćete priče o Epson štampačima iz ITS (Ink Tank System) serije i o tome šta je to CLO i koliko je dobro raspitati se pre nabavke jedne specifične sprave koja je osnova svih konkursa fotografije - projektorima.

Novi život starih objektiva

Iz vremena analogne fotografije ostali su nam brojni delovi fotografske opreme. Veliku popularnost svuda u svetu stiče snimanje uz pomoć starih objektiva koji daje neobične, a često i nepredviđene rezultate. Isprobali smo čak pedeset ovakvih objektiva, a u časopisu predstavili dvadesetak najzanimljivijih.

Refoto 115

Škola fotografije

Digitalan način fotografisanja otvorio je neslućene mogućnosti u oblasti noćne fotografije. Damir Tiljak pripremio je zanimljiv tekst o tome.

Obrada fotografije

Obrada fotografija neodvojiva je od digitalnog načina snimanja. U novom broju počinjemo priču o editoru Lightroom za sve one koji tek počinju i ne mogu da odluče da li da koriste Photoshop ili neki drugi program. A za one koji koriste Photoshop tu je priča o naprednim metodama maskiranja unutar dodatka po imenu Adobe Camera Raw.

Na terenu s profesionalcem

Snimati fotografije koje ste pre toga odsanjali i osmislili, pa još iz vazduha, koristeći pritom sve poznate i poneku nepoznatu letelicu... Ovo je stvarna priča Dragoljuba Zamurovića.

Refoto 115

U fokusu

Kada imate takvu ekipu, koju mi volimo da zovemo “Refoto porodica” onda nije čudno da možete videti fotografije neverovatno lepih stvari i pojava. Ovog puta “duplerica” je zauzeta fotografijom olujne noći iznad Dubrovnika.

Fotografi

Priča o fotografima ovog puta posvećena je paru usklađenom u svakom pogledu: Aleksandra i Lazar Leković, ili kako stoji u naslovu “Zajedno u ljubavi i fotografiji”. Tu je i portfolio već pomenutog Aleksandra Antonijevića.

Turistički vodič za fotografe

Priču o Maljenu i svim lepotama koje okružuju okolinu grada Valjeva za novi broj pripremio je Miroslav Jeremić.

Svet u fokusu

Godinama već pratimo dešavanja na konkursu UNICEF-a tako da u ovom broju imate najbolje ili da tako kažemo najtužnije svetske fotografije.

Refoto 115

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 02.02.2015.