ReFoto br. 109

Od 28.01. u prodaji je ReFoto br. 109

Od prošle je godine časopis ReFoto postao dvomjesečnik, tako da je novi 109. broj časopisa na kioscima nakon dva mjeseca. Prelazak na dvomjesečni režim izlaženja zbunio je mnoge čitatelje, ali posljedica je to nove koncepcije, noviteti i dešavanja prate se i na web stranicama časopisa, a uz tekstove i obavijesti ponuda se proširila na razne radionice i konkretne fotografske projekte. Najznačajnija događanja i kvalitetni tekstovi i recenzije i dalje se predstavljaju u časopisu.

ReFoto 109

U broju 109. možete pročitati:

Tema broja: Žene u dokumentarnoj fotografiji
Danas ima puno žena fotografa, ali u dokumentarnoj sferi fotografije nisu toliko zastupljene. U prvoj polovini dvadesetog veka na žene dokumentariste gledalo se kao na čudne, ali hrabre žene, spremne na svakakve ”ludorije” zarad dobre fotografije. Na početku vam predstavljamo Anastasiju Tejlor Lind, britanskog fotografa švedskog porekla koja trenutno živi na Tajlandu. Član je Agencije VII i njene fotografije ustvari su priče o ženama koje je fasciniraju svojom snagom i odlučnošću.
Pitanje je koliko nas još zna ili razmišlja o postojanju zanata i zanatlija. Ljude koje možemo posmatrati i kao institucije ili mini-industriju predstavlja nam Maja Stošić.
Nerazvijena mesta gde se uvek nešto dešava privlače Sanju Jovanović. U potrazi za prostorima gde ima emocija i ekspresivnih karaktera, ljudskih tvorevina i improvizacija koje doprinose likovnosti njenih fotografija, stigla je do Indonezije gde trenutno živi.

ReFoto 109

Popularna istorija fotografije
Novembra 1936. godine pojavio se prvi broj časopisa Life, a fotografija Margaret Burk-Vajt na naslovnici otvorila je put modernoj dokumentarnoj fotografiji i ženama fotografima u ovoj oblasti. Šta se desilo nakon toga otkrićete u novom broju.
 
Svet u fokusu
Na samom početku časopisa predstavljamo vam dvanaest fotografa iz raznih delova sveta koji su se kvalitetom i kreativnošću izborili za prestižno zvanje, titulu “Hasselblad Master”

ReFoto 109

Kako da…
Kada se započne razgovor o makro fotografiji, obično krene u pravcu snimanja biljaka ili životinja. Makrofotografija obuhvata brojne oblasti – od prirode, do tehničkih snimaka, a jedan deo ovako nastalih fotografija svakako ima i kreativni aspekt. Rubrika Praksa na delu otkriva kako da kreativno koristite makro fotografiju.

ReFoto 109

Fotografske tehnike
O tome kako da najlakše digitalizujete svoju ili od predaka nasleđenu analognu arhivu pisali smo u nekoliko navrata, ali je neverovatno veliki broj poziva redakciji s pitanjem kako da se najlakše obavi proces digitalizacije velikog broja filmova ponovo aktuelizovao ovu temu. U nastavku priče o alternativama klasičnom skeniranju pokazaćemo šta može sprava zvana dija duplikator.
 
Dešavanja
U okviru Sajma fotografije u Galeriji „Artget“ održana je Refoto radionica pod nazivom “Izložba u nastajanju”. Šest pretplatnika časopisa imalo je priliku da oseti čari rada u studiju, pogotovu što je svako imao svoj set i svog modela. S obzirom na to da se baš sve, uključujući i obradu fotografija i štampu, dešavalo na licu mesta, prisutni su jedva čekali da vide novu fotografiju okačenu na zid galerije…

ReFoto 109

Foto škola
Pregledajte svoju arhivu, napravite izbor najboljih fotografija i pretvorite ga u svoju fotomonografiju, bilo da ona ostane u elektronskoj formi ili kao prava papirna kopija koja nema problema s gubitkom podataka, ”crkavanjem” hard-diskova, lošim CD ili DVD medijima. Uglavnom, umesto “klasične” foto-škole, priča kako da napravite svoju knjigu u Photoshopu ili Indesignu.
 
Štapom i kanapom
Kada su digitalni fotoaparati dobili mogućnost snimanja video-zapisa visokog kvaliteta, ostala su dva nerešena problema: kontrole fokusa i zuma. Uz minimum sredstava i malo vremena napravite sami svoju Follow focus polugu.
 
Tehnika
Pojavilo se mnogo zanimljivih kompaktnih sistemskih digitalnih fotoaparata u prošloj godini, a prema glasanju čitalaca na našem sajtu, Fujifilm X-E2 je najpopularniji. Zašto je to tako videćete u prikazu ovog fotoaparata.
Da li su CMOS senzor od 24,2 Mpx bez OLP filtra, EXPEED 4, Wi-Fi, GPS i ostale mogućnosti dovoljne da Nikon D5300 izdvoje od prethodnih modela, ali i konkurencije?
Olympus će u potpunosti napustiti klasične D-SLR fotoaparate i okrenuti se sistemu koji ima veće šanse za uspeh. Nov Olympus OM-D E-M1 je mikročetvorotrećinski premijum model napravljen da ispuni sve zahteve koji su postavljani E-sistemu.
Studijski fleš bez kablova: napajanje smešteno u kućište blica, ugrađen prijemnik za bežični okidač (triger), brzina bljeska 1/15.000 s, stroboskopske mogućnosti… To je Jinbei HD 600.

ReFoto 109

Kolekcionarstvo
Činjenica da je Sawyers View-Master Personal Stereo Camera namenjen snimanju 3D fotografija svrstava ovaj fotoaparat u grupu zanimljivih. Još veća atrakcija jesu konstrukcija, dizajn i način rada.
 
Čitaoci
Svi koji su poslali fotografije jer im je bio potreban savet i komentar mogu proveriti da li su njihovi radovi objavljeni u rubrici Foto klinika.

ReFoto 109

Konkurs
Nekada davno, angažovati slikara i imati portret bila je privilegija najviših slojeva društva. Sa razvojem fotografije sve se promenilo i ubrzo je svako mogao da ima svoj portret, uspomenu, dokaz da je postojao. Zbog pojave društvenih mreža izuzetno popularna postala je kategorija autoportret. Tekst o ovoj vrsti fotografije uvod je u temu našeg novog godišnjeg konkursa.
Izložbom najboljih fotografija i proglašenjem pobednika završen je godišnji konkurs “Nov početak”. Izložba je otvorena do 1. februara 2014. u galeriji Artget.

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 03.02.2014.