Lice i make-up

Što smo sve naučili o licu i make-upu u Midikennovoj školi za manekene?

Predavanje uz praktičan prikaz © Mate ZemljićEkipa Fot-o-grafita i frizerskog salona Kuća četki udružila je snage sa Midikennovom školom za manekene u kojoj je održano predavanje za buduće modele. Organizirano je pravo malo modno snimanje. Ekipa je bila potpuna, kako dolikuje modnom setu, sastojala se od fotografa, frizera, šminkera i modela. Dok su modele pripremali za snimanje fotograf je objasnio glavne karakteristike fotografskog posla i samog seta; kako se rade pripreme na samom setu, kako teku dogovori same ekipe i tko i što na setu radi kako bi na kraju stvorili što bolje modne fotografije. Damir je tada krenuo u stvaranje samog seta postavljajući rasvjetu što je frizerka Anita iskoristila za davanje stručnih i hvale vrijednih savjeta za njegovanje kose. Moj zadatak je bio da polaznike upoznam sa nekim od zakonitostima vezanih uz šminkanje i uopće oko make-upa za profesionalne svrhe.

Jedan model je na snimanju, drugi na pripremi © Mate ZemljićPriča je započela temom što je zapravo posao make-up artista i kako se stvara vizualni identitet modela na snimanju. Osnovni zadatak šminkera je prije svega da se uklopi u timski rad. Fotograf režira priču fotografije, stilist određuje cjelokupan izgled modela čime daje upute kako frizeru tako i šminkeru. Svaki model koji dolazi na snimanje treba poštovati osnovna pravila struke sa kojima dolazi u dodir na jednom foto-setu.
Vezano uz make-up ta pravila glase:
- model na snimanje dolazi nenašminkan.
- nikako nanositi maskaru na oči prije snimanja.
Bilo je postavljeno pitanje – zašto? Osnovni je razlog što se maskara teško skida i zbog trljanja oka - oči na fotografiji mogu izgledati umorno i iritirano. Osim toga maskara se lako preslika na područje ispod oka prilikom stavljanja obavezne masne podloge, što na licu i kasnije na fotografiji napravi ružnu sijenu. A to nikako ne želimo. Nadalje model na snimanje treba doći naspavan i odmoran. Razlog tome je da šminka može sakriti podočnjak ali umor se na fotografiji primjećuje u pogledu modela. To se kasnije teško može sakriti.

Neki rezultati prvog snimanja © Damir TiljakGovorili smo i o osnovama njege kože lica. Koža je organ sa najvećom površinom. Ona štiti naše tijelo i treba je uvijek njegovati kako bi dugo bila zdrava i pridonijela našoj ljepoti, pogotovo kada govorimo o licu.
Zato postoje neka osnovna pravila:
- jako je bitno da se koriste preparati za kožu namijenjeni određenom tipu kože.
Što to znači? Ako krema super odgovara koži lica vaše prijateljice, koja možda ima masnu kožu, to ne znači da će biti dobar izbor za vaše lica gdje prevladava mješoviti tip kože.
- uvijek temeljito skidajte šminku sa tonikom i mlijekom za skidanje šminke
- u slučaju da imate problematičnu kožu sklonu aknama, nemojte pretjerivati u tom slučaju sa tekućim i suhim puderima na svom licu, već potražite savjet stručnjaka, dermatologa.
- birajte proizvode koji odgovaraju vašoj dobi kože.

Neki rezultati prvog snimanja © Damir TiljakA kad govorimo o kremama i uopće o kozmetici vrlo je bitno da se uvijek koriste kozmetički preparati koje su namijenjeni vašim godinama. Nije bitno da kupujete kozmetičke preparate koji su najskuplji, bitno je da znate izabrati što će vašoj koži najbolje odgovarati i da njega tijela postane dio navike i pozitivne kulture prema sebi. Svi mi kada se nasmijemo imamo „bore smijalice“ i karakterističnu mimiku lica. Te bore nisu pitanje starosti već vašeg osmijeha i osobnosti te karaktera lice koji zlata vrijedi u poslu modela. Zato nemojte uopće pomisliti da su to staračke bore i da trebate koristiti kreme za pomlađivanje. Nikako to činiti!!! Vaša koža je mlada. Neka vam navika postane njegovati i kožu vrata i dekoltea a ne samo lica. Kad vas u školi za manekene uči da se trebate uspravno držati i hodati tada i svom vratu činite najbolje. Njegujte i kožu vrata jer on u kasnijim godinama otkriva godine. Vrat i lice su jako bitni za modne i reklamne fotografije.

Neki rezultati prvog snimanja © Damir TiljakKada smo se raspričali o estetici i osobnosti lica posebno smo se osvrnuli na obrve. Zašto obrve? Obrve prije svega daju karakter licu. Vezane su uz samu boju i kvalitetu kose. Dobro ih je dovesti u red ali oprez.
Evo par savjeta:
- osnovno što treba znati kad se počinju uređivati obrve je da one stalnim čupanjem kroz par godina prestanu rasti.
- kada se kosa boja u nijanse svjetlije od prirodne boje, posebno vrijedi za plavuše, dovodite se u situaciju da obrve postaju jako vidljive i djeluju još tamnije, zbog stvorenog kontrasta kose i obrva. Tada se najčešće pribjegne drastičnom čupanju obrva što je posve krivo. Točan odgovor je da se ako je potrebno posvijetle i obrve. To nikako nemojte raditi sami u slučaju da se sami bojite kosu. Jedino i uvijek neka taj pothvat napravi stručna osoba jer će ona točno odrediti i boju i ton samih obrva.
- postoji par pravila prilikom oblikovanja obrva; gdje započinju, do kuda trebaju biti dugačke i kakav će oblik obrve najbolje stvoriti okvir oku i samom licu, ovisno kako počupate obrve lice može izgledati veselo, mlađe, profinjenije, a možete izabrati ozbiljan, tužan i strogo izgled vašeg lica i zato... Budite veselo raspoloženi kad krenete u priču oko obrva!

Neki rezultati prvog snimanja © Damir TiljakNakon niz savjeta krenuli smo šminkati prvi model, jednu od djevojaka iz publike je zanimalo kako izabrati tekući puder a da ne pogriješimo. To je vrlo čest problem i kod osoba koje se već niz godina svakodnevno šminkaju. Osnovno pravilo je da se podloga ne smije vidjeti, već da ona učini lice slikarskim platnom gdje će make-up artist bojama istaknuti ljepotu i karakter lica. Podloga ne treba biti niti svjetlija, niti tamnija od prirodne boje kože modela kojeg šminkamo. Pigment kože lica može vući na roza ili žućkasto-bež boju. To je vrlo bitno točno odrediti. U slučaju da pogrešno odredimo boju pigmenta tekući puder će uvijek biti vidljiv. Lice tada dobiva masku. Ne treba nam maska već prirodnost lica. Bitna preporuka je da ne isprobavate ton pudera na ruci! Najjednostavniji izbor masnog pudera je da se isproba na čistoj koži lica ili vrata. Odlučite se za onaj puder koji se stopi sa prirodnom bojom kože, tj. ne vidimo razliku gdje smo ga stavili a gdje ne. U slučaju da kupite tamniju masnu podlogu stvoriti ćete loš prijelaz između lica i vrata. To se smatra velikim minusom u beauty make-upu ali će vam odlično poslužiti za isticanje jagodica, možete ga iskoristiti kao zamjenu za rumenilo. Ako zabunom padne izbor na presvijetlu masnu podlogu tada ju iskoristite za „T-zonu“, Stvoriti ćete trodimenzionalnost lica. Probajte!

Neki rezultati prvog snimanja © Damir TiljakZa kraj par savjeta vezanih uz masnu podlogu (tekući puder ili puder u stiku):
- uvijek prije početka šminkanja na lice nanesite odgovarajuću kremu za lice. Pričekajte da se lagano upije u kožu. Zašto? Kada je koža lica jako masna može se desiti da tekući puder promijeni svoju osnovnu boju, to vrijedi i za puder u kamenu ili u prahu.
- puder nanesite lagano i ravnomjerno po čitavom licu kako biste u potpunosti izjednačili boju lica. Neko lice ima lagano crvenilo jagodica to se također prekriva sa masnom podlogom
- ima više vrsta tekućih pudera, mogu biti namijenjeni masnoj koži, a mogu u sebi sadržavati razna ulja ti su puderi pogodni za suhu kožu.
- nikako nemojte koristiti tekuće pudere koji su namijenjeni srednjoj i starijoj dobi jer u sebi sadrže supstance za zatezanje kože, tj. protiv bora.
- ako je vaša koža sklona aknama opredijelite se za kozmetičke linije koje su namijenjene mladenačkoj populaciji i u svom asortimanu nude tekuće i suhe pudere te korektore koji su namijenjeni baš problematičnoj koži.
- u slučaju da ne volite koristiti suhe podloge (puder u kamenu ili u prahu) a želite da vam make-up što duže stoji odlučite se za masne pudere koji se kada ih nanesete na kožu lica osuše, tj. na dodir lice je suho.
- u slučaju da trebate postojani make-up tekući puder lagano matirajte suhim puderom u odgovarajućem tonu.
- ne odlazite na spavanje a da ne očistite kožu lica od šminke.

Nadam se da su vam moji savjeti dobro došli!

Marija Koprtla, Make-up artist

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 30.11.2006.