Nova lica novi make-up

Novi tečaj modne fotografije ima nove modele, što zahtjeva i novi pristup šminkanju

Započeo je ovogodišnji tečaj modne fotografije. Polaznici su krenuli u osvajanje teme. Ekipa je na broju, modeli iz Midikenna: Martina, Simona, Tamara i Marko, modna dizajnerica Sanja Jakupec iz modne radionice Mustre kao stilistica, Damir Tiljak kao voditelj tečaja, asistenti: Suzana, Nino i Izidor.

Četvrtkom navečer su predavanja dok se nedjeljom kroz čitavo poslijepodne u praksi primjenjuju usvojena znanja. U nedjelju 18. veljače odigralo se prvo snimanje i uvod u set. Komešanje je započelo. Modeli modne agencije Midikenn su se pokazali da dobro probijaju led. Sve pohvale! Treba napomenuti da je riječ o mladim modelima koji tek ulaze u svijet mode kao i naši polaznici tečaja koji uče kako komunicirati s modelom za dobivanje najboljeg kadra modne fotografije.

Na prvom snimanju željeli smo napraviti fotografije na kojima prirodno izgledaju bez šminke, pa smo Simonu i Martinu samo lagano prepudrali sa suhim puderom kako im se lice ne bi sjajilo prilikom snimanja. Marku smo stavili cjelokupnu podlogu, dok smo Tamari napravili dva make over-a.

Marko

Marko © Astra PotočkiJedini je muški model na ovom satu modne fotografije, u potpunosti smo ga našminkali za snimanje. Marko je tamnijeg tena i koža mu je žućkastog pigmenta, stoga smo izabrali takvu masnu podlogu. Kako bi smo dobili što bolje istenirano lice koristili smo tri različite boje masnog pudera. Svjetliji ton smo stavili na područje ispod očiju, na tzv. "T-zonu". Na ostatak lica nanijeli smo njegovu prirodnu boju tena, dok smo crte lica naglasili s nešto tamnijim masnim puderom. Korektor koji je svjetliji od podloge dodan je kako bismo prekrili lagani umor i male nepravilnosti na licu. Sve to smo matirano je suhom podlogom. Puder u prahu i kamenu je također bio u tri različita tona. Jagodične kosti smo naglasili tamnim suhim puderom kojeg smo nadogradili lagano sa rumenilom bež-smeđe boje.

Kako bismo naglasili gornji okvir lica iscrtali smo obrve. Vrlo često kod muškog modela se koristi češljić za obrve, a one se popune nekom od boja srodnih boji samih obrva. Kako usne na fotografiji ne bi izgledale suhe ili kojim slučajem ispucane na njih smo nanijeli balzam za usne. Sanja je odredila što će odjenuti naš model i bio je spreman za fotografiranje.

Tamara

Tamara © Anita MamuzaTamaru krasi prekrasna nježna put koja je uokvirena prirodnom smeđom poludugom kosom. Nakon nanesene kreme za lice koja se uvijek prije šminkanja treba lagano u kožu spužvicom smo lagano utapkali masni puder. Da bi stvorili oval lica s naglašenim jagodicama i dobili potpunu simetriju koristili smo nešto tamniji ton tekuće podloge. Najsvjetlijim korektorom smo zbrisali par prištića i maknuli podočnjake. Kako bi tokom cijelog snimanja pod reflektorima bili mirni i sigurni da će šminka biti dugotrajna sve smo matirali sa puderom u kamenu i puderom u prahu. Tako je stvorena podloga kao temelj za boje. Obrve smo lagano iscrtali sa pomiješanom oker-smeđom bojom. Na gornjem kapku smo izvukli crtu sa crnim tušem dok je crta unutar oka bila bijele boje.

Kada se tuš osušio na cijeli dio gornjeg kapka smo nanijeli bijelo sjajno suho sjenilo. Kako bismo oko vizualno "otvorili" sam pregib gornjeg kapa osjenčali smo smeđim i oker sjenilom. Maskaru smo na gornje trepavice nanijeli u dva sloja, dok smo donje trepavice završili samo jednim potezom. Boje rumenila su bile bež-oker i oker-roza. Usne smo lagano naglasili s mat bojom bijele kave. Kasnije je dodano sjajilo bijelo-oker boje.

Tamara © Damir TiljakTamara je na ovom snimanju imala dva stylinga, pa je promjena stylinga zahtijevala nadogradnju make-up-a. Na postojećoj šminki naglašene su oči, tj. gornji dio lica. Kružno na gornji kapak sjenčanjem smo nanijeli; crno i smeđe mat suho sjenilo koje smo nadopunili sa suhim sjajnim sjenilom u boji bakra. Dio gornjeg kapka ispod obrve smo obojili sa bijelom sjajnom i mat bež-rosom bojom. Kako bismo završili isticanje cijelog oka na donji dio kapka smo lagano povukli crno mat sjenilo i bakreno sjajno suho sjenilo. Rumenilo je pratilo sada jače naglašene oči tako što smo postojećem dodali još tamniji ton bež-oker boje. Usne smo ostavili nepromijenjene. Tamari se je svidjela šminka i sigurnim korakom je krenula prema reflektorima i fotografima.

make up artist Marija Koprtla

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 27.02.2007.