DSLR

DSLR je skup izbor, pa će većinu zanimati najjeftiniji dio ponude na našem tržištu.

Ukoliko zagrijani foto-entuzijast želi kupiti aparat koji će mu dati visoku kvalitetu slike i veliku kontrolu nad dubinskom oštrinom i ostalim parametrima fotografije, najbolje će proći ukoliko posve preskoči sve niže klase kompaktnih i prosumer digitalaca i kupi digitalni SLR aparat. Dakako, to je skup izbor, pa pretpostavljam da će većinu zanimati najjeftiniji dio ponude, koji se sastoji od entry-level dSLR tijela, kit objektiva, dodatne akumulatorske baterije i memorijske kartice. Naravno, poželjet ćete i stvari poput filtra i torbe za nošenje, ali ovo su nužne stvari bez kojih ne možete. Aparati koriste uglavnom CompactFlash ili SecureDigital kartice - i jedne i druge su dobre i tu nema bitnih razlika ni u brzini ni u cijeni. SD kartice su manje, što znači da zauzimaju manje mjesta, ali se zato lakše izgube ako ne pazite. Što se kapaciteta tiče, nemojte ići ispod 512 MB i to ako ćete snimati JPEG. Za RAW preporučujem ne manje od 2GB. Današnji aparati su brzi tako da se isplati kupiti najbrže kartice, npr. Sandisk Ultra II ili Extreme III jer će vam inače brzina pisanja na karticu biti usko grlo koje će usporavati rad.

Problem s nabavom aparata u Hrvatskoj stvara i kaotična situacija s uvoznicima i servisnom mrežom. Olympus ima kvalitetno riješeno pitanje uvoza i podrške, osoblje je ljubazno i pristupačno, a situacija sa servisom transparentna i neproblematična. Druga firma koja ima riješeno pitanje uvoza i servisa jest Canon, ali problem s Canonom je da se radi o jednom čovjeku koji popravlja kompletnu lepezu Canon proizvoda za cijelu državu, red na servis čeka se iznimno dugo, a situacija je posve netransparentna, te je praktički nemoguće dobiti ispravne podatke o trajanju i ostalim aspektima servisa. Također, lokalni servis ne priznaje međunarodnu Canon garanciju i podržava samo stvari koje ste kupili u Kodak centru. Ipak, za Canon možete kupiti svu opremu, objektive i aparate u Hrvatskoj, što s većinom drugih proizvođača nije slučaj, tako da nije sve crno. Fototeh zastupa Nikon, ali cijene su im pretjerane, a na skladištu drže samo najtraženije proizvode. Servis postoji, ali nismo uspjeli dobiti informacije o tome što i kako popravljaju, taj isti servis popravlja i aparate koje proizvodi Konica Minolta koje zastupa Prizma.

Što se samih aparata tiče, svi navedeni su dovoljno dobri. Kvaliteta slike na najlošijem i dalje je odlična - razlikuje se količina šuma na visokim ISO vrijednostima i svaki aparat ima neku svoju posebnost koja ga uzdiže iznad ostalih, ali sve su to fini aparati koji omogućuju stvaranje prekrasnih fotki a usko grlo će praktički uvijek biti fotograf, a ne aparat. Kraj svakog kompleta napisao sam ocjenu - jedna zvjezdica znači "loše", dvije "marginalno prihvatljivo", tri "dovoljno dobro za većinu primjena", četiri "iznad prosjeka", a pet "savršeno". Na žalost, "savršen" bi bio jedino aparat koji bi imao Canonov senzor u Minoltinom tijelu sa stabilizacijom slike i s Olympusovim čistačem prašine. Tamo gdje nisu navedene posebnosti i mane, aparat se ne ističe među drugima u klasi.

Canon
EOS 350d, 8MP, Canon 18-55mm f/3.5-5.6 EF-S kit objektiv

Tip memorijske kartice: CF
Tip baterije: Li-ion, NB-2LH, cijena 50 USD
Posebnosti: visoka rezolucija, jako dobar senzor s iznimno niskim šumom
Mane: kvaliteta izrade, kit objektiv, problematična podrška u HR
Izbor objektiva: EF i EF-S objektivi; veliki izbor Canon optike i optike alternativnih proizvođača (Sigma, Tokina, Tamron)
Cijena u HR: 7.799 kn
Prodaje: Kodak centar, http://www.kodak-centar.hr/
Ocjena: ****
Mišljenje:
Unatoč isfuranosti i nekritičkoj podršci gomile Canon korisnika, 350d je jako fini aparat, koji daje iznimno kvalitetne rezultate. Problem je u kit objektivu, koji je poprilično loš i spada među gore primjerke svoje vrste (preporuka za bolji objektiv: Sigma 18-50 f/2.8), a i aparat ostavlja dojam štednje na materijalima. Ipak, brza elektronika iznimno kvalitetan niskošumni senzor, visoka rezolucija i ogroman izbor vrhunskih objektiva tvore više nego dovoljnu protutežu manama.

Nikon
D50, 6MP, 18-55mm f/3.5-5.6 kit objektiv

Tip memorijske kartice: SD
Tip baterije: Li-ion, EN-EL3, cijena 40 USD
Posebnosti:
Mane: nepostojeća podrška u HR
Izbor objektiva: AF-Nikkor objektivi veliki izbor Nikon optike i optike alternativnih proizvođača (Sigma, Tokina, Tamron)
Cijena u HR: 7.928,78 kn
Prodaje: Fototeh, http://fototeh.hr/
Ocjena: ***
Mišljenje:
Posve prosječan primjerak klase, što znači da posjeduje izvrsnu kvalitetu slike, nizak šum, veliki izbor vrhunske optike i općenito odlične performanse, osim kit objektiva s kojim se nećete posebno usrećiti. Preporuka za bolji objektiv: Sigma 18-50 f/2.8

Olympus
E-300, 8MP, 14-45mm f/3.5-5.6 kit objektiv

Tip memorijske kartice: CF
Tip baterije: Li-ion, BLM-01, 50 USD
Posebnosti: visoka rezolucija, ultrazvučno čišćenje senzora od prašine, natprosječno kvalitetna izrada i pouzdanost, odlična podrška u HR
Mane: loše ponašanje na visokim ISO vrijednostima ispod razine ostalih aparata u klasi
Izbor objektiva: Olympus Zuiko Digital objektivi
Cijena u HR: 5.595,00 kn,
Prodaje: Poletti http://www.poletti.hr/
Ocjena: ***
Mišljenje:
Čudan aparat, koji u sebi objedinjuje najbolje i najgore osobine u klasi. Ergonomski odličan, najviše kvalitete izrade u klasi velikog raspona naprednih mogućnosti visoke rezolucije i s ultrazvučnim čistačem senzora čini se predodređen za najvišu ocjenu. Na žalost, protutežu tim natprosječnim svojstvima čini ispodprosječno ponašanje na visokim ISO vrijednostima, zbog čega mu ne mogu dati natprosječnu ocjenu. Cijenom je najpovoljniji - posebno kit s dva objektiva, kojima možete pokriti raspon od ekv. 28-300mm.

Minolta
Dynax/Maxxum 5D, 6 MP, 18-70mm f/3.5-5.6(D) AF DT kit objektiv

Tip memorijske kartice: CF
Tip baterije: Li-ion, NP-400, cijena 45 USD
Posebnosti: anti-shake mehanizam stabilizacije, što je velika prednost kod snimanja iz ruke pri produljenim ekspozicijama
Mane: nepostojeća podrška u HR
Izbor objektiva: Minolta AF objektivi veliki izbor objektiva alternativnih proizvođača (Sigma, Tokina, Tamron)
Cijena u HR: na upit kod zastupnika
Prodaje: Prizma, http://www.prizma-foto.hr/
Ocjena: ****
Mišljenje:
Natprosječan proizvod iznimno dobar za rad pri slabom svjetlu. Dakako, za tu primjenu trebalo bi ga opremiti objektivom velike svjetlosne moći ali anti-vibracijska tehnologija fotografu u praksi daje dvije blende fore, što je ogromna i realna prednost koja ga uzdiže iznad svih aparata u klasi.

Pentax
*ist DL, 6 MP, SMCP-DA 18-55mm f/3.5-5.6 kit objektiv

Tip memorijske kartice: SD
Tip baterije: 4xAA NiMH
Posebnosti: podržava sve stare Pentax objektive bez dodatnih adaptera; koristi obične AA baterije umjesto skupljih, specijaliziranih akumulatora
Mane: nepostojeća podrška u HR
Izbor objektiva: Pentax MF i AF objektivi veliki izbor objektiva alternativnih proizvođača (Sigma, Tokina, Tamron)
Cijena: 750 USD
Ocjena: ***
Mišljenje:
Fini aparat, koji se ni po čemu ne ističe; to je, zapravo, dobra stvar, jer znači da je u svemu dobar. Posebna prednost mu je prihvaćanje starih, jeftinih a kvalitetnih Pentax objektiva bez dodatnih adaptera, što znači da za sitne novce možete nabaviti kvalitetne rabljene objektive na E-bayu. Budući da je kit objektiv srednja žalost (to valjda predstavlja definiciju kit objektiva u toj klasi), to je poprilično bitno svojstvo.

Memorijske kartice
Sandisk 512MB Ultra II Secure Digital (SD), 55 USD
Cijena u HR: 620 kn, Kodak centar, http://www.kodak-centar.hr/

Sandisk 512 MB Ultra II CompactFlash Card, 50 USD
Cijena u HR: 610 kn, Kodak centar, http://www.kodak-centar.hr/

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 29.03.2006.