Fotografija i niske temperature

Fotografiranje pri niskim temperaturama donosi specifične probleme.

Klasični foto aparati:

Klasični foto aparati imaju niz pokretnih dijelova. Kako bi bolje funkcionirali neki od tih dijelova su podmazani. Hladnoća povećava gustoću sredstva za podmazivanje što kao posljedicu donosi usporen rad zatvarača i veće opterećenje mehanizma za premotavanje filma. Stoga se prije svakog važnog snimanja preporuča testirati rad zatvarača pri niskim temperaturama. Najbolje je simulirati snimanje koje treba uslijediti, kako po dužini izlaganja fotoaparata hladnoći, tako i po uvjetima u kojim ćemo raditi. Uz normalne ekspozicije treba snimati i s različitim vrijednostima veće brzine zatvarača. Također treba testirati sve brzine zatvarača koje mislimo koristiti, jer efekt je različit pri različitim brzinama. I listići zaslona mogu imati problema prilikom zatvaranja, stoga bi i njih trebalo testirati, a treba također provjeriti i pouzdanost svjetlomjera. Ako koristite aparat s ručnim premotavanjem filma, namatajte ga polako jer zbog dodatnog opterećenja može stradati mehanizam za premotavanje, a uslijed naglog opterećenja može doći i do pucanja filma, jer je film na hladnoći krući. Ima li vaš aparat motor za premotavanje on će biti dodatno opterećen, a u ekstremnim uvjetima može i potpuno otkazati. Teže pokretanje motora dodatno će opteretiti baterije kojima hladnoća i onako smanjuje kapacitet. Baterije stvaraju električnu energiju kemijskim procesima, a sniženje temperature za 10 stupnjeva usporava kemijske reakcije do dva puta. Padne li temperatura na - 20 celzijusevih stupnjeva vaše će baterije imati vrlo kratak rok trajanja. No nemojte ih baciti, nakon zagrijavanja kapacitet će im se vratiti. Zato preporučamo nošenje rezervnih baterija koje ćete držati negdje na toplom, u unutrašnjem džepu jakne ili kaputa.

Kućice © Gadaf Zulbeari

Zimi je zrak vrlo suh. Hladnoća kondenzira svu vlagu. Suh zrak je pogodan za stvaranje statičkog elektriciteta. Stoga korisnici 35 mm formata moraju posebno paziti prilikom premotavanje filma natrag u kazetu. Brzo premotavanje filma uzrokovat će pojavu statičkog naboja na mjestu dodira hladnog filma i filca na ulazu kazete. Taj će se naboj izbiti kroz film i oštetiti ga, efekt će biti kao da je film na pojedinim mjestima osvijetljen. Rad na niskim temperaturama neugodan je sam po sebi, ne treba ga dodatno otežavati. Ako imate mogućnost izbora svakako izaberite najpogodniji aparat. Poželjne su što veće kontrole, kako bi mogli raditi u rukavicama. Aparati s metalnim kućištem brže se hlade i neprijatniji su za rukovanje. Kontakt s kućištem takvog aparata može izazvati ozebline, zato obavezno upotrebljavajte rukavice, a kod 35 mm na tražilo postavite gumeni dodatak. Na taj ćete način spriječiti kontakt aparata s licem. Dvooki refleksni fotoaparat ima nekoliko prednosti. Može se držati uz tijelo i izoštravati bez podizanja do nivoa očiju, a nakon snimanja vrlo ga brzo možemo skloniti pod kaput. S druge strane podešavanje centralnog zatvarača nemoguće je raditi u rukavicama, a i film je potrebno češće mijenjati.

Kućica u snijegu © Branimir Pavlić

Digitalni aparati:

Ako izuzmemo probleme s napajanjem oni će pri niskim temperaturama raditi bolje no ikad. Osnovni problem digitalnih fotoaparata je ogromna potrošnja struje, stoga za njih treba nositi veliku količinu rezervnih baterija. S druge strane niske temperature pogoduju kvaliteti slike. U silicijskim foto osjetljivim sustavima elektrone osim svjetla može osloboditi i toplina. Tako nastala struja definirana je kao termički šum osjetila. Slično kao i kod kemijske reakcije, prilikom sniženja temperature za 10 celzijevih stupnjeva, termički će se šum gotovo prepoloviti. U ovom slučaju to je dobra vijest za sve koji snimaju digitalnim aparatima. Manje dobra vijest je da mogu očekivati probleme s LCD zaslonom. Ovi problemi nisu još dobro dokumentirani, neki proizvođači navode u uputama usporavanje rada LCD-a pri niskim i potpuno zacrnjenje pri visokim temperaturama. Ponegdje je moguće naći informaciju da LCD izgubi funkcionalnost pri niskim temperaturama, a s druge strane fotografi masovno koriste digitalne foto aparate po velikim hladnoćama bez ikakvih problema. Ako vam se i dogodi da izgubite sliku na LCD zaslonu, još vam uvijek ostaje optičko tražilo. Pri povratku na sobnu temperaturu LCD zaslon će normalno proraditi, a baterijama će se vratiti puni kapacitet. Te su dvije pojave samo privremene.

Cemetery © Kristijan Vuković

Opći problemi svih aparata:

Jedan od najčešćih problema zimskog vremena je kondenzacija vodene pare na hladnom aparatu i filmovima kad ih unesemo u toplu prostoriju. Najbolje je prije ulaska u prostoriju aparat, opremu i filmove staviti u hermetički zatvorene najlonske vrećice u kojima se nalaze vrećice silikagela. On upija vlagu i spriječit će kondenzaciju vlage na filmovima i osjetljivoj elektronici. Nikako ne uključujte fotoaparat kojeg ste unijeli u toplu prostoriju prije nego se dobro zagrije na sobnu temperaturu. Kondenzirana vlaga može uzrokovati kratak spoj na elektroničkim sklopovima, ako ih aparat ima. Mijenjate li prilikom snimanja objektive pazite da ne puhnete u leće jer će se vlaga iz vašeg daha kondenzirati u ledenu koricu koja će djelovati kao mekocrtać. Također pazite da ne dišete u fotoaparat ili film prilikom zamjene filma. Postoji još jedna zamka, a ona vreba već pri temperaturama bliskim nuli, to je kondenzacija vlage iz vašeg daha na optici tražila i objektiva. Kad vlaga iz našeg daha dođe u kontakt s hladnim okruženjem dolazi do kondenzacije, otuda potječu oni oblačići koje izdišemo kad je hladno. Ta će ista vlaga kondenzirati na svim dijelovima fotoaparata, a kad je temperatura ispod nule i zalediti se. Ako vam se to dogodi skoro sigurno se možete oprostiti od fotografiranja za taj dan jer tanka korica leda teško da će nestati sama od sebe. Stoga nemojte otpuhivati snijeg koji vam padne na objektiv i zadržite dah kad prinosite aparat oku i gledate kroz tražilo. Već će i obično disanje nakon nekog vremena do tražila dovesti dovoljnu količinu vlage da onemogući gledanje kroz njega. Uostalom i opća pravila dobrog fotografiranja nalažu da prije pritiska okidača ispustite zrak i zaustavite disanje. Iznenađenja su uvijek moguća, zato pazite i očekujte da će se dogoditi neki problem kojega nismo naveli u ovom tekstu, znate već, sve što može poći krivo, poći će krivo.

Autor: 
Damir Tiljak
Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 27.01.2006.