Fotografirajte vatromet

Fotografiranje vatrometa izuzetno je jednostavno, stoga nemojte propustiti ako je negdje u blizini.

© Damir TiljakKad se nebom raširi vatreni cvijet svima zastane dah, vatrometi su spektakularni, a često su takve i fotografije vatrometa. Fotografiranje vatrometa izuzetno je jednostavno, stoga nema razloga propustiti priliku za fotografiranje ako je negdje u blizini ispucavanje vatrometa. Dobra prilika za sve ljubitelje fotografije koji žele svoju zbirku fotografija obogatiti slikama vatrometa biti će tijekom 6. međunarodnog festivala vatrometa u Samoboru.

Kako fotografirati? Jednostavno uzmite film od ISO 100 ili svoj digitalni aparat postavite na tu vrijednost, isključite automatsko izoštravanje i postavite objektiv na beskonačno ili još bolje na hiperfokalnu udaljenost. Stavite aparat na stativ, zatvorite otvor zaslona na f/8, usmjerite objektiv prema mjestu na kojem očekujete vatromet, postavite zatvarač na oznaku "B" - to znači da će biti otvoren tako dugo dok držite okidač ili na nekim modelima dok ga ponovo ne pritisnete i pričekajte eksploziju na nebu. Kad se ona dogodi prekinite ekspoziciju i započnite s novom.

© Damir TiljakAko želite možete trajanje ekspozicije postaviti na 4 ili 8 sekundi pa periodički aktivirati snimanje. Kod malih kompakta ili aparata koji nemaju mogućnost odabira otvora zaslona i brzine zatvarača postavite programski kotačić na program "noćno snimanje", aparat će automatski odabrati dulje vrijeme zatvarača od onog kojeg bi odabrao kod normalnog snimanja. Kod ovakve tehnike snimanja važno je da u blizini, a pogotovo u kadru kojeg ćete zahvatiti nema jakih svjetlosnih izvora koji bi kod tako dugo otvorenog zatvarača izazvali prekomjernu ekspoziciju. U tom slučaju možete rukom prekriti objektiv u periodu kad se ne dešavaju vatrometne eksplozije, a možete to napraviti i komadom kartona, kapom, šeširom ili nekim drugim objektom koji je pri ruci. Također je dobro aktivirati aparat žičanim okidačem, nekim njegovim ekvivalentom ili kod nekih modela digitalnih aparata daljinskim okidačem, tako ćemo izbjeći mogućnost da izazovemo dodatne vibracije aparata.

Kod kratkih ekspozicija vatromet je sastavljen od svjetlosnih točaka © Damir TiljakOvaj je način fotografiranja odličan ako želite da se na istom kadru pojavi više različitih "vatrenih cvjetova". Tako nastaju zanimljivi svjetlosni uzorci različitih boja, a vide se i tragovi njihovog razvoja koji se preklapaju i miješaju. Ako imate digitalni aparat možete jednostavno izvesti korekcije ekspozicije, pri čemu je najbolje to raditi promjenom otvora zaslona. Ako pak nemate stativ ili imate neki sustav za stabilizaciju slike pa želite fotografirati iz ruke, ekspozicije od 1/30 pa čak i do 1/60 sekunde sasvim su moguće. Sve što treba napraviti je postaviti ISO na 800 (ili uzeti film s tom vrijednošću). No kod tako kratkih ekspozicija teško je odabrati pravi trenutak pritiska okidača, a svjetlosni će trag biti minimalan, na takvoj fotografiji vatromet će se vidjeti kao objekt sastavljen od svjetlosnih točaka. Kako god postupili na festivalu u Samoboru vatrometi će se ispucavati četiri dana za redom, pa greške napravljene prvog dana možete ispraviti drugog dana, dok treći i četvrti dan možete koristiti za eksperimentiranje. Zaista izvrsna prilika za usavršavanje u fotografiranju vatrometa.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 13.06.2006.