Kako držati fotoaparat

Pravilan način držanja fotoaparata može vam uštedjeti puno vremena i poboljšati vaše fotografije.

Neispravna, nestabilna pozicija © Damir TiljakKad fotografiramo držeći aparat u rukama važno je ne samo koju brzinu zatvarača koristimo, nego i kako držimo aparat. Ako fotografiramo bez stativa mi trebamo što je to moguće efikasnije naše tijelo pretvoriti u stativ. Fotografiramo li iz stojećeg položaja prije svega trebamo zauzeti stabilnu poziciju tako da stanemo u raskorak u kojem je linija na kojoj se nalaze stopala usmjerena prema subjektu snimanja, tako se moramo postaviti i u klečećem položaju, pogledajte priložene fotografije, na prvoj je prikazana nestabilna pozicija, na drugoj stabilna.
Ispravan stav i ispravno držanje aparata © Damir Tiljak
Ako niste sigurni u kojem ste položaju najstabilniji savjetujemo vam da ih isprobate, ako treba i uz pomoć sa strane, nađite nekog tko će vas lagano gurati kako bi ustanovili koja vam je pozicija najstabilnija. Ovo je osnova pravilnog držanja aparata, mi nemamo tri noge, zato trebamo ove dvije koje imamo iskoristiti na najbolji način. Nakon što ste osvijestili i popravili svoj stav možemo se pozabaviti rukama: načinom na koji se one oslanjaju o tijelo i drže aparat.

Ispravno držanje pri horizontalnom kadriranju © Damir TiljakPogledajmo prvo ispravan način držanja za horizontalno kadriranje. Aparati su, kao i većina uređaja, predviđeni za dešnjake tako da ih svi moramo isto držati. Prstima desne ruke treba obuhvatiti držač, s time da je kažiprst na okidaču, a palac sa stražnje strane aparata. Kažiprstom i palcem možemo dohvatiti najvažnije komande na tijelu aparata bez da ga udaljavamo od pozicije za snimanje.

Ispravno držanje pri vertikalnom kadriranju © Damir TiljakLijeva ruka podupire aparat tako da je dno aparata čvrsto pritisnuto uz korijen dlana, ako to veličina aparata i objektiva dozvoljavaju mali prst i prstenjak pritišću tijelo aparata od naprijed, kako bi ga dodatno učvrstili, a palac i kažiprst spremni su za pokretanje prstena za zum ili za izoštravanje ako je i ono potrebno. Ruke trebaju biti pritisnute uz tijelo kako bi se dobila dodatna stabilnost, a guma koja okružuje tražilo pritisnuta uz obrvu. Ako kadriramo vertikalno koristimo isti princip držanja, samo što sada lijeva ruka podupire bok aparata
koji se nalazi usmjeren prema tlu, dok je desna ruka podignuta u zrak.

Tijelo je izvinuto, a ruke nefunkcionalne © Damir TiljakNa žalost većina početnika drži aparat na neispravan način, baš kao na našoj prvoj slici. Ruke odmaknute od tijela, brzo se umore, daju dodatnu nestabilnost, a lijeva ruka umjesto da podržava aparat zbog pokretanja prstena za zum još ga više pomiče. Kod vertikalnog kadriranja, ako je to moguće desnu ruku naslonimo na glavu radi dodatne stabilnosti, a lakat lijeve ruke čvrsto pritisnimo uz tijelo. Suprotna pozicija, kad je desna ruka dole ima nekoliko nedostataka: izvija nam tijelo i time narušava ravnotežu, desna ruka ne može dobro podupirati aparat jer istovremeno koristimo za pristup komandama i okidanje, a lijeva ruka postaje potpuno neaktivna u držanju i stabilizaciji aparata, štoviše zbog nespretne pozicije donosi dodatnu nestabilnost. Pravilno držanje aparata jako je bitno i treba ga uvježbavati dok ne postane podsvjesno, ako ne koristite aparat na navedene načine vrijeme je da se riješite starih loših navika.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 15.04.2006.