Kako promijeniti objektiv

Prilikom promjene objektiva na SLR aparatima korisno se držati nekih osnovnih pravila.

Dok mijenjate objektiv na vašem SLR aparatu unutrašnjost aparata izložena je napadima prašine i atmosferskih neprilika zato zdrava logika nalaže da objektive obavezno treba mijenjati tako da prilikom promjene prednja leća bude okrenuta prema tlu, nikako u zrak, na taj način kad skinete objektiv s aparata unutrašnjost neće biti izložena. Jednom jako davno prilikom fotografiranja u šumi promijenio sam tako objektiv i nešto je s drveta kapnulo ravno na ogledalce Minolte, nekakva kapljica smole. Što je bilo s tim aparatom? Promjena ogledalca u servisu, nakon što sam ga prije toga uništio trljanjem štapićima s vatom natopljenim u aceton kako bih skinuo smolu, a onda su i niti od vate došle nekako do prizme i tamo se fino zalijepile - mlado ludo - kaže poslovica, no na greškama se najbolje nauči. Kiša, snijeg, prašina, kapljice smole sve to čeka ako je otvoreni SLR aparat bez objektiva okrenut prema gore. Zato; poklopite objektiv, ugasite aparat, okrenite ga prema dolje, uhvatite za objektiv, otpustite objektiv pritiskom na za to predviđeni gumb, okrenite objektiv ili tijelo aparata i promijenite objektiv. Nakon promjene objektiva obavezno pogledajte da li je prednja leća čista ili se nekako na njoj napravila neka mrljica, naročito ako imate digitalni aparat, jer su oni na to puno više osjetljivi od aparata koji koriste filmove.

Pozicija Supersonic vawe filtra © OlympusDigitalni SLR aparati naročito su osjetljivi na prašinu jer je zaštitni filtar koji prekriva digitalno osjetilo često nabijen statičkim elektricitetom pa je pravi magnet za prašinu. Kad se jednom za njega "zalijepe" nečistoće će tamo i ostati, sve dok ih ne očistite posebnim priborom za čišćenje ili aparat odnesete u servis. Pri tome morate razlikovati nečistoće u tražilu – to su one koje vidite dok gledate u tražilo, ali ih ne vidite na fotografiji – od nečistoća na senzoru – njih ne vidite u tražilu, ali ih vidite na fotografiji. Prve mogu ići na živce dok kadrirate scenu, ali su zapravo neopasne, dok su one koje se pojavljuju na konačnoj fotografiji pravi problem jer ih treba uklanjati sa slike. Postoji samo jedan proizvođač koji je riješio problem prašine u aparatima s promjenjivim objektivima, to je Olympus koji u svoje aparate ugrađuje "Supersonic vawe" filtar, on (označen crvenim) okružuje CCD element, a prilikom paljenja aparata generira seriju nadzvučnih valova, tako uzrokovane vibracije otresaju prašinu s filtra koji prekriva optički element. Taj će sustav u svoje aparate ugrađivati i kompanija Panasonic. Za korisnike Olympusovih SLR aparata jedan savjet iz prakse, povremeno palite i gasite aparat bez obzira jeste li promijenili objektiv ili ne. Ne završi odmah sva prašina na CDD čipu, pa bi prilikom fotografiranja mogla naći put do njegove površine. Kad završite neku seriju i napravite pauzu jednostavno ugasite aparat i prilikom sljedećeg paljenja senzor će biti čist.

Pozicija Supersonic vawe filtra © OlympusJoš jedan savjet: svaki moderan objektiv ima ugrađenu elektroniku i električne kontakte koji podatke iz objektiva prenose u tijelo aparata. Najobičnija logika nalaže da se prilikom promjene objektiva aparat ugasi. Siguran sam da su se proizvođači pobrinuli za to da ne bude problema, kako se ne bi dogodio neki kratki spoj i nešto ne pođe krivo, no da li su mogli predvidjeti baš sve situacije u kojima će se uređaj naći i baš sve tipove ljudske inteligencije koji će ga koristiti? Većina profesionalnih fotografa nikad ne gasi aparat prilikom promjene objektiva, no njima je to rizik posla, a vama koji ste teško ušteđen novac investirali u svoj omiljeni hobi savjetujemo da sačuvate svoju investiciju i ipak, osim ako situacija nije hitna i bojite se da ćete ostati bez genijalne fotografije, ugasite aparat prilikom promjene objektiva. Također bi bilo dobro napraviti neku statistiku upotrebe pojedinih objektiva i nabaviti univerzalni objektiv koji će pokriti bar 80% vaših potreba, na taj ćete način smanjiti zamjenu objektiva na minimum. Takvi su objektivi najčešće kvalitetni zumovi u rasponu od 28 do 105 mm koji pokrivaju većinu potreba naprednog amatera.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 13.03.2006.