Novi život starog stativa

Stare je stative za rasvjetu moguće iskoristiti na različite načine.

© Fot-o-grafitiStativi za rasvjetu nekad su završavali navojem, a oprema se na njih pričvrstila navijanjem. Taj je način bio nepraktičan i spor, te je na modernim verzijama stativa on zamijenjen manšetom na koju je se brzo i jednostavno mogu postaviti različiti nastavci. Oprema i pomagala danas uglavnom imaju takav način montiranja, tek ponekad u upotrebi je navoj.

Ako imate stare stative koji završavaju navojem to ne znači da ih ne možete koristiti za novu opremu, kao što su studijske bljeskalice, reflektirajuće plohe i slično. Dovoljno je nabaviti adapter kojeg možete kupiti za stotinjak kuna i vaš je stari stativ u mogućnosti primiti nov sustav opreme. Adapter možete nabaviti u Prizmi.

© Fot-o-grafitiOsim što je primao različite vrste opreme i pomagala, navoj na starim stativima bio je identičan i s navojem kojeg koristimo za pričvršćivanje aparata na stativ. Sva se oprema korištenjem polako ali sigurno troši, neki put tu je prisutna i neka sitna nespretnost ili nemar. Tako se i nama dogodilo da prilikom prenošenja velikog sklopa UV rasvjete nemar ili bolje rečeno lijenost učini svoje. Bilo nam je teško skinuti opremu sa stativa pa je stativ u tom prenošenju stradao. Već smo ga htjeli baciti u smeće kad nam je sinula spasonosna ideja - iskoristiti centralni stup stativa kao monopod. Prilike za upotrebu monopoda nisu baš česte, no ako ga možemo dobiti besplatno zašto ga ne imati. Jednostavno smo izvadili centralni stup i na njega pričvrstili aparat. Zapravo ne trebate čekati da vam se stativ uništi, ako trebate monopod možete uzeti centralni stup stativa i nakon upotrebe ga vratiti nazad. Tako jednostavno i praktično. Ispada da većina nas ima na raspolaganju monopod, a da toga nismo niti bili svjesni.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 22.07.2006.