Priprema slike za web

Pitanje koje se stalno ponavlja glasi: kako pripremiti fotografiju za objavu na nekoj web stranici?

Vjerojatno najčešća radnja koju ćete ikada koristiti u Photoshopu je smanjivanje fotke na rezoluciju za prikazivanje na webu. Na svu sreću, to je poprilično jednostavno napraviti. Ovdje ćemo navesti upute za Photoshop Elements 2; razlike u odnosu na druge verzije su neznatne.

Odaberite: Image:Resize:Image size. Otvorit će vam se sljedeći dijalog prikazan na slici (kliknite u sliku za detaljni prikaz).

Kao duljinu najdulje stranice unesite 700. To je standardna veličina slike za web, i prihvaćaju je vjerojatno svi web natječaji, zato što je normalno vidljiva na ekranu 1024x768 rezolucije. Kao resample algoritam ostavite "Bicubic". Potvrdite OK.

Slika koju ćete dobiti bit će "mekana", i trebat će pojačati sharpening. Najjednostavniji i najčešće najbolji način je trivijalan – u izborniku Filters:Sharpen odaberite Sharpen i u većini slučajeva dobit ćete prihvatljiv rezultat. Ako želite još oštriju sliku, napravite sljedeći trik. Prije smanjivanja slike pokrenite Filters:Sharpen:Sharpen, smanjite sliku i ponovite Filters:Sharpen:Sharpen. Tako ćete dobiti najoštriju sliku koja je izvediva bez pretjeranog podizanja artefakata. To dakako ovisi o vašem ukusu; neki će poželjeti još oštriju, a neki mekšu sliku.

Kad smo završili sa smanjivanjem slike i dizanjem oštrine, sliku treba snimiti za web. I to je jednostavno – odaberite: File:Save for web. Dobit ćete dijalog prikazan na drugoj slici (i kod ove slike trebate kliknuti na sliku kako bi dobili potpuni prikaz).

Pod "quality" stavite 75. To će dati jako kvalitetnu izlaznu sliku, a opet dovoljno malu za većinu primjena. Veličinu datoteke vidjet ćete ispod desne slike u dijalogu. Ako je veličina prevelika, smanjujte kvalitetu. Kad ste zadovoljni, odaberite "OK", unesite ime datoteke i to je to. Vaša slika je spremna za slanje na web.

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 15.03.2006.