Set za pozadine

Ne morate biti stručnjak za samogradnju da bi neke dijelove složili u funkcionalnu cjelinu.

© Fot-o-grafitiPokazat ćemo vam kako za samo 520 kuna možete napraviti set za pozadine koji će po kvaliteti biti ravnopravan tvorničkom setu vrijednom 2367 kuna. Radi se o setu koji se zasniva na dva stativa i poprečnoj šipci za držanje pozadine. Set koji je ovdje prikazan nije u potpunosti isti kao onaj kojeg možete sami napraviti, razlika je u stativima. Mi smo za svoj set koristili fotografske stative koje više ne možete naći u prodaji. Vama za vaš set preporučamo stative koje prodaju u građevinskim centrima tipa Bauhaus. Tamo jedan stativ (žute boje) na kojemu se nalazi halogeni reflektor od 500 W košta 170 kn. Razlika između tog stativa i ovog koji smo mi koristili je u vijku. Na našem se stativu nalazi standardni navoj za fotografsku opremu koji izlazi iz stativa. Na građevinskim rasvjetnim stativima se na vrhu nalazi matica u koju ulazi vijak. Tako te stative nije moguće koristiti za postavljanje profesionalne fotografske rasvjete, ali ih je moguće koristiti u setu za pozadine.

© Fot-o-grafitiTrebaju vam dakle dva takva stativa, što ukupno iznosi 340 kn, reflektore koji dolaze s njima kasnije možete i ne morate koristiti, oni za ovu priču nisu bitni. Također vam treba i poprečna šipka. Za to ćete morati skoknuti na odjel boja, tamo nude različite šipke za ličilački valjak. Ona najveća, najčvršća i najduža košta oko 100 kn. Može se jednostavno izvući na potrebnu dužinu jer je teleskopskog tipa, a zatim rotacijom učvrstiti u tom položaju. Na obje strane se nalazi plastika. Na strani koja se obično drži u rukama ta plastika već ima prolaz za vijak, na drugoj ga strani vi trebate napraviti. Taj je proces vrlo jednostavan, stegnite šipku do kraja rotacijom u smjeru koji je na njoj naznačen. Sada je nutarnja šipka zakočena i se više ne bi smjela moći izvlačiti van. Tako će vaša šipka biti "zaključana" i kad je postavite na stative. Sada uzmite bušilicu i probušite rupu u drugoj plastici, smjer bušenja neka bude paralelan s prorezom na prvoj plastici. Ako nemate bušilicu niti to nije problem, uzmite odvijač i zagrijte ga na plinskom štednjaku pa s njime rastopite rupu u plastici, samo pazite da se ne opečete. Svi elementi vašeg seta za pozadine su spremni.

© Fot-o-grafitiNa ilustracijama je vidljivo da smo na vijke koji izlaze iz stativa nataknuli krajeve i odozgor ih stegnuli maticom. U vašem će slučaju postupak biti drugačiji, vijke provucite kroz krajeve šipke i onda ih zavijte u vrh stativa. Sada stative podignite na potrebnu visinu i set je spreman za korištenje. Šipku možete prije postavljanja provući kroz rolu papira ili jednostavno štipaljkama pričvrstiti platno koje ćete koristiti kao pozadinu. Šipka je tako snažna i čvrsta da smo na nju postavili čak i rasvjetu: studijsku bljeskalicu, veliki softbox, Super Clamp i produžnu ručku. Šipka se uopće nije savinula. Sve ovo koštat će vas 440 kn. U originalnom setu dolazi i torba za nošenje opreme. Nema problema, u prodajnom centru Metro za 80 kn kupili smo torbu za skije. Sve to stane u nju, pa čak i mnogo više od ovog seta. Tu torbu možete koristiti za transport stativa, cijevi i ostale njima slične opreme.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 23.03.2006.