MARSOVAC (THE MARTIAN) - Ridley Scott i Matt Damon

Svi smo se nekada osjećali kao da smo sami na svijetu. Samo Mark Watney zna kako je biti sam na Marsu.

Temeljen na bestseleru i pod redateljskom palicom RIDLEYJA SCOTTA, film MARSOVAC (engl. THE MARTIAN) okuplja zvjezdanu postavu koju čine Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Donald Glover, Mackenzie Davis i Chiwetel Ejiofor.

 

KRATAK SADRŽAJ FILMA

 

Tijekom misije na Mars, nakon snažne oluje, astronauta Marka Watneyja (Matt Damon) posada ostavlja misleći da je poginuo. Njegova snalažljivost i snaga duha sada su ključne u pronalaženju načina za preživljavanje u neprijateljskim uvjetima ovog planeta kao i signaliziranje Zemljanima da je živ. Milijunima milja dalje, NASA i tim međunarodnih znanstvenika neumorno rade kako bi vratili „Marsovca“ kući, a članovi njegove posade planiraju smionu i gotovo nemoguću misiju spašavanja. Kako se ove priče o nevjerojatnom junaštvu razvijaju, cijeli svijet se ujedinjuje u molitvama za Watneyijev siguran povratak.

 

Redatelj kaže kako je ovo priča o preživljavanju. Film se bavi reakcijama Marka Watneya u ovoj strašnoj situaciji. Njegovu sudbinu će odrediti stav koji zauzme prema situaciji u kojoj se našao – hoće li se prepustiti panici i očaju i prihvatiti da je smrt neizbježna ili će se osloniti na svoje znanje, snalažljivost i smisao za humor kako bi ostao miran i pokušao pronaći rješenje. Watneyjev smisao za humor i optimizam su od vitalne važnosti za priču i osobine zbog kojih je Matta Damona privukla ova uloga. Mattu se jako svidio taj originalni, duhoviti, uzbudljivi i jedinstveni pristup priči o preživljavanju. Ovaj glumac je gotovo sve svoje scene snimao sam i to je za njega bilo novo iskustvo.

 

Film-Marsovac-(The-Martian)-2015-Ridley-Scott-i-Matt-Damon-

 

SCENARIJ SE TEMELJI NA ROMANU BIVŠEG RAČUNALNOG PROGRAMERA ANDYJA WEIRA

 

            Roman je poslan uspješnom scenaristi Drewu Goddardu koji ga je uspješno prilagodio za film. Redatelj Ridley Scott je srećom bio slobodan preuzeti redateljsku palicu. Posebno mu se svidio naglasak na timskom radu geopolitičkih rivala koji moraju prevladati svoja neslaganja i raditi zajedno za zajednički cilj koji je spašavanje astronautovog života.  Cijeli svijet postane opčinjen veličinom i složenošću tog izazova. 

Pisac Andy Weir nije mogao vjerovati da bi njegov roman namijenjen ljubiteljima znanosti i matematike mogao biti zanimljiv i mainstream čitateljima. Ovom računalnom programeru se ostvarila fantazija svakog autora. Njegova priča je smještena u blisku budućnost (12-15 godina unaprijed), a gotovo svaki znanstveni aspekt romana ima svoj temelj u nekoj teoriji, osim opisane snažne oluje na Marsu koja nije moguća zbog niskog atmosferskog tlaka na Marsu (gustoća atmosfere je manje od 1 posto Zemljine). Weir kaže kako je mislio da je oluja odličan razlog zbog kojeg posada mora hitno napustiti planet.

Watney je botaničar i inženjer strojarstva koji je poslan na Mars da uzme uzorke tla i nauči više o njegovom sastavu i mogućnosti uzgoja biljaka. Obučen je za pronalaženje načina za preživljavanje ali nema puno vremena. Pretpostavlja da će pomoć stići tek za  tri do četiri godine, a u pričama o borbi čovjeka i prirode najčešće pobjeđuje priroda.  Njegova domišljatost, odlučnost i hrabrost naći će se na velikom testu. Očaj je u ovoj situaciji jednako poguban kao i neprijateljski uvjeti na Marsu. Vodi video dnevnik svojih aktivnosti s puno znanstvenih podataka i duhovitih dosjetki.

            Weir je ostao ugodno iznenađen kako su u Goddardovom scenariju sporedni glumci s razvojem priče sve više dobivali na važnosti, kao na primjer uloga zapovjednice Lewis, koja je zadužena za misiju Ares III i odgovorna za šest članova posade uključujući Watneyja. Ljubazna je prema svojoj posadi ali im jasno daje do znanja tko je glavni.

            Zbog odluke o napuštanju Marsa bez Watneya, za kojeg vjeruje da je mrtav, Lewis je preplavljena kajanjem i krivnjom koji će kasnije utjecati na njezine postupke i integritet zapovijedanja.

            Pilot letjelice Hermes je Rick Martinez (Michael Peña), vojni veteran koji s Markom Watneyjem izmjenjuje neukusne šale. Zapovjednici Lewis, kao i članici posade Beth Johanssen (Kate Mara), njihove humor nije simpatičan. Beth je IT i cyber stručnjak u ekipi. 

             Njemački kemičar Alex Vogel (Aksel Hennie) i američki kirurg Chris Beck (Sebastian Stan) su također član posade Hermesa.  Hennie kaže da je MARSOVAC film o samoći i timskom radu. Opisuje neke od najvećih ideala naše ljudskosti u koje želim vjerovati.   

            NASA-ini i brojni drugi stručnjaci pokušavaju naći način da vrate Watneya kući. To je medijski događaj stoljeća. Cijeli svijet gleda i čeka na njihove poteze.  Stoga nije lako biti na mjestu Annie Montrose (Kristen Wiig), NASA-ine direktorice za odnose s medijima. Osim što je izazov izvući smislene informacije od osoblja NASA-e, mora se nositi i s podivljalim novinarima gladnih informacija. Ona je dužna informirati svijet i štititi ugled NASA-e. Radi u muškom svijetu ali uživa veliko poštovanje svog šefa Teddyja Sandersa (Jeff Daniels), direktora NASA-e, koji svakodnevno donosi odluke o životu i smrti.  Njegove odluke čekaju neki od najvećih umova na svijetu i on uživa u tome da ove genijalce održava poniznim.  

                        Watney nije jedini koji je zaglavio - tim ovih genijalaca dobio je zadatak da dizajnira sondu  u nevjerojatno kratkom vremenskom roku žrtvuje svoje slobodno i obiteljsko vrijeme kako bi pomogli u spašavanju. 

             NASA-in direktor misija na Mars, Dr. Vincent Kapoor (Chiwetel Ejiofor) koji snosi najveću odgovornost u rješavanju Watneyjeve situacije  daje zeleno svjetlo za provođenje rješenja krizne situacije koje je ponudio jedan od briljantnih umova, Rich Purnell (Donald Glover). Dirljivo je kako su svi udružili snage i uložili sve raspoložive resurse i opremu kako bi spasili jednog astronauta.

                        Nažalost resursi NASA-e i JPL-a nisu dovoljni, ali pomoć nude kolege iz Kineske nacionalne svemirske agencija (CNSA) (Eddy Ko, Chen Shu) - prototip  kineske rakete . Tu do izražaja dolazi veza koju visoko obučeni profesionalci dijele u bilo kojoj industriji, bez obzira na mjesto ili nacionalnost.

            Sandersu se međutim suprostavlja jedan od članova njegovog tima  — direktor leta Mitch Henderson (Sean Bean). Za razliku od Sandersa koji mora gledati interese i Marka Watneya i NASA-e, Hendersonova jedina briga je vratiti sve svoje astronaute kući. On je jedan od onih koji se ne boje suprotstaviti nadređenima i koji će napraviti šta smatra potrebnim ne mareći za posljedice. Pokrenut će niz iznimno rizičnih događaja koji mogu ugroziti njegov posao i primorati posadu Hermesa na donošenje odluke koja bi mogla završiti optužbama za pobunu.  

Nitko ne bi znao da je Watney preživio oluju da nije znatiželje zaposlenice nižeg ranga Mindy Park (Mackenzie Davis), koja odrađuje noćnu smjenu u odjelu Satelitske komunikacije. Nakon gotovo mjesec dana od Watneyjeve navodne smrti, pregledavajući satelitske snimke lokacije Ares III kako bi utvrdila jesu li pomagala upotrebljiva za sljedeće misije ugledala je zapanjujući prizor. Njezino otkriće lansiralo ju je među velike igrače u kompaniji.

            Mark Watney mora pronaći odgovore na pitanja:  Kako uzgojiti hranu nakon što se potroše zalihe posade? Kako uspostaviti kontakt s NASA-om? Kako preživjeti kad nestane zalihe kisika?

I kako održati volju za životom kada za zabavu ima samo disko pjesme zapovjednice Lewis?  

 

ŽIVOT NA MARSU

            Mars ima neugodnu klimu. Njegove temperature idu od - 153°C do oko 22°C u ljetnim danima što otežava adekvatno odijevanje. Disanje je još problematičnije. Zrak je 95% ugljični dioksid. Tlo ne sadrži bakterije potrebne za uzgoj. Voda postoji, ali samo u obliku leda.  Pa čak i njegova crvenkasta boja kao da upozorava: Ovdje nema ništa za vas -osim smrti zbog gušenje i hipotermije.   No ljude je nemoguće odvratiti od odlaska tamo gdje su nepoželjni pa tako idemo i na Mars.

Izrada glavnog životnog prostora (Hab) za astronaute nužna je kako bi mogli istraživati planet. U filmu MARSOVAC, NASA/JPL je četiri godine uz pomoć bespilotnih sondi ostavljala na Marsu dijelove za sastavljanje Haba, zajedno s  različitim zalihama, hranom i opremom. Posadu Aresa III tako će dočekati računala, sastojci za večeru za Dan Zahvalnosti i ATV vozilo poznato kao Rover.  

Misija je trebala trajati 31 solarni dan (sol) , a radnja započinje na 18. dan kada je posada sastavila svoj novi dom od 90 m2. Značajne količine solarne i neuronske radijacije prodiru kroz tanku atmosferu Marsa pa je njihov dom izvana obložen Kevlar i Mylar folijama i tapeciranim pjenastim materijalom.

Iznutra Hab je opremljen  prostorom za spavanje, zajedničkim radnim prostorom, prostor za pohranu opreme te opremu za održavanje na životu kao što su oksigenator, atmosferski regulator i uređaj za pročišćavanje vode. Zalihe su za predviđene za 68 sunčanih dana, a sam Watney to može rastegnuti na 400 dana, što je premalo vremena za dolazak spasilačke ekipe. 

            Watney ima nekoliko krumpira i uspijeva uzgojiti bakteriju koja je potrebna kako bi tlo na Marsu bilo plodnije za uzgoj krumpira. Ova skromna namirnica, koja je jednom spasila cijelu civilizaciju od gladi opet će biti presudna za održanje života ali na drugom planetu. Jedan problem je riješen.

            Watney uz pomoć Rovera uspijeva pronaći pokvarenu sondu Pathfinder i koristi njezinu kameru da uspostavi komunikaciju s NASA-om i JPL-om. Riješen i drugi problem. Čak uspijeva pronaći način kako stvoriti još kisika.

            Time njegov najveći problem ostaje disko glazba zapovjednice Lewis.

            Njegove šanse za preživljavanje su značajno porasle nakon što je uspio izvući dio antene koji mu se zabio u abdomen. No, kako to po Murphyjevom zakonu obično biva, strašna nezgoda uništila je Watneyjev trud i veliki dio optimizma.

            Čovjek u opasnosti i tek šačica znanstvenika može donijeti spasonosno rješenje. Cijeli svijet bodri Zemljane u borbi protiv Marsa.


O PRODUKCIJI

 

Snimanje filma MARSOVAC započelo je krajem 2014. u Budapešti. Ovaj prekrasni grad ugostio je već brojne holivudske filmove, no osim prelijepih lokacija i iskusnih lokalnih ekipa, ovaj europski grad ima i studije za snimanje Korda Studios.

Stage 6 u Korda Studios, za koji kažu da je najveći na svijetu, bio je savršen za izgradnju Marsovog krajolika zajedno s Habom i lansirnom rampom za MAV.

            Osim Korda Studios, Budimpešta ima još jedan bonus - blještavu zgradu koju zovu “Kit“ (zbog profila i položaja uz Dunav), koja je služila za snimanja scena vezanih uz osoblje i prostorije NASA-e.

NASA je bila glavni suradnik, konzultant i savjetnik tijekom cijelog projekta.  

Produkcijskom timu je bilo dozvoljeno snimati lansiranje raketa u Cape Canaveralu, uključujući polijetanje Oriona letjelice nove generacije 2014. koja je dizajnirana da vozi ljude duboko u svemir kao prvi korak prema istraživanju Marsa.  

            I kacige i odijela izradili su kostimografkinja Jany Yates i specijalist za astronautska odijela Michael Mooney. Dok su istraživali površinu planeta, astronauti su nosili uska narančasto-bijela odijela, a za aktivnosti izvan Hermesa, imali su EVA glomazna i teška.

Yates je dizajnirala i treću vrstu odijela za svakodnevne aktivnosti u Hermesu koji je konstruiran u Korda Studios, na temelju dizajna Međunarodne svemirske postaje. Izvana letjelica je opremljena solarnim panelima, spremnicima za kisik i vodu, modulima za komunikaciju i ostalim mehanizmima za održavanje života. 

            Kako bi se prikazalo kretanje astronauta u bestežinskom stanju u Hermesu, glumci su morali visjeti na žicama kako bismo imali osjećaj da lebde s jednog mjesta na drugo.  

            Rover Curiosity služio je kao model za Rover u filmu MARSOVAC, a ovo trapezoidno vozilo na šest kotača izgradio je Szalay Dakar, Mađar koji gradi automobile za utrke za poznati Dakar Rally.

            Ovo napredno poljoprivredno vozilo ima ogromne gume koje lako savladavaju kamenite terene i dvolitarski dizelski motor, iako je izvana obložen solarnim panelima kako bi se činilo da ima solarni pogon.  Motor na solarni pogon ima važnu ulogu u priči jer ograničava rad vozila na udaljenost od 40 kilometara što otežava Markov dolazak na mjesto gdje bi spasilačka ekipa došla po njega.  

Roger Holden miješao je tri vrste mađarskog tla kako bi dobio odgovarajuću boju površine tla na Marsu, te je uzgajao krumpir za koji se u filmu brine Watney.

           


O GLUMCIMA

 

MATT DAMON (Mark Watney) je nagrađivan za svoj rad s obje strane kamere, a nedavno mu je uloga u Soderberghovom filmu o Liberaceu Behind the Candelabra, u produkciji kuće HBO, donijela nominacije za nagrade Emmy, Screen Actors Guild i Zlatni globus i BAFTA.

Sa slavnim je redateljem prije toga radio filmove The Informant!, Contagion, Che, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve i Ocean’s Thirteen. Ima tri nominacije za Primetime Emmy Award za izvršnu produkciju dokumentarnog serijala Project Greenlight. Nominiran je za nagrade Oscar, Zlatni globus i SAG za ulogu u Clint Eastwoodovoj drami iz 2009. Invictus. Ranije je filmom Good Will Hunting, nagrađen nominacijama za Oscar i Zlatni globus za glumu i nominacijom za Oscar kao jedan od scenarista. Ima nominacije za Zlatni globus za uloge u filmovima The Informant!  i The Talented Mr. Ripley. Gledali smo ga kao Jasona Bournea u trilogiji The Bourne Identity, The Bourne Supremacy i The Bourne Ultimatum, a bio je dio zvjezdane postave u filmovima Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve i Ocean’s Thirteen. Ostali filmovi u kojima je glumio su Elysium, Promised Land, We Bought a Zoo, Margaret, The Adjustment Bureau, True Grit, Hereafter, Green Zone, The Good Shepherd, The Departed, Syriana, The Brothers Grimm, Stuck on You, Gerry, All the Pretty Horses, The Legend of Bagger Vance, Dogma, Rounders, Saving Private Ryan, The Rainmaker, Chasing Amy, Courage Under Fire, Geronimo: An American Legend i School Ties.

Nedavno smo ga mogli gledati u istinitoj priči o najvećem lovu na blago u povijesti  Monuments Men.

 

JESSICA CHASTAIN (zapovjednica Lewis) jedna je od najtraženijih glumica svoje generacije. Nedavno smo je gledali u kino hitu Interstellar i drami  A Most Violent Year, a uskoro će u kinima zaigrati njezin najnoviji uradak  Crimson Peak. Nakon sjajne 2011. godine u kojoj je osvojila niz nominacija i nagrada za svoj rad, 2012. ju je časopis Time proglasio jednom od „100 najutjecajnijih ljudi na svijetu“. Njezina uloga Maye, ključne osobe za hvatanje Osame bin Ladena u filmu Zero Dark 30  donijela joj je nekoliko nagrada za najbolju glumicu uključujući Broadcast Film Critics Association Award, Zlatni globus te nominaciju Akademije. Glumila je i u horor filmu Mama, a mogli smo je gledati i u filmu kuće The Weinstein Co Lawless, uz Shiu LaBeoufa i Toma Hardyja, a nedavno je dala glas liku jaguara u crtiću kompanije DreamWorks Animation Madagascar 3: Europe’s Most Wanted. Trenutno na Broadwayu ima glavnu ulogu u predstavi nagrađenoj nagradom Tony The Heiress. Njezina filmografija uključuje naslove The Disappearance of Eleanor Rigby: Them, Miss Julie, Tree of Life, Texas Killing Fields, The Debt, Coriolanus i Take Shelter.

Chastain je gledateljima najpoznatija kao Celia Foote, nesigurna južnjakinja koja se nastoji uklopiti u visoko društvo u filmu kompanije Dreamworks nominiranom za Oscara snimljenom prema hit-romanu Kathryn Stockett The Help. Tom je ulogom osvojila nominaciju za nagradu Oscar za najbolju sporednu ulogu, nominaciju za Zlatni globus te nominacije Screen Actors Guilda i Critics’ Choicea. Za produkciju predstave “Salome” kazališta Wadsworth Theatre u Los Angelesu, Estelle Parsons (redateljica) i Al Pacino osobno su ju odabrali za glavnu žensku ulogu. Producent Barry Navidi kasnije je započeo snimanje filma Wild Salome u režiji Ala Pacina, za koji su snimali iza pozornice i dijelove predstave. Kasnije je dobila glavnu ulogu Jolene u Dan Irelandovom filmu i osvojila naslov najbolje glumice 2008. na filmskom festivalu u Seattleu, a na kazališnim daskama pojavila se ponovo u ulozi Desdemone u izvedbi klasika “Othello” uz Phillipa Seymoura Hoffmana.

 

CHIWETEL EJIOFOR (Dr. Vincent Kapoor) nagrađivani je kazališni i filmski glumac.  S redateljem Ridley Scottom radio je 2008. na filmu American Gangster. Posebno istaknutu ulogu imao je 2014. godine u 12 Years a Slave, a iste godine mogli smo ga vidjeti i u Half of a Yellow Sun s Thandie Newton i Josephom Mawleom. 2015. godina će također biti užurbana godina za Chiwetela s kazališnom predstavom Everyman, filmovima Z for Zachariah, The Martian s Mattom Damonom i Jessicom Chastain te trilerom Secret in Their Eyes s Juliom Roberts i Nicole Kidman, a rane 2016. imat ćemo priliku pogledati triler Triple Nine. Prethodno smo glumca mogli vidjeti u BBC-jevoj seriji Dancing on the Edge i filmu The Shadow Line, kazališnoj predstavi A Season in the Congo, filmovima Salt, Endgamem Amistad, Dirty Pretty Things,Love Actually, Melinda and Melinda, Slow Burn i mnogim drugima. Chiwetel je također uspješan kazališni glumac s nastupima u popularnim predstavama poput Othello s Ewanom McGregorom i Kelly Reilly te Blue/Orange predstavi koja je osvojila nagradu Olivier za najbolju predstavu 2000. godine. Chiwetel je također režirao dva kratka filma – Columbite Tantalite koji je bio prikazan na mnogim festivalima i Slapper.

 

KRISTEN WIIG (Annie Montrose) jedna je od najtraženijih glumica svoje generacije. Od prvog pojavljivanja u emisiji Saturday Night Live do za Oscara nominirane uloge u filmu Bridesmaids, Wiig se preselila s televizije na film kao scenaristica i producentica. Ovo ljeto glumila je u drami The Diary of a Teenage Girl, a uskoro ćemo je gledati i u filmu  Masterminds i Nasty Baby, Zoolander 2 i Ghostbusters 3.

Prošle godine glumila je i producirala  dramu Welcome to Me, a glumila je i u filmovima Hateship Loveship i The Skeleton Twins. Za ulogu u miniseriji The Spoils Of Babylon dobila je nominaciju za nagradu Emmy. Mogli smo je gledati i u hvaljenom filmu Bena Stillera The Secret Life Of Walter Mitty i kino hitu Anchorman Two: The Legend Continues. Svoj glas je posudila u animiranim filmovima Her, The Looney Toons Show, The Simpsons, Despicable Me (1 i 2) i How to Train Your Dragon (1 i 2).             

Wiig je 2012. završila snimanje sedme i posljednje sezone emisije Saturday Night Live. Tijekom rada na emisiji osvojila je četiri nominacije za nagradu Emmy u kategoriji Izvanredna sporedna glumica u humorističnoj seriji zahvaljujući nezaboravnim likovima koje je portretirala. Nominirana je i za nagradu Primetime Emmy u kategoriji Izvanredna gostujuća uloga u humorističnoj seriji.

              Ostale uloge ostvarila je u filmovima Knocked Up, Girl Most Likely, Friends With Kids, Paul, All Good Things, MacGruber, Extract, redateljskom prvijencu Drew Barrymore Whip It!, Adventureland, Ghost Town,  Walk Hard. Wiig je bila gostujuća glumica u NBC-ovoj seriji nagrađenoj nagradom Emmy 30 ROCK, te HBO-vim serijama Bored To Death i The Flight Of The Conchords.

 

JEFF DANIELS ima izvanrednu skoro 40 godina dugu kazališnu, televizijsku i filmsku karijeru, a nedavno je za ulogu Willa McAvoya u seriji programa HBO The Newsroom, dobio nagradu Primetime Emmy za glavnog glumca. Za istu je ulogu dobio i nominacije za Zlatni globus, Satellite i SAG. Nominiran je i za nagradu Tony za brodvejsku produkciju God of Carnage te za Drama League i Drama Desk za predstavu Blackbird i za Drama Desk za Lemon Sky and i brodvejski kazališni komad Fifth of July. Nagradu Obie donijela mu je adaptacija Dalton Trumboova Johnny Got His Gun, a sam je glumac osnivač glumačkog ansambla Purple Rose Theatre Company za koji je napisao 15 kazališnih komada. Od filmova u kojima je glumio treba nabrojati The Squid and the Whale, Something Wild, The Purple Rose of Cairo, Gettysburg, Good Night, and Good Luck, Looper,The Lookout, The Hours, Pleasantville, 101 Dalmatians, Fly Away Home, Speed, Arachnophobia, Blood Work, Terms of Endearment, Ragtime i Dumb and Dumber.

Glumac, komičar, pisac, producent i redatelj ROB RIGGLE (Travis Lippincott/Capt. Lippincott) već 15 godina redoviti je gost brojnih komedija. Nedavno je glumio u Let’s Be Cops te u komediji 22 Jump Street, a čut ćemo ga u Hell & Back  i gledati u Absolutely Anything.

S Drew Barrymore glumio je u drami Big Miracle, a dao je i glas u Dr. Seuss’ The Lorax rađenom prema poznatoj knjizi.Na televiziji ga možemo gledati u FOX NFL Sunday, na Adult Swim u NTSF:SD:SUV, te u serijama 30 Rock, The Office, Arrested Development, Modern Family i New Girl. Od ostalih filmova valja spomenuti The Hangover, a svakako i dnevnu satiričnu emisiju The Daily Show With Jon Stewart, u kojoj je jedan od korespondenata.  Glumio je i u Step Brothers, The Other Guys, Going the Distance, Prep & Landing: Naughty vs. Nice i dr. Inače je bio američki marinac od 1990. i služio je u brojnim državama, a u devet godina aktivne službe i 13 godina u rezervi zaradio je više od 21 odlikovanja.

 

MICHAEL PEÑA (Rick Martinez) iskazao se u Hollywoodu brojnim ulogama i suradnjom s impresivnim popisom redatelja. Nedavno smo ga mogli gledati u filmu Fury uz Brada Pitta. Hvaljenu izvedbu ostvario je u Paul Haggisovom provokativnom i Oscarom nagrađenom filmu Crash, uz Dona Cheadlea, Matta Dillona i Terrencea Howarda. Nedavno smo ga gledali u komediji Sony Picturesa 30 Minutes or Less s Jessejem Eisenbergom i Dannyjem McBrideom. Od novijih naslova glumio je uz  Bena Stillera i Eddieja Murphyja u filmu Tower Heist, uz Seana Penna, Josha Brolina i Ryana Goslinga u Gangster Squad, te u filmu Chavez Diega Lune.

Njegova ostala filmografija uključuje End of watch, Everything Must Go, The Good Doctor i Battle: Los Angeles, The Lucky Ones, Observe and Report sa Sethom Rogenom, Lions for Lambs, My Son, My Son, What Have Ye Done, World Trade Center, Million Dollar Baby, The United States of Leland, Buffalo Soldiers, Shooter i Babel.

Na televiziji Peña je glumio u Foxovoj miniseriji Gracepoint, filmu kuće HBO Walkout i osvojio nagradu Imagen za najboljeg glumca. Za istu kuću glumio je u drugoj sezoni Eastbound and Down, a glumio je i u Steven Spielbergovoj NBC seriji Semper Fi.

 

KATE MARA (Beth Johanssen) filmski debi ostvarila je ulogom u filmu Random Hearts. Njezina impresivna filmografija uključuje naslove Brokeback Mountain, Transsiberian, We Are Marshall, Shooter, Stone of Destiny, The Open Road, Iron Man 2, Iron Clad,  HappyThankYouMorePlease, 127 Hours, Ten Years, Deadfall, Transcendence. Od novijih naslova treba spomenuti  triler  Man Down, Fantastic Four, Captive i Morgan.

Osvojila je nominaciju za nagradu Emmy za ulogu u hvaljenoj TV seriji House of Cards u kojoj glumi s Kevinom Spaceyjem i Robin Wright.

 

SEAN BEAN (Mitch Henderson) slavni je i svestrani glumac, a najnoviji projekti su mu film Jupiter Ascending, serija Legends, komedija Pixels i šestodijelna drama The Frankenstein Chronicles. Poznat je po brojnim ulogama, među kojima su ona Boromira u trilogiji Lord of the Rings te uloge koje je ostvario u Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief, Troy, Ronin, GoldenEye, Don’t Say a Word, National Treasure, Flight Plan, The Island, Silent Hill, The Hitcher, True North, Anna Karenina, Patriot Games, Caravaggio, The Field, Stormy Monday i Lorna Doone.

Od televizijskih uloga treba spomenuti Sharpe,  Game of Thrones, Accused, Bravo Two Zero, A Woman’s Guide to Adultery, Lady Chatterley, Fool’s Gold: The Story of the Brinks-Mat Robbery, Inspector Morse, Clarissa, Prince, Troubles, Small Zone, My Kingdom for a Horse, War Requiem i Winter Flight.   

 

SEBASTIAN STAN (Chris Beck) najpoznatiji je po ulozi Buckyja Barnesa u filmu Captain America: Winter Soldier, a pojavit će se i u nastavku Captain America: Civil War.

Ostali naslovi u kojima glumi su Black Swan, Gone i The Covenant, a pojavljuje se i u TV serijama Labyrinth, Once Upon A Time, Gossip Girl i Kings.

 

AKSEL HENNIE (Alex Vogel) je hvaljeni norveški glumac čiji filmovi Headhunters i Max Manus predstavljaju dva najveća hita u povijesti norveške kinematografije.

Prošlog ljeta smo ga gledali u filmu Hercules uz Dwayna Johnsona,  a u filmu The Last Knightsnd glumi uz Morgana Freemana

Dobitnik je norveškog Oscara - nagrade Amanda 2005. za najboljeg redatelja za film Uno u kojem glumi i potpisuje scenarij.

 

DONALD GLOVER (Rich Purnell) je glumac, producent, nagrađivani komičar i pisac writer, umjetnik s nominacijom za nagradu Grammy.  Nedavno smo ga gledali u filmu Magic Mike XXL uz Channinga Tatuma. Ostala filmografija uključuje naslove The Lazarus Effect, Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, The To Do List i The Muppets.

Pet sezona smo ga mogli gledati u ulozi Troya u hvaljenoj seriji kuće NBC Community, a pojavljivao se i u serijama Girls, Ultimate Spider Man, i kultnoj animiranoj seriji za odrasle Adventure Time.

Karijeru je počeo pišući za hit-seriju 30 Rock, a kasnije dobiva ulogu Troya u hit-seriji Community Dana Harmona. Glumio je i u seriji Girls te u Ultimate Spider Man i Adventure Time.

Kao glazbenik pod imenom Childish Gambino izdao je dva albuma, a drugi Because the Internet je nominiran za dva Grammyja. 

 

MACKENZIE DAVIS (Mindy Park) debitirala je u filmu Breathe In, a trenutno glumi u seriji kuće AMC Halt & Catch Fire. Nedavno smo je mogli gledati u filmovima A Country Called Home i nezavisnom filmu Always Shine Bad Turn Worse i Kitchen Sink.  

 


O FILMSKOJ EKIPI

 

RIDLEY SCOTT (redatelj, producent) je nagrađivani redatelj koji je bio nominiran za Oscara za svoj rad na kritički hvaljenim filmovima Black Hawk Down, Gladiator i Thelma & Louise.  Redovito je osvajao mnoge nagrade i nominacije za filmove poput American Gangster, Robin Hood, Body of Lies, A Good Year, Kingdom of Heaven, Matchstick Men. Nedavno je režirao i producirao veliki znanstvenofantastični hit Prometheus i film The Counselor.

Scott je započeo karijeru na BBC-ju, a uskoro je utemeljio vlastitu tvrtku RSA, uspješnu produkcijsku kuću s kojom je režirao više od 2000 reklama. Prvi film koji je režirao bio je The Duellists koji je osvojio nagradu filmskog festivala u Cannesu, a zatim je snimio svoj veliki hit Alien, nakon kojeg je uslijedio i Blade Runner. Također je režirao filmove poput Legend, Someone to Watch Over Me, Black Rain, 192, White Squall, Hannibal. Zajedno s bratom Tonyjem Scottom osnovao je Scott Free Productions  i producirao mnoge filmove, kao što su Clay Pigeons, Where The Money Is, Tristan + Isolde, The Assassination of Jesse James, A-Team i The Grey, te televizijske projekte poput serija The Good Wife, The Pillars of the Earth i Numb3rs, i filmova The Gathering Storm, Into The Storm.

 

Scenarist DREW GODDARD piše za male i velike ekrane, a potpisuje i režiju i produkciju. Radio je na TV serijama Buffy the Vampire Slayer, Angel, Alias i Lost.  Napisao je scenarij za filmove Cloverfield, The Cabin in the Woods (koji je i režirao) i World War Z.  On je tvorac i izvršni producent serije Daredevil.

 

Producent SIMON KINBERG jedan je od najuspješnijih filmaša današnjice. Njegov diplomski rad bio je originalni scenarij za film Mr and Mrs Smith. Kasnije je napisao scenarij za filmove X-Men: The Last Stand I Jumper.

Jedan je od scenarista filma Sherlock Holmes u kojem glumi Robert Downey Jr., a koji je režirao Guy Ritchie. Producirao je X-Men: First Class i bio izvršni producent filma Abraham Lincoln: Vampire Hunter te potpisuje scenarij i produkciju filma This Means War.      

Producent je filmova Elysium, Chappie, X-Men: Days of Future Past, Let’s Be Cops, Cinderella, itd.

Najnoviji projekti su mu Fantastic Four, sljedeći nastavak X-Men franšize X-Men: Apocalypse, Deadpool, Gambit i novi nastavak filma Wolverine.

 

MICHAEL SCHAEFER (producent) je predsjednik Scott Free Productions, a prije toga je radio za Summit Entertainment na filmovima kao što su The Hurt Locker,  The Impossible, 50/50, Source Code, Sinister, Now You See Me i Ender's Game. Za Scott Free radio je kao producent na filmovima Exodus: Gods and Kings, The Counselor, Child 44, a od nadolazećih projekata treba spomenuti filmove Equals, Morgan i Concussion.

 

ADITYA SOOD (producent) predsjednik je produkcijske kompanije Simoa Kinberga „Genre Films“. Producirao je filmove Let’s Be Cops i Deadpool.

 

MARK HUFFAM (producent) aktivan je u filmskoj industriji od 1983. godine, a prvi veći film koji je producirao bio je Saving Private Ryan. Kao producent radio je na filmovima Quills, Captain Corelli's Mandolin, The Hours, te na uspješnoj komediji Johnny English i remakeu televizijske serije Thunderbirds. Producirao je Mickybo and Me, dva GOAL! filma,veliki hit Mamma Mia!, te s Generator Entertainment filmove Red mist, Cherrybomb, Ghost Machine, Your Higness i prvu epizodu televizijske serije Games of Thrones. Također je radio za Nicka Hamma na filmu Killing Bono, a s Ridleyjem Scottom već je surađivao na znanstvenofantastičnom epu Prometheus i na The Counselor. Također je koproducirao hit World War Z, te Robot Overlords.

 

DARIUSZ WOLSKI (direktor fotografije) surađivao je s Ridleyjem Scottom Ridley Scott na filmovima Exodus: Gods and Kings, The Counselor i Prometheus. Radio je kao direktor fotografije na filmovima  Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, nakon The Curse of the Black Pearl, Dead Man’s Chest i At World’s End, a s Johnnyjem Deppom radio je i na Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Alice in Wonderland, The Rum Diary. Surađivao je s mnogim poznatim redateljima, poput Gorea Verbinskog na The Mexican, DJ Carusa na Eagle Eye, Johna Polsona na Hide And Seek, i Tonyja Scotta na The Fan, te zajedničkom projektu Dona Simpsona i Jerryja Bruckheimera, Crimson Tide.

 

ARTHUR MAX (scenograf) počeo je surađivati s Ridleyjem Scottom prije dvadeset godina, a za svoj rad na upravo njegovim filmovima bio je dvaput nominiran za Oscara – Gladiator i American Gangster. Također su surađivali na Prometheus, Robin Hood, Body of Lies, Kingdom of Heaven, Black Hawk Down i GI Jane.

Radio je i s redateljem Davidom Fincherom na Se7en i Panic Room, a karijeru započeo u muzičkoj industriji kao dizajner svijetla i kasnije dizajner pozornice.

 

PIETRO SCALIA, ACE (montažer) za svoj rad nagrađen je s dva Oscara za filmove JFK i Black Hawk Down.  Film Good Will Hunting donio mu je nominacije za nagrade Oscar i ACE Eddie Award, a film Gladiator nominacije za nagrade Oscar, ACE Eddie Award i BAFTA. S redateljem Scottom radio je i na filmovima Prometheus, Robin Hood, Body of Lies, American Gangster, GI Jane, Hannibal i The Counselor

            Od novijih filmova potpisuje The Amazing Spider-Man 2, Child 44 i The Sea of Trees.

S talijanom Bernardom Bertoluccijem surađivao je na filmovima Little Buddha i Stealing Beauty, sa Samom Raimijem na The Quick and the Dead, Robom Marshallom na Memoirs of a Geisha, a Larryjem Charlesom na filmu Masked and Anonymous.

Karijeru je brusio kao asistent na filmvima Wall Street, Talk Radio, Born on the Fourth of July i The Doors.

JANTY YATES (kostimografkinja) je prvi put surađivala s Ridleyjem Scottom na hitu Gladiator, a zatim i na filmovima Prometheus, Robin Hood, Body of Lies, American Gangster, Hannibal i Kingdom Of Heaven.

Radila je i na filmovima Welcome To Sarajevo, Jude, With Or Without You, Miami Vice, Enemy At The Gates, The Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain, The Man Who Knew Too Little, Charlotte Gray, De-Lovely.

Yates je započela karijeru u modnom svijetu, a u filmsku industriju je ušla radeći kao pomoćna kostimografkinja na Quest for Fire.

             

             HARRY GREGSON-WILLIAMS (glazba) jedan od najtraženijih kompozitora u Hollywoodu. Potpisuje glazbu u hit franšizi Shrek, a za glazbu u filmu The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe nagrađen je nominacijama za nagrade Zlatni globus i Grammy.

Od novijih angažmana treba spomenuti filmove Miss You Already, Blackhat, Monkey Kingdom, The Equalizer,Total Recall, Prometheus, animirani film  Arthur Christmas, akcijski triler Cowboys & Aliens, te dokumentarac Life in a Day.

S redateljem Benom Affleckom radio je na filmovima The Town i Gone Baby Gone, s redateljem Joelom Schumacherom na filmovima Twelve, The Number 23, Veronica Guerin, Phone Booth, s Tonyjem Scottom na Unstoppable, The Taking of Pelham 1 2 3, Déjà Vu, Domino, Man on Fire, Spy Game i Enemy of the State, s Mikeom Newellom na Prince of Persia: The Sands of Time; X-Men Origins: Wolverine; Adamson’s The Chronicles of Narnia: Prince Caspian and Mr. Pip, s Ridleyjem Scottom na Kingdom of Heaven, Beebanom Kidronom na Bridget Jones: The Edge of Reason, te brojnim drugim. 

 


Kategorija: 
Film

Objavljeno: 01.10.2015.