Izložba POGLEDAJ ME 5 PUTA - FOTONAUT 2

U četvrtak, 1. rujna 2016. u 18.30 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata – Trg žrtava fašizma 14 – održat će se otvorenje izložbe fotografija „POGLEDAJ ME 5 PUTA" iz serije izložbi FOTONAUT 2.

Ova izložba donosi recentne radove osam autora koji se bave fotografijom kroz višegodišnji period. Svi su se, između ostalog, obrazovali unutar edukativnih modula zagrebačke Škole fotografije Fotonaut te se profilirali kroz samostalne i grupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.
Naziv "Pogledaj me 5 puta" reflektira složeniji koncept izričaja koji komunicira kroz pet fotografija unutar kolekcije. Iz različitih perspektiva i koristeći individualne metode djelovanja, autori koji sudjeluju na ovoj izložbi – Dražen Tirić, Edita Sentić, Zvonimir Rendeli, Ilija Aščić, Vera Jurić, Dren Butković, Darija Šesto i Sanja Baljkas – koriste potencijal fotografije u preobrazbi emocija i mentalnih stanja suvremenog života u vizualni prikaz.
pozivnica_izlozba_pogledaj me 5 puta_fotonaut 2
Edita Sentić kroz dugačke ekspozicije dematerijalizira tijela i uklanja s njih vidljiv sloj realnosti podsjećajući nas, na pronicljiv način, da privid čvrstoće ne garantira nepromjenjivost.
Edita Sentić - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Dren Butković propituje korelaciju čovjeka i prirode kroz snažne, stjenovite vizure: doline i šume čine nam se kao utočište od meteža svijeta, ali šuma nikad nije tiha i štošta se neprekidno događa. Tamo  stablo, kao i sam čovjek unutar svog postojanja,  prolazi transformacije i egzistencijalne borbe.
Dren Butković - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Ilija Aščić bilježi promjene koje nastaju kao posljedica emotivnih oprečnosti vlastitog doživljaja i viđenja samoga sebe te nesigurnosti otkrivanja nas samih u oku drugog.
Ilija Aščić - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Sanja Baljkas kroz seriju fotografija reflektira atmosferu osobnog unutrašnjeg putovanja: želja za razrješenjem tenzija, da bi se krenulo naprijed, tjera na hod po psihološkom rubu.
Sanja Baljkas - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Darija Šesto priziva sličnost egzistencije života strojeva i ljudi: život u gradovima stupova i žica, kretanje po već definiranim stazama, smiraj nakon ekstatične svakodnevne interakcije s onim drugim.
Darija Šesto - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Vera Jurić pruža trodimenzionalni pogled na osobu pri čemu se promatraču ne daje objašnjenje tko je to, s obzirom da je subjekt manje čitljiv i pristupačan, već se kroz pokret naslućuje što osoba nosi u svom potencijalu u tom specifičnom trenutku.
Vera Jurić - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Zvonimir Rendeli prikazuje višeslojnost suvremenog života i želju da se nevidljiva energija, brzina i pulsirajući život vizualiziraju. To nije dekonstrukcija pokreta u njegove faze, već se radi o primarnom htijenju da se životna, aktivna snaga unese u prostor slike.
Zvonimir Rendeli - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2

Dražen Tirić koncipira kako se erotičnost, želja i zavođenje oslanjaju na igru percepcije i prikaz nedostižne stvarnosti. To je reverzibilna igra privida, a znakovi priviđenja draži su nam od znakova koji pokušavaju održati stvarnost.
Dražen Tirić - dio kolekcije s izložbe Pogledaj me 5 puta_Fotonaut 2
Organizatori izložbe su Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut u suradnji sa Zagrebačkim foto kino savezom (ZFKS) i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture. Koncept izložbe napravili su Darija Tripalo i Damir Tiljak. 
Izložba ostaje otvorena do 10. rujna 2016. godine, a može se pogledati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Ulaz je besplatan.

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 01.09.2016.