Canon EOS-1D Mark III

Novi najbrži D-SLR fotoaparat na svijetu postavlja novi standard za vrhunske fotoaparate

Canon je ponudom novog fotoaparata EOS-1D Mark III postavio nove standarde na području profesionalne fotografije. EOS-1D Mark III omogućuje snimanje 10 slika u sekundi pri razlučivosti od 10,1 megapiksela uz uzastopno snimanje do 110 velikih slika u JPEG formatu (30 u RAW formatu). Nasljednik je fotoaparata EOS-1D Mark II N, dosad najbržeg digitalnog SLR fotoaparata na svijetu. Dvojni (dual) “DIGIC III” procesori tog fotoaparata omogućuju veliku brzinu i visoku razlučivost te prvi put u seriju EOS uvode 14-bitnu obradu slike.

Temeljitom obnovom uvedeno je mnogo novih naprednih osobina u Canonovu vodeću seriju EOS-1, kao što su 3,0-inčni LCD zaslon s načinom rada Live View, EOS integrirani sustav za automatsko čišćenje senzora, novi sustav automatskog izoštravanja s 19 križnih senzora (cross-type – parovi senzora postavljeni pod kutom od 90 stupnjeva) i mjerenje ekspozicije u 63 zone. CMOS senzor APS-H veličine 28,1 x 18,7 mm omogućuje širi dinamički raspon od ISO 100 do 3200 kao standard, s mogućnošću proširenja od ISO 50 do 6400.
"EOS-1D Mark III cjelovita je rekapitulacija svega što je Canon naučio u proteklih dvadeset godina razvoja EOS-a", rekao je Tsunemasa Ohara, generalni direktor Canonova centra za razvoj fotoaparata Camera Development Center. "Pri stvaranju ovog fotoaparata počeli smo od čistog praznog platna. Svaki smo aspekt procesa fotografiranja usavršili i svaku odluku u oblikovanju iznova promislili da bismo stigli tu gdje jesmo: do fotoaparata koji poznatu ergonomiju EOS-a povezuje s neizmjerno proširenim mogućnostima. Naši su inženjeri oduševljeni rezultatom.”

Glavne značajke

10,1-megapikselni APS-H CMOS senzor
uzastopno snimanje od 10 slika u sekundi, do 110 slika
dvojni "DIGIC III" procesori
novi sustav za automatsko izoštravanje pomoću 19 križnih senzora
EOS integrirani sustav za čišćenje
ISO 3200 (mogućnost proširenja do ISO 6400)
3,0-inčni LCD zaslon s načinom rada Live View
šire i svjetlije tražilo
Picture Style1

Izbor za profesionalce

Linija proizvoda EOS-1D bila je izuzetno popularna među vodećim fotoreporterima i fotografima prirode te u međunarodnim informacijskim agencijama AFP, Getty i Reuters, čiji su fotoreporteri koristili Canonove fotoaparate. "S ljudima iz Canona divno je raditi jer oni slušaju fotografe. Sustav EOS odabiremo zbog pažnje koju pridaju detaljima i brojnih inovacija kojima ga neprestano poboljšavaju", objasnio je Stephen Munday, direktor tvrtke Getty Images Editorial.

Izuzetna kvaliteta slike

Canonovi dvojni “DIGIC III” procesori nude nenadmašnu brzinu rada, odziva i kvalitete slike. EOS-1D Mark III spreman je za slikanje 0,2 sekunde nakon uključenja te može snimiti i obraditi više od 100 megapiksela slikovnih podataka u sekundi, brzo prazneći memorijski međuspremnik te omogućujući snimanje do 110 slika u neprekinutom nizu. Slike se obrađuju na 14 bita da bi se dobila ukupna paleta boja od 16.384 nijansi po pikselu, za razliku od 4096 nijansi na 12-bitnim slikama.

Treća generacija CMOS senzora donosi novi dizajn piksela koji, uz elektronički sklop za smanjenje šuma, omogućuje visoku kvalitetu slike pri osjetljivosti ISO 3200. Mogućnost proširenja do ISO 6400 dobro će doći profesionalcima koji fotografiraju sportska i druga zbivanja na mjestima gdje je uporaba bljeskalice nedopuštena ili nepoželjna.

Veća preciznost i bolje upravljanje

Canon je preoblikovao svoj sustav automatskog izoštravanja te dodao 19 križnih senzora osjetljivosti do f/2,8, raspoređenih po AF području, koji omogućuju bolji prikaz predmeta na rubnim dijelovima slike. Dodatnih 26 AF pomoćnih točaka poboljšava preciznost automatskog izoštravanja.
Profesionalni fotografi cijenit će pouzdanu AF tipku na stražnjoj strani fotoaparata, koja dopušta korisniku trenutno uključivanje i isključivanje automatskog izoštravanja bez skidanja pogleda s tražila. Tražilo je sada svjetlije i nudi veći kut gledanja. Novi sustav mjerenja ekspozicije sa 63 zone omogućuje fotografu bolji nadzor nad otvorom objektiva.

Novi LCD s načinom rada Live View

Svijetli 3,0-inčni LCD zaslon nudi razlučivost od 230.000 piksela za precizno kadriranje i pregledavanje slika. Live View novost je u EOS-u i omogućuje fotografima kadriranje bez gledanja kroz tražilo, što je posebno korisno pri snimanju fotografija iz neobičnih položaja. Sustav izbornika na fotoaparatima EOS-1D Mark III potpuno je preoblikovan da bi se bolje iskoristila veličina LCD zaslona pa je sada izbornike lakše čitati i koristiti. Izbor od 57 funkcija za podešavanje pruža fotografima više mogućnosti ugađanja postavki fotoaparata svojim svakodnevnim radnim zahtjevima. Nova mogućnost My Menu omogućuje fotografu pohranu često korištenih postavki u poseban izbornik kako bi im brže pristupio.

Postavkama za novu dodatnu opremu, kao što je Speedlite 580EX II i sustav bežičnog prijenosa datoteka Wireless File Transmitter WFT-E2 – također danas puštenih na tržište – može se upravljati izravno putem LCD zaslona.

Potpuna pouzdanost

EOS-1D Mark III donosi mnoga praktična poboljšanja za profesionalne fotografe. Trajnost zatvarača povećana je za 50 posto, na 300.000 ciklusa. Tijelo fotoaparata štiti kućište od magnezijeve slitine, zaštićeno od prašine i vlage. EOS integrirani sustav čišćenja pruža dodatnu sigurnost smanjivanjem količine prašine u senzoru te time smanjuje potrebu za ručnim čišćenjem. Da bi se izbjeglo oštećenje snimljenih slika, na LCD zaslonu pojavljuje se upozorenje i oglašava se zvučni alarm ako se vrata memorijske kartice otvore dok se slike još zapisuju. Sučelja uključuju videoulaz (za zaslon u formatima NTSC i PAL) i USB 2.0.

Kompatibilnost i dodatna oprema

Canon obilježava današnje puštanje novog fotoaparata na tržište uz nekoliko dodataka profesionalnom EOS sustavu:

EF 16-35mm f/2,8L II USM – brza, ultraširoka leća za zumiranje koja pruža izuzetnu kvalitetu slike kroz čitav raspon otvora

Speedlite 580EX II – obnovljeni Speedlite 580EX, otporan na vremenske uvjete kad se spoji na EOS-1D Mark III

Wireless File Transmitter WFT-E2 – manji, lakši i s više mogućnosti od svog prethodnika WFT-E2, ubrzava rad omogućujući fotografu prijenos slika bežičnim putem tijekom snimanja

Original Data Security Kit OSK-E3 – ovjerava autentičnost slika snimljenih fotoaparatom i podržava šifriranje slika za dodatnu sigurnost

Programska oprema

EOS-1D Mark III opremljen je opsežnim programskim paketom za pomoć fotografu pri radu. On uključuje Digital Photo Professional (DPP), snažni RAW konverter koji omogućuje potpunu kontrolu nad obradom slika u RAW formatu. DPP se integrira sa značajkama fotoaparata kao što je Dust Delete Data i Picture Style. Fotoaparat sadrži i program EOS Utility, preglednik ImageBrowser/Zoom Browser te program Photostitch.

Kategorija: 
Foto Uređaji

Objavljeno: 02.03.2007.