Crnomorci

U utorak, 3. prosinca 2013.  u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb, otvorenje je izložbe fotografija "CRNOMORCI" autora DRAŽENA TIRIĆA.

Dražen Tirić putnik je i fotograf u jednome. Njegova strast za putovanjem prožeta je željom za bilježenjem viđenog pri čemu koristi dokumentaristički pristup koji pokazuje nenamještene svakodnevne trenutke.

Foto: Dražen Tirić

Dražen ima poseban pristup fotografiranju, on ne fotografira sa strane, kao skriveni promatrač, već se uvijek nalazi u središtu zbivanja te na vidljiv i direktan način bilježi strasti i emocije malog čovjeka u svakodnevnom životu. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi odlučio je predstaviti stanovnike Ukrajine, Bugarske i Rumunjske, zemalja koje okružuju Crno more pa otuda i naziv izložbe "Crnomorci". Fotografije su nastale u periodu od 2009. – 2013. godine, a prikazuju obične stanovnike urbanih metropola i istu kategoriju pučanstva u trenucima odmora i zabave.

Foto: Dražen Tirić

Fotografije su na izložbi objedinjene i na njima se ne razlikuju države i nacije nego podneblje i ljudi koji su stopljeni s njime. Poveznica je geografska i povijesno politička, a Dražen kao fotograf pronalazi vizualne ostatke starog režima koji se uvijek nalaze izvan ustaljenih turističkih trasa. Njegova sposobnost da se srodi s okruženjem u kojem boravi omogućava mu da bilježi život kakav doista jest, a ne kako je serviran po turističkim vodičima i lokacijama na koje se odvode turisti. Stoga njegove fotografije omogućuju direktan uvid u svakodnevnicu koja najčešće promiče neopaženo površnim prolaznicima-fotografima.

Foto: Dražen Tirić

Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2013.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.12.2013.