Duality: fotografski nadrealizam Sanje Baljkas

U utorak 7. svibnja u 19.30, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, otvorenje je izložbe Duality, autorice Sanje Baljkas. Izložba ostaje otvorena do 20 svibnja.

Sanja Baljkas

Percepcija svijeta postoji na više razina, a dvije osnovne su svjesno i podsvjesno. Neke osobe čvrsto su ukorijenjene u stvarnosti i percepciji na svjesnoj razini, dok se kod drugih podsvjesna razina probija u svakodnevni život i kroz fotografski izričaj postaje mjesto gdje se miješaju san i java, a snovi se probijaju kroz opnu postojanja i ulaze u svakodnevni svijet. Takve osobe stvaraju fotografije koje su posljedica manjeg ili većeg utjecaja podsvjesnih vizija i snova, a njihove fotografije opisuju se kao nadrealizam.

Sanja Baljkas

Fotografije Sanje Baljkas funkcioniraju upravo na toj razini miješanja dvaju svjetova, u različitim odnosima. Izložba Duality (dvojnost) prikazuje nam dva svijeta ali i dvije teme, te uslijed "igre unutar igre" i samo ime izložbe dobiva dvostruko značenje. Prva tema "Manipulacije" proizlazi iz snoviđenja i karakterizira je potpun odmak od realnosti. Druga tema su "Portreti" koji su također prikazani na nekonvencionalan način, i u njima naznake drugih svjetova prodiru kroz krutu definiciju fotografije kao preslike stvarnog svijeta, parajući njezino tkivo na neočekivane načine. Ponekad je to samo nestvarna boja, ponekad futuristički izgled ili nesvakidašnja pozadina, a ponekad suptilna manipulacija sjenama koje nam sugeriraju da je to što vidimo na fotografiji samo izvanjski prikaz objekta koji u sebi krije potpuno drugačije značenje.

Sanja Baljkas

Izložbom "Duality" Sanja Baljkas otkriva nam da fotografija može funkcionirati na potpuno drugačiji način od uobičajenog, da mehanika medija nije uvijek ukorijenjena u krutosti objektivne slike i da mnogi prizori mogu imati promijenjeno značenje, ako si dozvolimo zaviriti u njih drugačiji način.

mr.sc. Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 07.05.2013.