Duh rijeke Omo

Izložba fotografija pod nazivom "Duh rijeke Omo" biti će održana u Klubu Aluminij Mostar, otvaranje izložbe u četvrtak 21.ožujka u 18 sati, a biti će otvorena do 28. ožujka.

Etiopija – Južne nacije - krajem prosinca 2012. godine dva imotska fotografa i pustolova, Goran Jović  i Vedran Vidak krenuli su u svoju prvu zajedničku afričku pustolovinu. Preko Sarajeva, Istanbula i Kaira doputovali su u Addis - Abebu, glavni grad Etiopije.  Na dug put od srca Zemlje do Južnih nacija bili su spremni, no osmosatno čekanje na etiopsku vizu nije bilo u planu. Ipak, ovaj dvojac nije se dao smesti. Unajmili su Toyotu za čijim je upravljačem bio zabavni i skromni Zewdeut i krenuli su na petnaestodnevno putovanje prašnjavim etiopskim cestama. Njih dvojica običavaju reći kako se u Africi sve događa uz cestu pa je tako njihov road trip obilježen brojnim licima prolaznika, autostopera i zanimljivih suputnika te karavanama magaraca koji prenose teret. Oni koji poznaju Gorana i Vedrana znaju da im je spontanost najveća vrlina pa je ovaj dvojac pri prolasku pokraj plantaže svoj dom na četiri kotača napunio bananama i mangom.

Duh rijeke Omo

Put pred njima zahtijevao je mnogo energije. Rog Afrike krije rijeku Omo, a njoj gravitira oko četrdeset šest etničkih skupina tj. plemena. Goran i Vedran svojim fotografijama i video zapisima nastojali su prenijeti nam duh četiriju plemena: Mursi, Karo, Dassanech i Hamar. Svako pleme je jedinstveno i ljepotu različitih kultura, običaja, odjeće, nakita, pjesme i plesa ovjekovječili su objektivi imotskog dvojca.

Duh rijeke Omo

Već u prvom susretu s pripadnicima plemena Mursi izbrusili su svoje pregovaračke sposobnosti i neustrašivo s objektivima stali pred njihove strojnice AK – 47. Noseći ovo oružje članovi plemena odaju ratnički duh svojih predaka koji je ojačao u dugim borbama za posjede.  Pomalo ratoborni i izrazito vješti u cjenkanju, Mursi su ovom dvojcu priuštili dan za pamćenje. Brojali su fotografije, broj fotografiranih osoba i sve što im je palo na pamet. No, neustrašivi dvojac je i iz toga izvukao najbolje priče. Jednostavnost života, odanost prirodi, izobilje boja i nakita krasi i pleme Karo. Svaka fotografija otkriva nam lice i naličje ljudi koji daleko od užurbanih civilizacije žive mirno poput toka mistične rijeke Omo.

Duh rijeke Omo

Do plemena Dassanech doplutali su upravo preko te rijeke u izdubljenom stablu i još jednom našli se u svijetu šarenila, pjesme i plesa. Čaroliju zalaska sunca koje tone u vrući afrički pijesak upotpunile su siluete klinaca koje su u jednakom ritmu ispraćale svjetlo dana na počinak. Duh Afrike u svom sjaju. Magični zvuci pjesme odzvanjaju i u priči o plemenu Hamar gdje su Goran i Vedran zabilježili pripreme za vjenčanje. Žene premazane mješavinom zemlje i maslaca, prekrivene kozjom kožom, zvončići i trublje središnji su dio te ceremonije. S druge strane, potpuno goli mladoženja svoju spremnost pokazuje trčanjem preko leđa bivola. Naposljetku, među djevojkama bira svoju odabranicu u neobičnom ritualu zavođenja koje uključuje trčanje, pjesmu, trublje, bičevanje i krv. Sve završava njegovim konačnim izborom i mirnim razgovorom dvoje budućih supružnika.

Duh rijeke Omo

Priča o uzbudljivom putovanju okončala se uz vatru gdje je dvojac slušao romantičnu priču svog vodiča Alga koji sanja o braku i trenutku kada će se skrasiti sa svojom suprugom i brinuti o stadu. No, za ženu mora dati  6 koza i 50 kilograma meda. U tom trenutku, Goran i Vedran iznjedrili su sjajnu ideju – izložbom fotografija pomoći Algu da vjenča ženu svog i života i da na vrućem afričkom tlu sretno žive brinući o svojoj budućoj obitelji i stadu.
Plemena, a ponajviše Algo, čekaju povratak ovih pustolova. Hoće li se Algo vjenčati? Spavaju li Mursi držeći u ruci AK-47? Kako se namazati maslacem i zemljom i utonuti u boje plemena Hamar? Kako od čepova napraviti ukrase za kosu? Sve ćemo saznati kada se Goran i Vedran ponovno vrate na tlo Južnih nacija.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 21.03.2013.