Herbarij snova

Izložba fotografija autorice Vesne Špoljar u Knjižnici Sesvete, u Galeriji Oblok, Trg D. Domjanića 6, Sesvete. Izložba je otvorena 18. lipnja, a može se pogledati do 14. srpnja.

Vesna Špoljar - Hommage a Klimt

Herbarij snova kolekcija je fotografija produženih ili višestrukih ekspozicija koja nastaje u kontinuitetu već više od tri godine. Autorica ovu kolekciju na neki način doživljava kao meditaciju, a istovremeno i metaforu svoga života.

Vesna Špoljar - Jesen

Iz kataloga izložbe:

Onirička slikovnost fotografije pomaknute ili odgođene ekspozicije u Herbariju snova Vesne Špoljar omogućuje da prisustvujemo upečatljivom susretu nebeskih boja i svjetlosti, inače rezerviranim samo za snove u bljeskovima noći. Gotovo školski, jedna se tema sa mnogo detalja prelijeva preko teksture ili forme one druge, pri čemu se zatečena i doživljena senzibilnost u miru harmonije očituje, kako u svakoj pojedinačnoj slici, tako i u njihovoj cjelini.

Mehaničke zakonitosti svjetlosti omogućile su da se prozračna tekstura i figura izraze i pretope gotovo u pastelu, što dodaje preneseni sneni smiraj u kojem svaki pokret sadrži nijanse koje ga utišavaju.

Pokrov ruža i svijetlo, nago tijelo lutke uspravljene ili položene u tom cvjetnom odru simbolički upućuju na preokupaciju drugoga života prilikom padanja u san. Tada nepokretno tijelo postaje, kako se želi, gotovo onostrana svjetlost pomirena u snu sa pupoljcima cvijeća kao neposrednim predmetima života. Odlazak i povratak, nada i težnja ka snu koji ne prestaje jutrom kako bi nagradio svježinom potrebnom da se ne nestane bez razloga u prazninama, ključna je poruka  cijelog ciklusa. Svaka fotografija uz to nastoji pokazati i  ono oku možda nepostojeće ali ipak prisutno, duboku nježnost, inače negdje drugdje smještenu, koja sada, ovako estetski dorađeno, postaje vidljiva  putem fotografskog prikaza fenomena sna.

Marijan Grakalić, književnik

Vesna Špoljar - Krevet od ruža

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 20.06.2018.