Hrvatska novinska fotografija 2011.

Zbor fotoreportera Hrvatske i Fotoklub Vinkovci pozivaju  Vas na otvorenje godisnje izlozbe Hrvatska novinska fotografija

Galerija fotografije Meraja u 19 sati 12.09.2012.

Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju. U njemu sudjeluju profesionalni hrvatski fotoreporteri s radovima iz cijelog svijeta.

Damir Senčar-HINA

Projekt je započeo 2003. i svakom godinom raste opsegom i kvalitetom. Cilj je obuhvatiti cjelokupno djelovanje hrvatskih fotoreportera diljem zemlje i u inozemstvu. Naglasak se stavlja na domaću produkciju, ali se ne zanemaruje niti rad koji obavljaju diljem svijeta. Najbolji radovi po kategorijama nagrađuju se novčano kao jedan oblik direktne pomoći fotoreporterima u njihovom stvaralaštvu. Promocija autora najboljih radova kroz izložbu, fotomonografiju i javne nastupe ima za svrhu nagraditi trud istih, ali i afirmirati novinsku fotografiju kao važan čimbenik u svakodnevnoj medijskoj proizvodnji.

Darko Mihalić-GLOBUS

Osnovica izbora najboljih radova jest tročlani međunarodni žiri, sastavljen od profesionalaca koji poznaju prilike u Hrvatskoj i regiji, ali nisu direktno vezani za svakodnevnu scenu i fotoreportere. Fotografije koje sudjeluju u natječaju su šifrirane, a svi podaci o autoru i pripadajućoj medijskoj kući budu izbrisani kako bi žiri imao nepristran pristup izboru. Ove godine sudjelovao je 121 autor sa 1.843 fotografije.

Stipe Surać

Putujuća izložba godišnje posjeti 10-ak gradova, i sadrži 100 najboljih fotografija u okvirima 40x50 cm. Ispod svake fotografije nalazi se opsežan tekstualni opis fotografije na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi i strani posjetitelji izložbe imali bolji pregled što ona predstavlja. Na jednom mjestu se tako može dobiti pregled najvažnijih i najzanimljivijih zbivanja iz cijele Hrvatske.

Damir Senčar-HINA

Fotomonografija se sastoji od svih radova sa izložbe, distribuira se medijskim kućama, na izložbama i direktno u knjižnice diljem zemlje. Njena svrha je sustavna dokumentacija najboljih radova, kao neizostavan dio prezentacije novinske fotografije.

Željko Hladika - PIXSELL

Ovaj projekt ostvaruje se isključivo kroz sponzorstva, većinom medijskih kuća koje imaju direktan interes da su njihovi djelatnici fotoreporteri motivirani i kvalitetno promovirani. Ostali sponzori poput Ministarstva kulture, gradova i županija diljem zemlje te komercijalnih tvrtki prepoznali su ovaj projekt kao zanimljiv i kulturno važan.

Maja Prgomet - SPLITSKI-PORTAL

Najboljih 100 radova za 2011.g. odabrao je međunarodni stručni žiri u sastavu:
Ben Fathers – urednik fotografije i koordinator za Europu i Afriku Agence France Presse, Francuska.
Borut Krajnc – urednik fotografije tjednika Mladina, dokumentarni fotograf, Slovenija.
Vjekoslav Skledar – urednik fotografije za Nedjeljni Jutarnji i magazin Forbes, Hrvatska.
Natječaj je podijeljen u sedam kategorija: Događaj, Svakodnevni život, Reportaža, Portret, Kultura i umjetnost, Sport te Priroda i okoliš. Time su pokriveni skoro svi sektori rada fotoreportera. Žiri imenuje pobjednike u svim kategorijama te fotografiju godine.

Božo Vukičević - CROPIX

Autori najboljih fotografija po kategorijama su:
Događaj
Damir Senčar / HINA

Svakodnevni život
Darko Mihalić / Globus

Reportaža
Damir Senčar / HINA

Portret
Željko Hladika / PIXSELL

Kultura i umjetnost
Maja Prgomet / Splitski portal

Sport
Božo Vukičević / CROPIX

Priroda i okoliš
Stipe Surać

Fotografije se mogu pogledati na službenim stranicama Zbora, gdje se nalaze i sve informacije o radu i članovima.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 10.09.2012.