Ines Kotarac - T kao tijelo

Izložba fotografija, otvorenje u petak 11.10.2013. u 21.30 u prostoru Sive galerije - AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb 

 "Čeznula sam da uhvatim svu ljepotu koja se preda mnom pojavljivala, i napokon je ta čežnja zadovoljena."
Julia Margaret Cameron

Ines Kotarac - T kao tijelo

Ines Kotarac nevjerojatnom lakoćom, ravnotežom i smislom za detalje, koji naizgled izgledaju kao slučajnosti, stvara monumentalne zapise ljudskoga tijela.
U svojem izrazu uspijeva virtuoznom ritmičnošću sjena i geometrijskim formama unutar kompozicije stvoriti odmjerenu sliku ogoljenoga tijela – sa svim jakostima i slabostima trenutka. Njezine fotografije su snažni trenutci, biljezi skrivenih izraza lica i emocija njezinih modela.

Kompozicije tvore cjelinu koja se ne može jednostavno raščlaniti. Prostor i tijelo srastaju u neraskidiv odnos u kojem jedno bez drugoga više ne bi funkcionirali, gdje prostor objektivizira tijelo i stapa ga u sebe, dok s druge strane prisutnost tijela stvara enigmatsku atmosferu koja oživljava pokućstvo, prazne zgrade, balkone, stijene – moglo bi se reći da se ljepota tijela koju Kotarac bilježi objektivom pretače na okolinu i daje joj život i neku zagonetnu, sanjivu, neispričanu priču. Pri svakom ponovnom pregledavanju pojedine fotografije promatrač otkriva neki novi detalj, skriveni osmijeh, odsutni pogled, razigranu sjenu, zakrivljenu liniju tijela koji mu iznova potiču maštu i daju na volju beskonačna tumačenja.

Odabir prostora i rekvizita suptilno govori o tabuima i emocijama s kojima se umjetnica suočava i koje na nekoj podsvjesnoj razini razrješava. Svako tijelo predstavlja proces samospoznaje i otkrivanja, pri čemu začuđuje razina zrelosti kojom umjetnica pristupa vlastitim emocijama, ali i fotografskim problemima koje vrlo svjesno i promišljeno odabire i analizira.
(tekst: Josip Horvat)

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 11.10.2013.