Izložba fotografija Biljane Knebl i Vinka Šebreka - dobitnika zvanja Afiap

Izložba je u tijeku u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3 Zagreb, a može se pogledati do 18.11.2013. tijekom radnog vremena kluba.

Vinko Šebrek

Vinko Šebrek - Postroj uz Koranu

Naslov izložbe: Evidence/ Dokazi, sastoji se iz engleskog naziva - Evidence i njegovog hrvatskog prijevoda - Dokazi. Naslov i zamisao postave izložbe posudio sam iz knjige poznatog američkog fotografa Richarda Avedona (1923.- 2004.) u kojoj su uz veliku retrospektivu njegovih fotografijia izlaganih na izložbama u Whitney Museum of American Art u New Yorku, u razdoblju 1944. do 1994. godine, prikazani njegov život, fotografska karijera i fotografski uspjesi.

Ova izložba priređena je povodom mog dobivanja počasnih zvanja AFIAP i ESFIAP - Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (AFIAP - umjetnik FIAP-a: Artist the International Federation of Photographic Art; ESFIAP - Odličnik FIAP-a za posebne zasluge – Excellence FIAP for Services Rendered).

Vinko Šebrek - Berlinski nocturno

Riječ je o retrospektivi mojih (ne svih) najuspješnijih fotografija koje su prihvaćene i nagrađene na međunarodnim natječajima raznih organizatora iz Hrvatske i svijeta pod pokroviteljstvom FIAP-a, u vremenu od 1998. do 2012. Uz spomenute fotografije izložen je i dio meni najdražih fotografija s kojima nisam nastupao na navedenim natječajima. Izloženo je 40 pojedinačnih fotografija, jedan kolaž sa 7 fotografija i 4 triptiha (12 fotografija), kao jedan dio Dokaza, dok je drugi dio Dokaza za moje dobivanje počasnih zvanja izložen na posebnom panou. Na njemu su izložene preslike plaketa AFIAP-a i ESFIAP-qa, diplome i nagrade za pojedine fotografije, isječci iz tiska i s internetskih stranica, popis (evidencija) mojih radova prihvaćenih i nagrađenih na izložbama FIAP-a, članci iz kataloga i slično.

Izložbu sam oblikovao u sedam autorskih ciklusa: Ultima forma, Zapisi sa putovanja (Ocean, Berlin, U pijesku faraona), Urbane vertikale, Usputni krajolici, Zagrebačkim ulicama, Obiteljski portreti - Barbara i Odrazi odraza. Svaki ciklus pojedinačnih fotografija, triptisi i kolaž napravljeni su kao autonomne jedinice i postavljeni tako da korespondiraju u dijalogu sa susjednom skupinom, a na kraju i s cjelinom izložbe.

Vinko Šebrek - Odrazi odraza

Osnovni cilj i poruka ove izložbe je potaknuti i ohrabriti druge, posebno mlade, autore da svojim radovima sudjeluju na natječajima pod pokroviteljstvom FIAP-a, kako bi provjerili i verificirali svoje stvaralaštvo, promicali umjetničku fotografiju našeg kluba, kao i fotografiju zagrebačkih i hrvatskih autora kod nas i u svijetu.

Vinko Šebrek

Biljana Knebl dugi je niz godina radila u izdavačkoj djelatnosti kao likovni urednik, dizajner i grafički urednik. Za više izdavačkih kuća radila je likovnu opremu i pripremu za tisak slikovnica, knjiga, kalendara, plakata, reklamnih mapa, kataloga, na koje je primjenjivala svoje ilustracije i fotografije te ih grafički dizajnirala. Izlagala je svoje likovne radove na više samostalnih i skupnih izložbi u galerijama, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te na likovnim kolonijama.

Biljana Knebl - Coffee Time

Fotografijom se bavi od srednje škole, aktivnije od 2008., kada postaje članicom Fotokluba Zagreb. Od tada redovito sudjeluje na klupskim i drugim skupnim izložbama fotografije, na žiriranim izložbama fotografije, posebno visokorangiranim međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP, međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, kao i PSA. Do sada joj je 177 fotografija primljeno 272 puta na natječajne izložbe, od toga 153 puta na 68 FIAP salona, a za 16 fotografija primila je nagrade i pohvale. Nositelj je počasnog zvanja umjetnika AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Ovo joj je 13. samostalna izložba fotografija.

Biljana Knebl - Green Car

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 09.11.2013.