MODELS - Dražen Tirić

U utorak, 9. svibnja 2017. u 18.30 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata – Trg žrtava fašizma 14 – održat će se otvorenje izložbe fotografija "Models" autora Dražena Tirića.

Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS

„Models“ – četvrta samostalna izložba Dražena Tirića –  pokazuje veliku raznolikost fotografskog nastojanja: od portreta, aktova pa sve do modne fotografije. Specifičan stil autora pri tome često ujedinjuje modu, portret i erotsku fotografiju.

Njegova fotografska vizija vodi ga širom svijeta pri čemu se trudi dobiti najbolje od izvora svjetlosti koji trenutno ima: bilo da je to sunce, ulične svjetiljke ili bilo što drugo. On ostaje daleko od studija i nije obožavatelj pozadine bijelog papira i savršene rasvjete.
Žene dominiraju njegovim svijetom – fotografija Dražena Tirića usmjerena je na žene pri čemu ih on osnažuje i stavlja ih na pijedestal. Žena kao ljudsko biće, a ne vješalica za odjeću ili subjekt bez duše. Kroz objektiv on promatra njihove osobnosti, njihove unutarnje želje, njihovu jedinstvenu seksualnu privlačnost. Žena je moćna, samopouzdana i dominantna.
Erotičnost za njega predstavlja igru percepcije i prikaz nedokučive stvarnosti. Sofisticirana estetika je primarna, ali fotograf gledateljima nudi više od golog tijela i lijepog lica. Želi uhvatiti život u pokretu – ugođaj „snapshot“ fotografije je dominantan. Sam fotograf stoga potencira intimistički pristup kroz ulogu prikrivenog promatrača snažnih osobnosti modela i njihove sofisticirane komunikacije unutar promišljeno odabranih eksterijera i interijera.
Njegov princip rada teži tehničkoj savršenosti. Pri svakom snimanju razrađuje višeslojnost percepcije kroz brojne fotografije odabrane scene i modela. Njegov krajnji odabir je rigorozno savršena fotografija provokativne estetike.
Fotografije s ove izložbe pokazuju istinske opservacijske sposobnosti Dražena Tirića, njegovo oštro oko za detalje i njegovu sposobnost da zadrži pravi trenutak. (tekst kataloga: Darija Tripalo)
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Dražen Tirić je rođen u Bjelovaru. Educirao se u okviru edukativnih modula Škole fotografije Fotonaut u Zagrebu kao i na radionicama inozemnih fotografa. Do sada je održao tri samostalne izložbe: „Crnomorci“, „Extra muros“ i „Extra muros plus“. Sudjelovao je i na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Velika Britanija, Finska, Mađarska, Italija, Austrija i dr.)
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Organizatori izložbe su: Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Zagrebački foto kino savez (ZFKS), Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut.
Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja 2017. godine. Ulaz je slobodan.
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Dražen-Tirić_izložba-fotografija_MODELS
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 12.05.2017.