Nagrada Tošo Dabac za godinu 2012.

Godine 1975. Fotoklub Zagreb ustanovio je nagradu Tošo Dabac, kao trajan spomen na našeg poznatog fotografskog umjetnika koji je svoju fotografsku karijeru izgradio kao član Fotokluba Zagreb. Od tada, nagrada se dodjeljuje svake godine, u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu i to jednom članu iz Fotokluba Zagreb i jednom zaslužnom fotografu izvan Kluba.  Nagrada "Tošo Dabac" za 2012. godinu se dodjeljuje Eriki Šmider, članici Fotokluba Zagreb i Marku Vrdoljaku kao fotografu koji nije člna Fotokluba Zagreb.

Povodom toga dana 9. travnja 2013. u 19.30 u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3 biti će održana svečanost uručenja nagrade i otvorenja izložbi fotografija nagrađenih autora. Izložba će biti otvorena do 22. travnja. 2013.

O autorima:

Tragovi svjetla - Erika Šmider

Erika Šmider

Erika Šmider rođena je u Zagrebu 27. siječnja 1942. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost, na Odjelu likovne i tehničke obrade fotografije, 1961. godine.

Ubraja se u prve generacije školovanih fotografa u nas, koji su stručna znanja dobili od istaknutih majstora fotografije: Laure Mizner, Milana Fizija, Vladimira Susića i Aleksandra Kukeca.

Na našoj umjetničkoj sceni aktivno djeluje već pet desetljeća, posvećujući se prvenstveno crno- bijeloj fotografiji (1960.- 1980.), a zatim i fotografiji u boji.

Senzibilizirana na posebnosti svijeta oko sebe, na ljepotu prirode i detalja, na strukture nama nezamjetljivih segmenata, na ljepote modernih arhitektonskih cjelina, a posebno na “crtanje svjetlom”, izgradila je svoj poseban fotografski izričaj, u kojem se izražava ”slikarski”- odnosima svjetla i sjene, bojom, kadriranjem, kompozicijom… otkrivajući nam nepoznati svijet za koji smo mislili da ga poznajemo. Otkrivajući ga s jedne druge strane. Pričajući priče o motivima na način na koji ne očekujemo…

Skupno je, 77 puta, Erika Šmider izlagala na mnogim respektabilnim izložbama i foto-manifestacijama: na svim izložbama Fotokluba Zagreb i na onima svoga strukovnoga udruženja (ULUPUH- Sekcija za fotografiju), kao i na Zagrebačkim salonima, na međunarodnim smotrama fotografije, te redovno na “Mundialu”- međunarodnom salonu fotografije u Rovinju, ali i na svim skupnim tematskim, žiriranim izložbama vezanim uz medij fotografije u nas, a nerijetko i u svijetu. Samostalno joj je organizirano 47 izložbi u prestižnim galerijama, muzejima i klubovima diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Minja - Erika Šmider

Za svoje radove dobila je brojne nagrade i priznanja, od kojih se ističu: Srebrna plaketa "Zagreb" (1961.), Diploma na 10. međunarodnom triennalu fotografije u Zadru (1979.), Pohvala na Salonu fotografije u Dubrovniku (1979.), Brončana plaketa "Zagreb 82" - Muzej grada Zagreba (1982.), Priznanje na "Intergrafici" - Zagreb (1987.), Diploma na Međunarodnoj izložbi "Foto - Mundial", Rovinj (1998.), Zlatna značka Fotokluba Zagreb (1998.), Diploma 28. Zagreb salona (2000.), Nagrada za kolekciju fotografija na izložbi “Zagreb i Zagrepčani” (2002.), Pohvala za kolekciju fotografija na godišnjoj izložbi “Žene snimaju” (2013.) i Nagrada Tošo Dabac (2012.).

Fotografije su joj objavljene u časopisima "Arhitektura" i "Čovjek i prostor", u stručnim izdanjima „Stambene zgrade i zgrade za odmor“ (1983.), te „Travnjaci“ autora Nikole Samardžije, u školskim udžbenicima "Riječ hrvatska", "Hrvatska početnica" i "Hrvatska čitanka" 2, 3 i 4, u "Dječjem atlasu prirode", u monografijama Mire Ovčačik – Kovačević „Živjeti na tri razboja“ i one Dore Pejačević (autorica Koraljka Kos), te na naslovnim stranicama knjiga "Čekati sjevernije" (Vlado Gotovac), "Proplanak" (Marisa Madieri), "Pjesme za Bosnu" (Rosemary Menzies) i "Glas srca i razuma" (Olga Carević).

U monografiji "Arhitektonski studio 1955-1977" (u kojem studiju je provela 18 godina radeći s poznatim arhitektima- Žarkom Vincekom, Andrijom Čičin-Šajnom, Milom Poletti, Miroslavom Begovićem, Ivanom Geršićem i drugima) objavljene su joj brojne fotografije škola, vrtića i hotela (npr. "Libertas" u Dubrovniku), koje je radila u sklopu arhitektonskih projekata.

Madona - Erika Šmider

O Eriki Šmider recenzije su dosad objavili mnogi poznati likovni kritičari i teoretičari, novinari i esejisti: Juraj Baldani, Josip Depolo, Marija Tonković, Ariana Kralj, Ivan Vitez, Mirjana Šigir, Vladimir Kos, Olga Vujović i drugi.

Umjetnica je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH – Sekcija za fotografiju), Foto-kluba “Zagreb”, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i LIKUM-a. Živi i djeluje u Zagrebu.

Višnja Slavica Gabout, prof.

 

Marko Vrdoljak

Marko Vrdoljak je rođen u Zagrebu 1973. g. Vlasnik je tvrtke Five Stars Ltd. u kojoj već preko deset godina radi na promociji hrvatskih ljepota u svijetu, surađujući s mnogim ministarstvima, uredima vlade, veleposlanstvima i kulturnim institucijama.

Ovčji raj - Marko Vrdoljak

Do sada je objavio fotomonografije "Zagrebačka županija", "Nacionalni park Brijuni", "Nevjerojatna Hrvatska", "Nerezine", "Nacionalni park Risnjak", "Zagreb" i "Lošinj Archipelago", a trenutno radi i na nekoliko novih fotografskih i filmskih projekata.

Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji tri izložbe: "Nevjerojatna Hrvatska 1", "Nevjerojatna Hrvatska 2" i “Plavo – zelena Hrvatska” koje čine ukupno 126 fotografija svih dijelova Hrvatske, a kojom se predstavljaju ljepote Hrvatske u svijetu. Vrdoljakova fotografija «Ovčji raj», snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja "DigitalFoto Magazina" kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa.

Marko Vrdoljak

Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja dobitnik i prestižne strukovne nagrade "Tošo Dabac" za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj za 2012.g. Uz svoj fotografski rad, Vrdoljak je nagrađivan i u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivani film "Pulse of the city – Zagreb".

Svoje je radove do sada predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini. Češkoj, Belgiji, Latviji…

Marko Vrdoljak

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 08.04.2013.