Photori 2013

Festival fotografije Photori u organizaciji Fotokluba Rijeka održava se ove godine četvrti put a program se sastoji od šest izložaba, prve Fotopromenade i prvog Foto Ex Temporea u Rijeci, Fotobuvljaka, izleta, radionica te drugih događanja.

Središnji dan festivala je 12. listopada tijekom kojeg će se prirediti prva Fotopromenada u Užarskoj ulici u Rijeci, prvi riječki Foto Ex Tempore, Fotobuvljak, promocija nove knjige Stanka Abadžića, fotografske radionice i pregledi portfolija.

Tanja Ljubojević - Tijelo

Fotopromenada je jednodnevna revijalna izložba fotografija na otvorenom, otvorena za sve autore. Radovi koji se prilažu trebaju biti opremljeni za izlaganje a cilj izložbe je pružiti mogućnost autorima da njihove radove vide i građani koji inače ne zalaze u galerije a otvorena je i mogućnost prodaje fotografija.

Foto Ex Tempore je jednodnevni fotografski natječaj na kojem mogu sudjelovati svi autori, bez ograničenja, a tema je Rijeka i Riječani. Autori koji sudjeluju na natječaju nakon prijave organizatoru snimaju u gradu te prilažu jednu fotografiju isprintanu u fotografskom studiju, koja ulazi u konkurenciju za nagrade. Prosudbena komisija će odabrati tri najbolje fotografije te će se njihovi autori nagraditi s 2000, 1200 i 800 kuna.

Kotizacija za sudjelovanje u ove dvije manifestacije je 100 kuna, a uključuje mogućnost izlaganja fotografija na otvorenom u Užarskoj ulici, izradu fotografija za Foto Ex Tempore u fotografskom studiju, marendu (srdele i blitvu) te kavu.

Gerhard Angleitner - Piano

Tog dana organizirat će se i radionica HDR fotografije koju će voditi Zdenko Vukelić te studijske fotografije s voditeljem Istogom Žoržom. Zainteresiranim autorima ponudit će se mogućnost pregleda njihova portfolija kod renomiranih stručnjaka Helene Srakočić, Stanka Abadžića i Borislava Božića. Sudjelovanje na ovim radionicama ili pregled portfolija iznosi dodatnih 50 kuna na cijenu kotizacije za sudjelovanje na manifestacijama 12. listopada. Kotizacija za studente za Fotopromenadu i Foto Ex Tempore je 70 kuna a sudjelovanje na radionici 30 kuna.

Uza sve to, održat će se i Fotobuvljak na kojem se mogu izlagati fotografski aparati i oprema, fotografska literatura i časopisi te donirati Fotoklubu Rijeka za fotografski muzej u nastanku. Svi darovani predmeti se upisuju u Knjigu donacija, obrađuju i izlažu. Održat će se i radionica izrade otiska dlana metodom kemograma pod vodstvom Tanje Ljubojević i Marijane Mavić. U galeriji Garbas tog dana u 16 sati će se predstaviti nova knjiga uglednog fotografa Stanka Abadžića "Adriatic Routes".

Nika Petković - Sami

Izložbe u programu ovogodišnje manifestacije Photori su "Vojvodina na dlanu" u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije i Foto kino i video saveza Vojvodine, otvorena 11. rujna u Državnom arhivu u Rijeci, potom izložba radova članova Fotokluba Maribor, Fotokluba Osijek, članova Fotokluba Vukovar pod naslovom "Vukovarska priča" te izložbe riječkih fotografkinja Tanje Ljubojević "Tijelo" i Nike Petković "Sami".

U sklopu ovogodišnjeg Photorija je i izlet, drugi Rječina Photo Tour, koji će se održati 13. listopada na predviđenoj turi uz Rječinu od mosta kod Pašca do brane hidroelektrane Rijeka.
Opširnije o svim dijelovima programa ovogodišnje manifestacije Photori mogu se potražiti na stranicama http://photori.org/photori/.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 11.10.2013.