Secret CATS People

Otvorenje izložbe fotografija, Galerija Kranjčar, Kaptol 26, četvrtak 22.02.2018. u 19 sati.

Sanja Baljkas, fotografkinja i grafička dizajnerica poznata pod umjetničkim imenom RedCat, otvara novu izložbu fotografija pod nazivom Secret CATS People. Otvorenje je u četvrtak 22.02.2018. u 19 sati, u prostoru Galerije Kranjčar, na adresi Kaptol 26, Zagreb.

Foto: Sanja Baljkas

Od pamtivijeka je poznata veza između umjetnika i mačaka, i zaista iznimno velik broj književnika, pjesnika, glazbenika svih žanrova, filmaša, plesača, glumaca – pa i kustosa – obožava mačke, otkrivajući bez imalo zadrške kako su im upravo mačke izvor posebne inspiracije i doticaja sa svijetom snova, intuicije, podsvijesti i kolektivnog nesvjesnog. Od egipatske boginje Bastet, pa čak i dirljivo lijepih mačjih mumija u egipatskom odjelu Louvrea, do filma „Catwoman“ / Žene-mačke, preko mačka Oriona iz filma „Men in Black 2“ koji na svojoj ogrlici čuva sićušnu galaksiju Arquilijanaca, uvijek je u nekoj važnoj fabuli prisutna neka mačka koja spašava svijet.

Foto: Sanja Baljkas

I u hrvatskom modernom i suvremenom slikarstvu mačke su važan dio brojnih slikarskih motiva, interijera i veduta podjednako, prikazane potpuno ravnopravne čovjeku; od glasovite „Žene s mačkom“ Marijana Trepšea do cijelog opusa Antuna Maslea ili Zlatana Vrkljana, Irene Podvorac i Koraljke Polaček.

Foto: Sanja Baljkas

Komunikacija koju je na fotografijama postigla Sanja Baljkas između mačaka i njihovih vlasnika (pitanje je zapravo tko je ovdje čiji vlasnik!) govori o neizmjernoj ljubavi između ove dvije vrste na planeti. Svaka mačka ima svoj osebujan karakter, kao i portretirani ljudi. Oni se idealno nadopunjuju, i dokidaju mit kako samo vlasnici pasa vremenom počinju sličiti na svoje ljubimce. A sve je počelo s dvije divne perzijske nemani iz iste mačje obitelji: mačkom Sienom Loredane Bahorić i mačkom Elfijem Sanje Baljkas (RedCat). Ovo je možda priča o tomu kako mačke spajaju ljude i kako ih moramo prestati percipirati kao samoživa, pomalo zlobna bića, bliža magijskim svjetovima. Izložba „Secret CATS People“ pokazuje da su mačke naši zemaljski i duhovni čuvari, trajni izvor velike ljubavi i empatije.

Iva Körbler

Izložba ostaje otvorena do 27.02.2018. a može se pogledati radnim danom od 11 do 19 i subotom od 11 do 14 sati.

Foto: Sanja Baljkas
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 22.02.2018.