Slavko Radman - Reality.runSimulation()

U utorak, 26. ožujka 2013. u 19.30 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, otvorenje je izložbe fotografa Slavka Radmana pod nazivom "Reality.runSimulation()".

Prvi dio izložbe čine skenogrami i apstrakcije.
Slavko Radman_Rotting-Fruit---Corrupt-Scannogram-#4
Skenogrami su kompleksne kompozicije uobličene skenerom, koji zamjenjuje fotografski aparat. Uz pomoć snažnog protusvijetla, koje u procesu nastanka slike interferira sa svjetlosnim izvorom skenera, dolazi do raspada fotografske objektivnosti. Svjetlost koja je neizbježno integrirana u fotografiju i koja stvara zapis realnosti dolazi u sukob sama sa sobom, stvarnost se urušava i objektivnost fotografije postaje upitna. U konačnici se postavlja pitanje: što je stvarnost, a što tek simulacija stvarnosti?

Slavko Radman_Rotations-#2
Pri tome autor kreira kompozicije mrtve prirode te koristi propadanje voćki pri čemu se realnost truleži, kroz iskrivljeno digitalno viđenje, transformira u ljepotu boja, oblika i detalja. U sklopu tog projekta nalazimo i fotografov autoportret u kojem je prikazao sebe kako se "raspada" u ruku, nogu i pola glave, kao reakcija na vlastitu intimnu tragediju.

Slavko Radman_Month-When-My-World-Fell-Apart-#3

U drugom djelu izložbe Slavko Radman predstavlja aktove, dvije različite serije: "Dance Of Life" i "Two Towers And Statue". Iako je motiv u potpunosti drugačiji, pristup je zapravo identičan, te je time idejni kontinuitet izložbe neprekinut. Androidno kretanje u prvoj seriji i urušavanje uređenog sustava u drugoj, zorno prikazuju sukob različitih osobnih stvarnosti i autorovu sposobnost idejne transformacije u odnosu na nešto tako poznato i sveprisutno – ljudsko tijelo.

Slavko Radman_Two-Towers-And-Statue-#3

Slavko Radman završio je Školu fotografije Fotonaut pri Fotoklubu Zagreb, nakon koje je započeo svoju osobnost izražavati kroz medij fotografije. Za svoj rad dobio je niz priznanja i nagrada, a radovi su mu izlagani na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Slavko Radman_Dance-Of-Life-#5

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 25.03.2013.