Vinko Šebrek – „Otkrivanja i susreti“

U sklopu međunarodne suradnje i jačanja prijateljskih  odnosa Fotokluba Zagreb i  Društva  ljubitelja fotografije Krško , u galeriji  Dvorane u parku u Krškom,  u petak 27. srpnja u 19 sati,  otvara se izložba fotografija Vinka Šebreka  (AFIAP), počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb. Dvorana u parku  preuređena je nekadašnja jednobrodna grobljanska crkvica sv. Križa u gradskom parku, čija je prostrana lađa s polukružnim prezbiterijem izgrađena u neoklasičnom stilu odličan galerijski prostor i ambijent za razne priredbe i kulturna događanja. Parkom suvereno vladaju brončana poprsja zaslužnih i znamenitih građana, ovog grada, među kojima i  poprsja Adama Bohoriča i Jurija Dalmatina, koji su snažno obilježili 16 stoljeće. Jurij Dalmatin prvi je preveo Bibliju na slovenski jezik, a Adam Bohorič, bio je pisac prve slovenske gramatike.

Dvorana se nalazi u središtu starog jezgra Krškog - http://www.itis.si/OBCINA-KRSKO?5939390.
 
Izložba „Otkrivanja i susreti“, po svom karakteru  spada u sklop njegovih posljednjih dviju samostalnih izložbi:  „Pay It Forward“ (Šalji dalje) održanoj u siječnju prošle godine u Budimpešti i „ Moje optičke uspomene 1997. – 2010“ održanoj u veljači ove godine u Galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi. Prvim  dvjema  izložbama autor je želio skrenuti pozornost ne toliko na umjetničku stranu svoje fotografije (koja je neupitna), već na svoje dugogodišnje aktivnosti i doprinose u fotografskim udrugama i njihovim asocijacijama, a u ovoj aktualnoj izložbi na svoj stvaralački čin, metodu, odnosno način nastanka svoje autorske fotografije.  Otuda i takav zagonetni naslov izložbe koji je posudio iz knjige „O fotografiji“ poznate američke književnice i esejistice Susan Sontag (1933. - 2004.). Valja reći i to da je Šebrek ovu izložbu gradio na osnovama i naknadnom razradom već apsolviranih tema i motiva svoje prve izložbe u Budimpešti, koje je obogatio novim invencijama i novim motivima.

Kostanjevica - Nokturno © Vinko Šebrek

Susan Sontag  je u navedenom djelu, fotografe s obzirom na metode, koje koriste u svom stvaralaštvu grupirala u dvije skupine – u sakupljače i lovce. Sakupljači pripadaju malobrojnoj skupini fotografa koji grade fotografiju kroz detaljno izrađen idejni plan i njihove fotografije su obično izražene u seriji, reportaži ili konceptualnom projektu. Lovci su brojniji i oni svoje fotografije pronalaze i otkrivaju u jednom, posebnom i specifičnom trenutku kojeg  je poznati francuski fotograf  Henri Cartier-Bresson (1908.-2004.) nazvao „odlučujućim trenutkom“, a poznati  japanski fotograf Ikko Narahara (1931.) - fotografskim susretom fotografa i motiva koji nastaje u nekom posebnom i neobičnom trenutku.

Pošto Šebrek pripada krugu fotografa lovaca na motive, kroz isticanje najrazličitijih dionica svog stvaralačkog čina, otkrivanja i susretanja s motivom, želio je istaknuti one vrijednosti koje je izgradio kroz svoj dugogodišnji fotografski rad i praksu. Taj svoj stav prema kreativnoj fotografiji Šebrek je zapravo formirao još u najranijoj mladosti. Već  tada, kroz svoje rane radove, naznačio je svoje interese i svoj razvojni put u smjeru fotografije „odlučujućeg trenutka“.

Opuzen - Delta Neretve © Vinko Šebrek

Vinko Šebrek najradije fotografira život i događanja oko sebe, život kao dokument s brojnim estetskim i duhovnim vrijednostima. Njegove fotografije su zapravo one prave izvorne fotografije koje u sebi nemaju ništa senzacionalnog.  Ali ipak, one sadrže zanimljive priče i imaju jasne poruke. Njihova snaga sastoji se u istini i jednostavnosti prikazivanja života. Odlikuje ih realizam bez ukrasa. Ne mareći  previše za „nove umjetničke prakse“, različite trendove i mnogobrojne stilove suvremene  fotografske umjetnosti  Šebrek se uglavnom drži  klasične fotografije, pa tako svoje estetske i emotivne doživljaje povezuje s fotografskom znatiželjom i osjećajem za ono bitno, aktualno, originalno i posebno.

Za ovu izložbu iz svog ogromnog opusa odabrao je 22 fotografije s motivima  iz života, odnosno fotografije koje spadaju u žanr „ life“, putopisne i pejsažne fotografije koje su nastale  posljednjih nekoliko godina na njegovim putovanjima i izletima, kao i u njegovom životnom okružju.

Riječ je o fotografijama kojima je Šebrek sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim natječajima, odnosno žiriranim izložbama fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a, Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti,  od kojih su mnoge nagrađene pa su tako već doživjele  svoju stručnu i estetsku verifikaciju.

Brežice - Urbane vertikale © Vinko Šebrek

Izložba je otvorena do 31. kolovoza i može se pogledati svaki dan u vrijeme kulturnih događanja u Dvorani u parku u Krškom  ili pak kontaktiranjem programske voditeljice Društva ljubitelja fotografije Krško, grđe. Jožice Mikek Veber na telefon 00 386 40 258 703.

Mr. sc. Damir Tiljak
Predsjednik Fotokluba Zagreb

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 27.07.2012.