Zlatno doba albanske fotografije

Loïc Chauvin, Christian Raby i Fotoklub Zagreb predstavljaju Vam izložbu Zlatno doba albanske fotografije.

Kel Marubi - The barber

U srijedu 17. srpnja u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb otvorenje je izložbe Zlatno doba albanske fotografije. Izložbu nam predstavljaju Loïc Chauvin (novinar i stručnjak za albansku povijesnu fotografiju) i Christian Raby (profesor fotografije na „University of Chicago“ u Parizu). Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2013.

Catholic veiled woman,– Shkodra - Kel Marubi – c. 1890-1910

Izložba „Zlatno doba albanske fotografije“ predstavit će transformaciju albanskog društva i promjene kulturnog i političkog identiteta koje pokrivaju raspon od pada Otomanskog imperija pa sve do početka drugog svjetskog rata. Režim kojeg je uspostavio Enver Hoxha zatvorio je albanske granice i sakrio od svijeta povijest i kulturu cijelog jednog naroda, koju tek sad s velikim zakašnjenjem ponovo otkrivamo. Knjige koje su objavili Loïc Chauvin i Christian Raby, kao i izložbe fotografija koje pokušavaju organizirati po cijeloj Europi velik su doprinos prepoznavanju te kulture u vremenu kad dolazi do integracije pojedinih država u Europsku uniju.

Men from Zadrima - Kel Marubi – c. 1895-1918

U svjetskoj povijesti fotografije prostor Balkana kao da i ne postoji. Uzmimo za primjer činjenicu je da je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu osnovan prvi odjel fotografije u svijetu, a ipak se kao početak muzeološkog tretiranja fotografije smatra otvaranje sličnog odjela u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MOMA) koji je otvoren godinu dana nakon onoga u Zagrebu.

Youg muslim woman - Kel Marubi – c. 1895-1918

Kultura i umjetnost na balkanskim su prostorima uvijek u drugom planu, ponajviše zbog nedostatka financijskih sredstava, ali i nedostatka osjećaja o potrebi očuvanja kulturnih dobara i povijesne baštine. Albanska je fotografija imala sreću da su se za nju zainteresirali Loïc Chauvin i Christian Raby koji su u periodu od 20 godina putovali Albanijom, posjećivali privatne i javne kolekcije te se prihvatili zahtjevnog posla identifikacije i digitalizacije arhivske građe. U konačnici su objavili dvije monografije albanske povijesne fotografije “Albanie, visage des Balkans” i „Albanie 1858 – 1945 un voyage photographique“. Obje će se monografije moći kupiti na otvorenju izložbe u Fotoklubu Zagreb, na kojoj će biti izložene 63 fotografije.

Portrait - Kristaq Sotiri – c. 1930

U Povijesti albanske fotografije najpoznatija je „dinastija“ Marubi. U gradu Shkodra (Skadar – grad na obali Skadarskog Jezera) čuva se velika kolekcija koja broji više od 150.000 fotografija (Fototeka Marubi). Najstarije fotografije datiraju iz perioda 1858. – 1859. Pietro Marubbi, talijanski slikar i fotograf, je 1850. zbog političkih problema emigrirao u Albaniju u kojoj je pokrenuo posao fotografa koji se protegnuo kroz čak tri generacije. Povijest fotografije u Albaniji nije vezana samo uz „dinastiju“ Marubi, postoji cijeli niz fotografa i fotografskih kolekcija koje broje od nekoliko tisuća pa sve do 50.000 fotografija.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 12.07.2013.