Blow up ili Les demoiselles hamletiennes

Fotografska scena okupljena oko austrijskog Graza predstavlja se na izložbi u Zagrebu sa djelima oko 200-tinjak umjetnika i s oko 19 projekata grupa autora. To su radovi nastali u periodu od 2009.- 2010. Prezentacija djela ovih umjetnika odvija se preko monitora, a djelomično i preko uobičajenih analognih forma.

Izložba je već bila održana u Grazu pod nazivom „photo graz_010“ - aktualna foto scena Štajerske u organizaciji Ureda za promicanje kulture austrijske pokrajine Štajerske.
Otvorenje je 12. siječnja 2012. u 18 sati u Austrijskom kulturnom forumu, Gundulićeva 3. Izložba je otvorena do 9. ožujka, a može se pogledati od 9 do 16 sati.

Umjetnici su prezentirali različite koncepte radova, a neki od njih su:

Les demoiselles hamletiennes@Robert W. Sackl-Kahr Sagostin

Robert W. Sackl-Kahr Sagostin: Les demoiselles hamletiennes 2010
Kamera: Polaroid SX70, Film: PX 100 Silver Shade
10,8 x 8,8

Posveta: Mourir; dormir; dormir, rêver peut-être. Hommage à Mignon Nevada

Jedan izvadak iz Hamletovog monologa bila je ideja za seriju polaroidnih portreta od 333 slike. Slike su razvijene u parizu, Toulouseu i Grazu 2010.

Taj odlomak govori:
...Umrijeti, možda usnuti - a usnuti -
Sanjati možda? E, tu je prepreka!
Jer zbog tih snova - koji bi nam u samrtnom
Spavanju mogli dolaziti kad se
Iz ove buke i zbrke života smrtnog
Izvučemo - mi moramo oklijevati...

 

Blow upvBernd Oberdorfer

Bernd Oberdorfer: Blow up 2010

Naziv Blow up (Povećanje) je reminiscencija na poznati istoimeni film Michelangela Antonionija iz 1966. godine.
U tom filmu poznati modni fotograf živi u Londonu mondenim životom - u jednom trenutku fotografira misteroznu djevojku, ali uskoro uočava nešto zastrašujuće sumnjivo na jednoj od tih fotografija: čini se da je snimio ubojstvo. Ali, to počinje shvaćati tek nakon što napravi povećanja negativa i otkrije skrivene detalje. Film preispituje granice stvarnosti.
Na kraju filma on gleda teniski meč na pravom terenu u obliku pantomime - u jednom trnutku uzima imaginarnu lopticu i baca je igračima - meč se nastavlja i čuju se pravi udarci loptice. Bijeg iz jedne realnosti u drugu vodi nas kroz film - upravo je bijeg glavna tema slike.

Pogledajte još neke fotografije s izložbe

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 12.01.2012.