Fokus na prevenciji rizika

EU-OSHA objavila pobjednike foto natječaja za 2011. – Saša Kosanović iz Hrvatske osvojio treću nagradu

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) objavila je imena pobjednika pan-europskog foto natječaja na temu sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Krzysztof Maksymowicz iz Poljske osvojio je prvu nagradu fotografijom "švelje", koja mu je dodijeljena na sastanku o zdravim radnim mjestima održanom u Bilbau.

© Krzysztof Maksymowicz

EU-OSHA zaprimila je više od 2.500 prijava pristiglih iz 36 europskih zemalja na drugom foto natječaju, koji je pozivao profesionalne i fotografe amatere da podijele svoja gledišta o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu. Pobjedničku fotografiju – krupni plan ruku švelje na djelu – izabrao je međunarodni žiri profesionalnih fotografa i stručnjaka na polju zdravlja i sigurnosti, s obrazloženjem da je "čista jednostavnost fotografije prikazala sprječavanje rizika u svom najosnovnijem obliku."

Prilikom uručivanja nagrada, Dr Christa Sedlatschek, direktorica agencije EU-OSHA, izjavila je: "Ništa ne govori glasnije od fotografije koja potiče maštu, izaziva emocije i uvlači i fotografa i promatrača. Uzevši u obzir da se samo na području grupe EU-27 godišnje zabilježi više od 7 milijuna nezgoda i 20 milijuna slučajeva bolesti vezanih uz radno mjesto, ovaj natječaj trebao bi pripomoći u jačanju svijesti o sigurnosti i zdravlju na radu u cijeloj Europi i poduprijeti našu misiju da europska radna mjesta postanu sigurnija, zdravija i produktivnija."

© Isa Kurtt

Na čelu panela sudaca sjedio je Peter Rimmer, komunikacijski stručnjak na području sigurnosti i zdravlja na radu. Uz njega su sudila tri profesionalna fotografa: Mertxe Alarcón iz Španjolske, predsjednik Europske federacije fotografa Jørgen Brandt i nagrađivani fotoreporter Marco Di Lauro, kao i iskusni multimedijski stručnjak za sigurnost i zdravlje na radu Vincent Aubert-Jacquin.

Govoreći o svojoj pobjedničkoj fotografiji, Krzysztof Maksymowicz je rekao: "Kada sam radio ovu fotografiju, želio sam uhvatiti univerzalan prizor sigurnosti na poslu, nešto što bi se moglo primijeniti na svaku osobu. I tako mi je palo na pamet da bih mogao uslikati švelju s iglom i naprskom, radnim alatom koji polako pada u zaborav.“ Krzysztof Maksymowicz osvojio je prvu nagradu u iznosu od €3,000, dok su drugu nagradu od €2,000 i treću od €1,000 osvojili Isa Kurtt iz Turske za fotografiju "Odrasti" i Saša Kosanović iz Hrvatske za "Zlatno planiranje".

© Saša Kosanović

Sašina fotografija nastala je na rijeci Dravi, a čovjek na fotografiji jedan je od dva posljednja ispirača zlata na rijeci. Iako je umirovljen već deset godina, ispirač još uvijek radi, pokazujući posjetiteljima i turistima kako se nekada tražilo zlato. To je tada bio težak ali dobro plaćeni posao. Za isprati jedan gram zlata bilo je potrebno ručno pretovariti kubični metar šljunka, a u posljednjoj fazi ispiranja zlato se od pijeska odvajalo korištenjem žive, a to je bila značajna opasnost po zdravlje.

Po prvi puta, dodijeljena je i nagrada za mlade u iznosu od €1,000 najboljem natjecatelju mlađem od 21 godinu. Ove godine tu je nagradu odnio Paweł Ruda iz Poljske, za maštovitu i provokativnu fotografiju "Hladni sendvič".

© Paweł Ruda
Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 24.11.2011.