Angela Bacon-Kidwell

Američka slikarica i fotografkinja iznimne senzibilnosti koja stvara prekrasne i neobične fotografije

U moru web stranica kojima su fotografi napučili internetske prostore tek se povremeno nađe neka koja se izdvaja svojim specifičnostima, a još je manji broj onih koje mogu privući pažnju kvalitetom i originalnošću fotografija. Ploveći tim prostranstvima (surfanje više nije dovoljno - surferi se drže preblizu obale) nedavno sam naišao na autoricu iznimne senzibilnosti i veliko mi je zadovoljstvo što je mogu predstaviti na našem fotografskom portalu.

Iz serije Traveling dream © Angela Bacon-Kidwell

Angela Bacon-Kidwell živi u Texasu, a prije nego što se u svom kreativnom radu započela služiti fotografijom njezin je način izražavanja bilo slikarstvo. Iako je svoje ideje i vizije jezgrovito sažela u Izjavi o radu htio sam dobiti širu sliku njezinih motivacija te sam joj postavio nekoliko kraćih pitanja na koje je ona rado odgovorila. Kako ovaj prikaz ne bi dobio formu intervjua kompilirao sam odgovore kao nadopunu njezine izjave o radu.

Iz serije Traveling dream © Angela Bacon-Kidwell

Do 2005. godine moj se rad temeljio na samotnom stvaranju slika u studiju, no te sam godine postala majka i moj se život promijenio. Odlučila sam napustiti izolaciju studija kako bih u potpunosti mogla iskusiti majčinstvo, no to ne znači da sam bila spremna odreći se unutrašnje potrebe za izražavanjem kreativnosti. Uzela sam nosiljku s bebom, pokupila fotoaparat i napustila studio. U tom trenutku nisam imala ideju kako ću se i u kojem smjeru razvijati kao umjetnica. U međuvremenu moj sin i ja postali smo suputnici, a on je postao moja trajna inspiracija i voljan sudionik mojih umjetničkih istraživanja. Kao medij, fotografija je znatno pokretnija i neposrednija od slikarstva i to je bio razlog odluci koju sam donijela, da ću se u konačnici baviti fotografijom, a ne slikarstvom. I tako smo sljedeće četiri godine, moj sin i ja lutali i stvarali fotografske priče.

Iz serije Traveling dream © Angela Bacon-Kidwell

Oduvijek su me fascinirali snovi, njihova sposobnost da svakodnevne situacije interpretiraju na poetičan, nadrealan i simboličan način. Simbolika snova je univerzalna, nadilazi granice kultura i to mi omogućava komunikaciju s najširom publikom. Iako sanjam u boji fotografije kreiram u crno-bijeloj tehnici jer to gledateljima omogućava da se bolje usredotoče na priči. Boja može zavesti, a i nije tako bezvremenska kao crno-bijela fotografija.

Moje fotografije proizlaze iz životne opsesije istraživanja načina na koji mi podsvijest stvara snove. Tijekom dana oduševljeno osvještavam susrete s ljudima, interakciju s prostorima i objektima. Mentalno bilježim pojedinosti tih situacija i psihičke ili fizičke reakcije koje izazivaju. Te su interakcije prolazne, ali se zrcale u mojim snovima. Nasumični se trenuci u snovima spajaju u priče bogate simbolikama. Moji modeli i ja na prirodan, intuitivan način, a uz pomoć scenografije i rekvizita, nastupamo s idejom njihovih rekonstrukcija. To je trenutak u kojem se nalazim unutar osmišljene vizije i tom sam trenutnu najsnažnije povezana sa svojom kreativnošću.

Iz serije Traveling dream © Angela Bacon-Kidwell

Svaka slika je slobodna interpretacija specifičnog sna, stoga nikada ne postavljam kruta pravila o tome kako se scena razvija. Ponekad imam samo nejasnu viziju onoga što želim stvoriti, no vjerujem da kroz opuštenu igru omogućavam snažan protok kreativnosti. Iako često koristim rekvizite, scenografiju i modele, uvijek radim brzo kako bih izbjegla pretjeranu intelektualizaciju. Moje su fotografije slične ilustracijama ili slikama. Kako bi ispričala priču upotrebljavam klasične tehnike, na primjer ptice u letu oslikane su na staklu.

Iz serije Traveling dream © Angela Bacon-Kidwell

U seriji "Traveling dream" ne radi se o ilustriranju određene priče, to je stvaranje nerazjašnjenih trenutaka kroz koje promatrač mora zamisliti početak i kraj. Na taj način moje fotografije postaju osobne za gledatelja koji nalazi svoju vlastitu priču unutar moje. To je trajni projekt koji će imati svoje revizije i u budućnosti. Sve moje fotografije snimljene su digitalnim načinom i izrađene u ograničenim edicijama, pigmentim tintama na arhivskom papiru.

Više fotografija i detalja o Angelinom radu možete pronaći na njezinoj stranici, na adresi http://www.angelabaconkidwell.com/index.html

Kategorija: 
Foto Web

Objavljeno: 10.04.2011.