Koliko vrijedi jedna poznata fotografija?

Mnogo, ako se pita aukcijsku kuću Christie's!

Ona je nedavno samo jednu fotografiju poznatog američkog fotografa Richarda Avedona (1923.-2004.), prodala za nevjerojatnih 841 tisuću eura. Istina, radi se o djelu koje je već odavno postalo ikona modne fotografije: egzotičan prizor nekadašnje poznate manekenke Dovime sa slonovima napravljene za reklamu večernje haljine Diora 1955. godine.

Dovima With Elephants © Richard Avedon

Dimenzijama od oko 2,2 x 1, 6 metara najveći je postojeći print te fotografije, a izrađen je 1978. godine za Avedonovu putujuću izložbu. Kasnije je smještena na ulazu u njegov njujorški studio gdje je 25 godina dočekivala goste velikog fotografa. Od 2005. godine nalazi se u prostorima Fondacije Richarda Avedona koja je osnovana odmah nakon njegove smrti sa svrhom da štiti i promiče njegova djela.

The Beatles Portfolio © Richard Avedon

Krajem prošle godine Fondacija je odlučila ponuditi tržištu, na specijalnoj prodajnoj večeri u Parizu, više od 60 Avedonovih fotografija od kojih su neke vrlo rijetke. Dobiveni novac koji ukupno iznosi 5, 5 milijuna eura bit će iskorišten, kako su izjavili predstavnici Fondacije, za promicanje fotografije i fotografsku edukaciju.

Andy Warhol and Group © Richard Avedon

Slijedeća Avedonova fotografija koja je postigla najveću cijenu na aukciji je "The Beatles Portfolio" iz 1967. godine koja je postigla cijenu od 445 tisuća eura. Redom slijede: "Andy Warhol and Group" iz 1969. godine za 301 tisuću eura, portret modela Stephanie Seymour iz 1992. godine za 265 tisuće eura...

Stephanie Seymour © Richard Avedon

Darija Tripalo

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 16.01.2011.