Tečaj modne fotografije - Zagreb

Viktorija © Iva Korenčić

Početni tečaj modne fotografije zapravo je prvi radni tečaj u okviru škole fotografije Fotonaut. Nakon nekoliko mjeseci predavanja i izrade domaćih zadaća prema uputama, polaznici koji su savladali baratanje fotografskim tehnikama uobičajenim za amatersku fotografiju prelaze na rad u studio.

U studiju se koriste drugačiji principi rada i na njih se treba posebno priviknuti. Mnogo se puta postavlja uvijek jedno te isto pitanje: nije li modna fotografija preteška za započeti? Odgovor je - ne. Zašto?

Ovo što se radi je početni tečaj modne fotografije na kojem polaznici dobiju krasno uređene modele koji se osim toga najčešće obožavaju fotkati, u svakom slučaju žele pozirati, svjesne su situacije, ne rade probleme tipa - joj nemoj me ovako ili onako slikati jer ne ispadam dobro, postave se u pozu koju joj odredite - uvijek su vrlo susretljive i kooperativne.

Mi vam pripremimo i odradimo svjetlo, stilistice obuku modele, vizažistice ih namažu, frizerke urede do kraja, asistenti ih "paze i maze" - sve što se od vas očekuje je da pratite kadar, upravljate modelom i pazite na rasvjetu koja je jako široka i difuzna i na koju je zaista lako paziti. Pa ipak se stalno dešava da polaznici modele postave u loše poze, da im model izađe iz zone svjetla, da u slike upadaju rubovi pozadine koje sijeku modele, da bjesomučno i bez kontrole okidaju tako da ostaju bez svjetla jer se bljeskalice ne stigne napuniti, da imaju krive tonalitete jer koriste krivi ili Auto WB, da postave krivi ISO, promaše sinkronizaciju, da iako smo mi izmjerili svjetlo imaju podeksponirane slike jer više vjeruju prikazu na ekranu nego nama, svjetlomjeru i histogramu itd. itd.

Na ovom se tečaju uči sljedeće: građenje poze, odnos s modelom, komunikacija na setu, anatomija i psihologija poze i poziranja, timski rad, odnosi rada u grupi, osnove studijske rasvjete - još jednom ponavljam, osnove! Dakle nema usmjerenih svjetala, nema više od jednog modela, nema problema s pokretima modela jer je svjetlo široko, jer možda i "šprica" na pozadinu ali zbog te širine omogućuje slobodno kretanje modela i vježbanje poze, uočavanje grešaka u anatomiji i pozi. To je ono na što je koncentriran program ovog tečaja. To je ujedno i važna priprema za portret i ostale zahtjevnije tečajeve, jer ako ne možete dobiti dobru pozu kod osobe koja je spremna dati sve od sebe, kako ćete dobiti pozu na portretu kad imate pred aparatom nervoznu, uplašenu a zbog toga ponekad čak i agresivnu osobu koja ne zna i ne želi surađivati?

Laura © Slavko Radman

Nakon nekog vremena, negdje u sredini tečaja, dolaze problemi koji se javljaju kad polaznici misle da već mogu snimati fotografije s kompleksnijim zahtjevima. Žele više, žele kompliciranije. Žele portretno usmjereno svjetlo. Kad procijenimo da je grupa za to spremna krećemo s uvođenjem "hairlighta" - svjetla na kosu. Ova je faza praktično uvijek problem kojeg je kod početnika gotovo nemoguće riješiti, svjetlo se probija kroz kosu i radi svjetlosne šare na licu, "spaljuje" dijelove nosa i brade, daje odbljeske u objektivu i slično. Sve zato jer polaznici još uvijek ne znaju kako postaviti model u odnosu na to jedno usmjereno svjetlo! Što bi tek bilo da se koriste 2 - 3 usmjerena svjetla? Precizna kontrola svjetla i modela tu je od izuzetnog značaja! Početnici nisu u mogućnosti kontrolirati set, pozu i usmjereno svjetlo odjednom. Pri tome uopće nismo došlo do toga da treba paziti na kosu, dijelove odjeće, obuću, poziciju ruku, način na koji su postavljeni prsti, kako se svjetlo reflektira s nakita i još mnogo takvih stvari. Zato ponavljam - ovo je početni tečaj i radi se na problemima koje sam naveo. Kasnije na red dolazi tečaj studijske rasvjete u kojem se uči precizno baratati svjetlom. Nakon njega na redu je tečaj portreta u kojem, iako još uvijek radimo s modelima (na nekim tečajevima polaznici se međusobno fotografiraju), ponekad serviramo manje savršene, manje uređene i manje voljne modele s kojima treba izaći na kraj. Tek nakon toga na redu je napredni tečaj modne fotografije - usmjerena, koncentrirana rasvjeta, dva ili više modela na setu, mukotrpno i strpljivo građenje seta i rasvjete, atmosfere i ambijenta.

Ako želite sve to što sam u posljednjem odlomku naveo odraditi na jednom tečaju, nećete odraditi ništa i otići ćete zbunjeni sa znanjem kojeg nećete moći iskoristiti. Samo precizno odabran program, kvalitetno usmjeren rad grupe, dobro vodstvo i direktna interakcija polaznika omogućavaju da se kroz ovaj program prođe bez osobitih naprezanja, lako i zabavno, a da se pri tome ostvare i značajni rezultati, a to je upravo ono što i nudimo. Više fotografija polaznika dosadašnjih tečajeva možete vidjeti na našem forumu za polaznike tečajeva.

Sve informacije i obavijesti možete dobiti ako nam pošaljete upit o školi fotografije Fotonaut na kontakt: http://www.fot-o-grafiti.hr/kontakt

Kontakt i informacije i putem Facebooka:
Škola fotografije Fotonaut https://www.facebook.com/fotonaut
Fot-o-grafiti.hr  https://www.facebook.com/Portal.Fotografiti

Autor: 
Damir Tiljak
Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 25.10.2011.