Muški make-up

Make-up na tečaju modne fotografije, dio prvi muški make-up.

Nedavno smo u Foto klub Zagreb (skraćeno FKZ) pod vodstvom Damira Tiljka kao glavnog režisera i asistena režije Mate Zemljića završili tečaj modne fotografije. Moje skromno mišljenje bilo bi sažeto u par epiteta koji nemoraju biti uvijek izrečeni točno ovim redom: zabavno, edukativno, radno, pozitivno i maštovito od strane polaznika i voditelja.

Jedan od polaznika tečaja grad podno Marijana zamjenio je sa tada hladnim i snježnim Zagrebom, na nepuna tri mjeseca, kako bi prigrabio što više znanja o modnoj fotografiji. Srijedom kada se održavala teoretska nastava koja bi se uvijek produžila od dogovorenog termina, zbog puno pitanja i opširnih odgovora pristojni putnik polaznik iz Siska je brzim koracima i kratkim toplim pozdravom otvarao ulazna vrata kluba i žurio na Glavni kolodvor kako bi uskočio u zadnji vagon i vlak tog dana koji će ga odvesti kući. I bilježnicu smo mu čuvali kad bi je u žurbi ostavio pokraj stolice.

Djevojke koje su upisale tečaj modne fotografije pokazale su i dokazale da žene osim što su dobri modeli također se mogu odlično snaći i sa druge strane objektiva. Ovaj put mislimo sa fotografske strane, gdje se je na početku i učilo pravilno držanje i nešto težih profi aparata. Djevojke su uživale u stvaranju modne fotografske priče.

Muški dio ekipe jednostavno se upoznao preko svojih fotoaparata. Svaki je u razgovoru rastavio svoj fotić na najmanje djelove, objektivi su nabrojani, također i sve prednosti njihovog fotoaparata, a i pokoja mana, baš tog i tog modela, mogla se provući kroz izmjenu znanja i informacija...

Ekipa se upoznala i tečaj je započeo jednim starim istinitim i osnovnim pravilom koje je Damir ponovio na jednom od uvodnih sati, a glasi: “Nije toliko bitno koji fotoaparat imaš već što imaš u glavi“!

Negdje na početku druge polovice tečaja ekipa za snimanje je dobila kreativne zadatke za napraviti najbolju modnu fotografiju. Maštovitost je uzela svoj danak! Ekipe su uspijele dovući cijeli asortiman pomoćnih rekvizita kako bi stvorile kulisu za najbolju kratku priču koja je počinjala i zavšavala sa samo jednom zvučnom riječju fotoaparata: „Klik“!. Započinjalo je pomnim izborom boje papira za fotografsku pozadinu, gdje se mjesta osim za modele našlo i za sve prikupljene i donešene: male stolice, plahte raznih dezena i tilova različitih boja, jabuka i drugog voća, čaša i flaša, štapova... Gledali su se i strani časopisi o fotografiji, modni editorijali, reklamne fotografije, komentirale su se ideje i ostvarivale nove.

Radna ekipa koja se je svake nedjelje prva okupila oko aparata za kavu i razrađivala zadnje crtice oko cijelodnevnog snimanja koja su se održavala u FKZ, a na kraju i izvan studija - na potezu Gornjeg grada, sastojala se od: Damira voditelja tečaja, Mate asistenta, Sanje modne dizajnerice iz Mustri, Irene frizerke i moje malenkosti koja je bila zadužena za make-up.

Svake nedjelje smo radili drugi ugođaj i priču za modele i za polaznike tečaja kako bi na setu bilo što dinamičnije, raznovrsnije, kako bi ih stayling ponukao na što orginalniju i kreativniju modnu fotografiju. Stilist je odredio uvijek više različitih staylinga što je zahtevalo promjene i frizure i make-upa. Modeli su odlično odigrali neke uloge! Evo upoznajte neke modele i njihov make-up.

Sve pohvale polaznicima i ostatku ekipe od moje strane. Vidimo se ubrzo!

Muški make-up

Vlado je model koji je došao u FKZ na tečaj da „podeblja“ svoj book sa novim fotografijama koje će ga moći najbolje prezentirati kao modela za slijedeće poslovne ponude i dogovore. Sanja mu je napravila ni različitih staylinga što sam popratila sa različitim make-up-om.

Muškom modelu kao i ženskom treba posebnu pažnju posvetiti kod stvaranja make-up podloge, kako bi njihovo lice i koža izgledala što lijepše na fotografiji. Pogotovo ako radimo pod studijskom rasvijetom. Prvi korak koji Vlado zna i nismo mu trebali posebno napominjati je taj da na set dođe „friško“ obrijan. To je jedno od dobrih pravila kojeg se drže muški modeli.

Make-up podloga je započeta sa odgovarajućom kremom za lice, koju smo ostavili da se malo upije kako bi kožu pripremili za pudere. Izabrali smo odgovarajući ton masne podloge kojeg smo ravnomijerno spužvicom nanjeli na lice, vrat i uši. Ne znam da li znate da se kod muških modela uvijek prepudravaju i uši (zbog kratke kose) tako da na fotografiji (ili kameri) ako je kadar izbliza sva koža bude istog tona i sjaja.

Nakon masne podloge smo se poigrali u ogledalu sa sjenama na licu i korigirali podočnjake i sakrili možda neke sitne „točkice“ (akne). Koristili smo dva različita tona korektora. Kada smo sve „popeglali“ morali smo to fiksirati. Za to nam je bio neophodan puder u kamenu koji po svojem tonu uvijek prati masnu podlogu (tekući puder). Tako smo stvorili make-up podlogu Vladi.

Nemojte misliti da je tu kraj sa šminkanjem našeg muškog modela. To je podloga a na tako pripremljeno lice ide i boja! Da, boja! Nemojte se čuditi! Da ga ovako pustimo na fotografiranje model bi na fotografijama izgledao u najmanju ruku kao grof Drakula koji dugo nije bio na večeri. Malo šale! Ali u svakoj šali kaže se ima i istine. Sad ozbiljno! Lice na fotografiji bi izgledalo malo preblijedo i malo plosnato. Možda ne biste odmah zapazili što mu fali, ali bi najvjerojatnije komentirali da je nešto čudno na licu! Nema sjena i konture - a to radimo sa bojom. Prirodni karakter lica istaknt ćemo označavanjem samih crta karaktera lica. Boje koje se najčešće upotrebljavaju kod muškog šminkanja su različiti tonovi boje kože od oker do smeđih tonova kako bi naglasili jagodice, čeljusnu kost, suzili ili vizualno skratili nos, a licu ostavili skroz prirodan izgled. Kao rumenilo možemo koristiti i boju svijetle marelice.

Kako bi smo licu dali gabarite naglasit ćemo obrve i usne! Obrve su bitna crta karaktera lica ili uloge koju zadamo modelu. Oprez pri biranju boja za obrve i iscrtavanja obrva, da na primjer modela ne napravite prestrogog, tužnog ili iznenađenog. Boja obrva ne smije „odskakati“ od boje kose ako želimo ostaviti prirodan, ležeran karakter. Vladi smo koristili smeđe-oker boju za obrve, kako bi boja bila nešto svijetlija od njegove boje kose, a opet ne pretamna zbog njegovih plavih očiju.

Usne smo mu naglasili bezbojnom podlogom za usne, koja daje im daje lagani sjaj, ali puno manje nego prozirno sjajilo. Ovisno gdje se usmjeri rasvijeta na model tijekom studijskog snimanja sjajilo se nekad može jako reflektirati i vidjeti na fotografiji zato oprez kod želje za prirodno naglašenim usana. Pogotovo kod muških modela!

make-up artist
Marija Koprtla

Kategorija: 
Modna fotografija

Objavljeno: 15.05.2006.