Brz i jednostavan retuš

Retuš je svakodnevna pojava portretne fotografije, može li se do njega jednostavno?

Neobrađena fotografija © Damir TiljakOpćim prihvaćanjem digitalne obrade retuš portretne i modne fotografije postao je svakodnevna pojava. Svakim danom retuš je sve agresivniji, nekadašnje uklanjanje sitnih nedostataka pretvorilo se u estetsku kirurgiju Photoshopom. No Photoshop je skup i kompliciran program, proces učenja je dugotrajan i zahtjevan, a pritisak na prosječnog digitalnog fotografa kako bi njegove fotografije izgledale što sličnije onima u magazinima sve veći. Postoje li prečaci? Može li se uz pomoć specijaliziranih programa napraviti brz i kvalitetan retuš?

Obrađeno u programu CleanSkinFX © Damir TiljakKako bi dobili odgovor na ovo pitanje instalirali smo program CleanSkinFX i isprobali njegovu djelotvornost. Posebna draž ovog programa je što je on u potpunosti besplatan i što radi i kao samostojeća aplikacija bez podrške skupih programa. Nakon jednostavne instalacije sve što treba je otvoriti aplikaciju, učitati fotografiju, podesiti dva parametra i prepustiti programu da obavi svoje. Program je brz jednostavan i efikasan, a mi smo ga testirali na dva primjera kako bismo vidjeli rezultate.

Obrađeno u programu Photoshop © Damir TiljakNa web stranicama na kojima možete pronaći ovaj program postoje i kompletne upute u kojima stoji da za najbolji učinak na fotografiji treba biti osoba svijetle kože, da koža treba biti dobro osvijetljena i pokrivati veći dio fotografije. Slika bi također trebala biti što veće rezolucije, barem 1200 x 700 piksela. Mi smo obradu napravili na fotografijama veličine 5 megapiksela pa smo ih nakon toga izrezom smanjili kako bi bile podesne za objavljivanje na webu. Male slike priložene uz tekst služe samo kao linkovi na velike slike jer na malima ne možete dobro uočiti razlike između fotografija.

Neobrađena fotografija © Damir TiljakSvaka se sekvenca sastoji od 3 fotografije: neobrađene, obrađene u Photoshopu i obrađene programom CleanSkinFX. Kad postavite pokazivač miša iznad fotografije pojavit će se tekst iz kojeg možete saznati kako je koja fotografija pripremljena. Za obradu u Photoshopu potrošili smo oko 20 minuta, dok je naš mali program sve napravio za manje od minute. Naravno da su prije nego smo uopće došli do ovog stupnja obrade u Photoshopu potrošeni silni sati učenja programa. Nakon što pogledate slike zaključak možete donijeti i sami.

Obrađeno u programu Photoshop © Damir TiljakCleanSkinFX radi zaista odličan posao na koži, no nikako nam se ne sviđa to što pretjeranim izoštravanjem naglasi kosu, odjeću i nakit tako da se lice nekako pomakne u drugi plan. Ova dva primjera odabrana su i zbog različitih tipova kože. Program je napravio bolji posao sa svjetlijim tenom. Tamniji ten je dobio jaki pomak u boji i kontrastu. Pojedinačni retuš svake fotografije i dalje je nezamjenjiv jer svaka fotografija ima svoje karakteristike koje treba maksimalno iskoristiti

Obrađeno u programu CleanSkinFX © Damir TiljakAko pak ne trebate vrhunske rezultate, ne znate koristiti Photoshop ili vam se strašno žuri, ovaj mali program će vam više nego odlično poslužiti. Toplo ga preporučamo. Program možete preuzeti na web stranicama kompanije Mediachance, a na tim stranicama nalazi se još različitih programa za obradu i podešavanje fotografije, neki su kao i CleanSkinFX u potpunosti besplatni dok se neke može kupiti po vrlo povoljnim cijenama.

Kategorija: 
Foto Software

Objavljeno: 15.01.2006.