Portraiture plugin

Ovo je svakako jedan od nekoliko filtara kojeg se isplati imati u svojoj kolekciji

Originalni portret, bez obradeAdobe Photoshop i Adobe Photoshop Elements aplikacije su za obradu slike koje pružaju gotovo neograničene mogućnosti, pa ipak na tržištu se nalazi na stotine, možda i tisuće raznih dodataka koji trebaju povećati učinkovitost ovih aplikacija. Iako nas proizvođači pokušavaju uvjeriti u suprotno većina njih ne donosi ništa novog, isti efekti mogu se postići i u matičnim aplikacijama, bez dodataka, možda neki put malo kompliciranije ili u više koraka, ali ujedno i sa većim stupnjem kontrole. Postoje neki dodaci koji su vrlo korisni, samo zato što s nekoliko pritisaka mišem daju efekte za koje bi u Photoshop programima trebalo jako puno truda, možda ne za samu izvedbu, ali svakako za to da se dođe do znanja potrebnog za izvedbu efekta.
Prva jednostavna obradaNeki dodaci nude načine obrade i efekte kojih se nije lako dosjetiti, treći su pak toliko komplicirani da ako čak i donose nešto novog treba dosta uložiti da bi se to moglo i vidjeti. Sve u svemu jako je malo zaista korisnih dodataka koji na efikasan način i s dobrim rezultatima zamjenjuju slične funkcije u Photoshop programima, jedan od takvih zasigurno je Imagenomic Portraiture plugin. Radi se o dodatku za Photoshop i Photoshop Elements koji na izuzetno prilagodljiv način omogućava veliki stupanj kontrole te brze i kvalitetne rezultate prilikom retuširanja portreta. Cijeli se program zasniva na inteligentnoj upotrebi maske i lakoj prilagodbi područja retuša, na koje se onda aplicira odgovarajući stil i intenzitet.

Vrlo detaljan opis rada programa i načina na koji optimalno prilagoditi retuš kože možete pronaći na njihovim stranicama na kojima možete preuzeti i demo verziju programa. Mi ćemo ovdje pozabaviti vrlo kratkim opisom rezultata i načina na koji su oni postignuti.

Sučelje filtra sa svim kontrolama

Prvo smo dobro proučili upute za rad s ovim dodatkom, onima koji imaju bar malo iskustva u radu s programima za obradu slike, bilo koje vrste, način upotrebe trebao bi biti direktan i jednostavan. U prvom kontrolnom izborniku odabire se jačina djelovanja te veličina detalja koju treba korigirati, kao i prag kod kojeg djelovanje filtra prestaje. Kontrole su intuitivne i jednostavne, a njihov efekt direktno vidljiv u pregledniku.

Portret nakon druge obradeRaspon tonova kože na koje filtar djeluje moguće je podesiti u drugom kontrolnom izborniku, za to je najbolje koristiti kapaljke i direktno odabrati dio kože na koju će filtar djelovati, tonove je moguće fino podesiti grafičkim odabirom, pomicanjem odnosno širenjem i skupljanjem pravokutnika koji pokriva raspon boja. Ako je uključena opcija da efekt djeluje kao "Transparency Mask", a tu opciju možete uključiti samo ako radite u novom sloju, uključivanjem i isključivanjem maske koje se aktivira pritiskom na slovo "M" možete vidjeti masku odnosno područje koje ona pokriva. U trećem kontrolnom izborniku nalaze se klasične, svima poznate kontrole s kojima se mogu također postići zanimljivi efekti.
Glamour efekt
U ovom sažetom nabrajanju osnovnih kontrola spomenimo još izuzetno korisnu opciju koja se nalazi u Preview izborniku, a zove se Parameter Bracketing. Uključivanjem te opcije možemo vidjeti kako koja kontrola djeluje na sliku, djelovanje kontrole je u koracima koje je moguće podešavati. Ovo je odličan način za odabrati optimalno djelovanje filtra u slučajevima kad baš niste sigurni kako podesiti njegovo djelovanje. Pogledajmo sad konkretan primjer. Na slici koja je skroz na vrhu teksta, možete je povećati pritiskom miša na sliku (za one koji se ne žele vraćati u tekst gumbom Back predlažemo da prije klika na sliku pritisnu tipku Shift, onu sa strelicom usmjerenom
Enhance Tones efektprema vrhu tipkovnice) možete vidjeti kako izgleda naš model prije obrade.

Kopirali smo osnovni sloj, kapaljkom odabrali dio kože na lijevoj jagodici modela (to je ona koja se nalazi s naše desne strane) i pustili filtru da sam, automatski odredi optimalnu količinu obrade. Rezultat je zaista impresivan, mrlje i fleke su nestale, koža je dobila ujednačeni tonalitet, također su nestale problematične strukture na koži, ali ne način da je koža plastificirana, još je uvijek na koži dovoljno detalja da ona djeluje realno. Neke sitnice trebat će popraviti u Photoshopu, ali to je minuta posla. Promjena je vidljiva na drugoj slici u nizu. Pa ipak desna vilica (to je
High Key efektona koja se nalazi s naše lijeve strane) i obraz sve do jagodične kosti nisu baš dobro obrađeni, zato smo napravili još jedan duplikat osnovnog sloja odabrali kapaljkom to područje i napravili retuš samo na njemu, pa zatim smanjili prozirnost sloja na 30% kako bi se kroz njega vidio prvi retuš. Konačni rezultat možete vidjeti na trećoj slici. Sve skupa smo potrošili manje od dvije minute, podsjetimo se, pustili smo automatiku da odradi svoje.

Vratimo se na početnu sliku i isprobajmo neke unaprijed postavljene opcije, prva na listi je opcija Glamour, druga je Enhance Tones, treća High Key, a četvrta Low Key. Sve četiri prikazane su jedna ispod druge, koja je koja
Low Key efektmožete vidjeti ako dovedete pokazivač miša iznad slike i pričekate da se pokaže opis slike, a veliku sliku možete vidjeti pritiskom tipke miša na malu sliku (opet preporučamo uz stisnutu tipku Shift). Naravno da su ovo pomalo ekstremne obrade, no intenzitet efekta možemo kontrolirati uz pomoć prozirnosti sloja u programu Photoshop. Kombinacije su gotovo beskonačne, pogledajmo na primjer postavu: Low Key, uz smanjenje topline boje na -11 i povećanje kontrasta na +18. Kad se ovako počnemo igrati možemo vidjeti koliko je Parameter Bracketing koristan dio preglednika.

Završili smo s jednim jako teškim testom, model je dan
Low Key, toplina -11, kontrast +18prije snimanja dobio alergiju, dešava se i to, koža je bila kompletno posuta osipom. Uz maksimalan prag djelovanja s naglaskom na krupnije detalje i uzimanjem uzoraka po različitim mjestima kože Portraiture je sasvim solidno odradio posao za koji je namijenjen. Iako je rub ruke očito razmazan, to se lako može ukloniti ako se filtar primjeni u zasebnom sloju i naknadno na taj sloj doda "Layer Mask", pa se efekt filtra obriše po rubovima uz pomoć alata "Brush".

Što reći, kroz ove primjere i sami ste se mogli uvjeriti koliko je ovo moćan, fleksibilan i koristan filtar, još ako spomenemo da postoji mogućnost spremanja kombinacije
Filtar je prošao i najteži test kožne alergijekontrola, njihovih pozivanja te prema potrebi uz pomoć opcije actions/script koju ovaj filtar podržava primjena zadanih kontrola na veliki broj slika u potpuno automatskom djelovanju, možemo zaključiti da je za sve koji fotografiraju portrete ili se bave modnom fotografijom ovaj filtar neophodan alat koji će im uštedjeti zaista puno vremena i truda i uz par poteza mišem omogućiti uvod u različite tipove obrade, koji bi inače zbog nedostatka vremena vjerojatno izbjegavali.

Ovo je svakako jedan od nekoliko filtara za Photoshop aplikacije kojeg se isplati imati u svojoj kolekciji!

Kategorija: 
Foto Software

Objavljeno: 21.11.2006.