Canon EOS C100 iz linije Cinema

Canon je obogatio liniju Cinema EOS System predstavljanjem modela EOS C100, kompaktne, svestrane profesionalne videokamere sa zamjenjivim objektivom. Novi se model temelji na osnovnim performansama uglednog modela EOS C300, a u sebi objedinjuje impresivne hardverske specifikacije i niz novih automatskih značajki, što ga čini idealnim za profesionalce koji snimaju bez snimateljske ekipe ili pak za videosnimatelje koji koriste modele iz linije EOS, a sada se prvi put susreću s nekim modelom iz linije Cinema EOS System.

Temelj modela EOS C100 jest Canonov 35-milimetarski Super CMOS senzor od 8,3 megapiksela s Bayerovim filtrom. Novi model nudi iznimnu kvalitetu slike uz otprilike petnaest posto manje dimenzije od naprednog modela EOS C300. Njegov snažan slikovni sustav omogućuje istu obradu kao i RGB sustavi s tri čipa te nudi iznimne boje, široki dinamički raspon i dokazano kvalitetne performanse u uvjetima slabe osvijetljenosti, dok ga bogata podrška za NLE čini prikladnim za široku paletu korisnika i produkcijskih namjena. Canonov navoj EF korisnicima u trenu omogućuje korištenje više od šezdeset vrhunskih objektiva EF te im pruža slobodu iskušavanja Canonove sve bogatije linije objektiva EF Cinema

Prvorazredni sustav

EOS C100 projektiran je za vrhunsku kvalitetu i prenosivost te se odlikuje specifikacijama osmišljenima za potrebe samostalnih rukovatelja. Njegov napredni slikovni sustav koristi rašireni kodek AVCHD, a CMOS senzor na SD kartice[1] snima videozapise do razlučivosti od 1920 x 1080 (Full HD) brzinom od 24 Mb/s uz uzorkovanje boja prema standardu 4:2:0, što rezultira oštrim i živopisnim videozapisima profesionalne kvalitete. Putem integriranog HDMI priključka nekomprimirane videozapise, uključujući ugrađene podatke o vremenskim šiframa, moguće je i izravno snimati na vanjske uređaje.

EOS C100 ima sve što je potrebno za vrhunske performanse te korisnicima omogućuje snimanje visokokvalitetnih videazapisa za brojne kreativne namjene. Podrška za kvalitetu snimanja 24/25/30p i 50/60i nudi fleksibilnost, a ISO raspon od 320 do 20.000 omogućuje sveobuhvatnu kontrolu nad ekspozicijom i nisku razinu šuma u svim svjetlosnim uvjetima. Nova gama-postavka Wide Dynamic Range omogućuje snimanje u zahtjevnim uvjetima jakog kontrasta te omogućuje postizanje dinamičkog raspona od čak 800 posto bez potrebe za sveobuhvatnim nijansiranjem boja u postprodukciji. Uz to, značajka Canon Log Gamma omogućuje snimanje visokokvalitetnih videozapisa bogatih ekspozicijskom širinom i dinamičkim rasponom te jamči dosljedan izgled snimljenih materijala kada se videokamera koristi u kombinaciji s drugim modelima iz linije Cinema EOS.

Jednostavno rukovanje za samostalne korisnike

Uz potpunu ručnu kontrolu, u EOS C100 integrirane su i brojne nove automatske značajke za podršku neovisnim rukovateljima, primjerice snimateljima dokumentaraca ili izvjestiteljima. Novi gumb One Shot AF korisnicima omogućuje trenutnu provjeru fokusa, dok se središnje područje slike provjerava automatski prije snimanja. Značajka Push Auto Iris analizira ekspoziciju i izvršava potrebne prilagodbe prije snimanja, dok nova značajka Auto White Balance koristi snagu Canonova slikovnog procesora DIGIC DV III za otkrivanje i uravnoteživanje informacija o boji te tako rukovateljima omogućuje da se usredotoče na priču koju žele snimiti.

Novo grafičko korisničko sučelje videosnimateljima omogućuje praktičnu prilagodbu standardnih postavki videokamere putem LCD zaslona. Rukovatelji mogu fino ugađati gama-postavke, pri čemu se na zaslonu prikazuje izgled krivulja prije i poslije prilagodbe, dok je postavke ravnoteže bijele boje moguće mijenjati putem navigacijske palice, pri čemu se na grafičkom prikazu boje i ravnine u stvarnom vremenu prikazuje stupanj primijenjene kompenzacije. Uz to, ažuriranje firmvera koje će biti izdano 2013. sadržavat će podršku za kontinuirane, automatske prilagodbe fokusa i otvora blende, što će omogućiti brze i glatke performanse pri korištenju s određenim modelima iz Canonove linije objektiva EF s koračnim motorom.

EOS C100 nudi i iznimno prilagodljivu pohranu jer podržava snimanje u dva utora za SD kartice. Korisnici mogu istodobno snimati na obje kartice pomoću značajke snimanja u dva utora ili se pak pomoću značajke prijenosa snimanja automatski prebaciti na drugu memorijsku karticu kada se jedna napuni. Ugrađena podrška za konverziju rukovateljima omogućuje konverziju HD videozapisa spremljenih na jednoj kartici u SD razlučivost na drugoj, što je idealno za korisnike koji prije prijenosa videozapisa na web-servis za pohranu žele smanjiti njegovu veličinu ili razlučivost.

Profesionalni dizajn, profesionalni zvuk

EOS C100 odlikuje se istom modularnom koncepcijom populariziranom putem modela EOS C300. Projektiran za pokretljivost i dugotrajnost, odlikuje se robusnom i laganom izradom idealnom za brojne situacije. Kućište od slitine magnezija pruža snagu i čvrstoću, a pritom težinu smanjuje na minimum, što korisnicima omogućuje da uživaju u svestranosti i praktičnosti – čak i pri cjelodnevnom korištenju.

Velik, visokokvalitetan 8,8-centimetarski (3,5-inčni) višekutni LCD zaslon smješten je na stražnjoj strani kućišta, a moguće ga je pomaknuti radi jednostavnog pristupa brojnim funkcijskim gumbima smještenima iza zaslona. Pri snimanju uz držanje videokamere u ruci prilagodljivo hvatište omogućuje ergonomske performanse nalik onima na DSLR fotoaparatima, a pri snimanju u tijesnim prostorima ili s više videokamera moguće ga je čak i u potpunosti ukloniti. Pri osmišljavanju rasporeda gumba na videokameri u obzir su uzete povratne informacije korisnika, pa su tako sada svi gumbi za snimanje označeni crvenom bojom kako bi korištenje kamere bilo još praktičnije. Dostupno je do petnaest gumba kojima je moguće dodijeliti funkcije, čime se nudi visoka razina prilagodljivosti te svaki korisnik može funkcioniranje videokamere uskladiti s vlastitim potrebama.

EOS C100 nudi i profesionalno optimiziran zvuk i mogućnosti povezivanja – podržava snimanje zvuka u formatima Dolby Digital AC3 i 16-bit Linear PCM pri 48 kHz, tj. u visokokvalitetnom formatu potrebnom za sadržaje namijenjene profesionalnom emitiranju. U držak koji je moguće skinuti ugrađen je stereomikrofon te brojčanici za upravljanje zvukom i dva XLR priključka koja korisnicima omogućuju priključivanje vanjskih mikrofona i drugih izvora. Videokamera se odlikuje i novim HDMI priključkom s pričvrsnicom, koji jamči da će kabeli ostati dobro pričvršćeni tijekom snimanja[2].

Objektivi EF i EF Cinema – snaga stvaranja

Kao dio sustava EOS, model EOS C100 kompatibilan je s više od šezdeset objektiva EF i Canonovom linijom objektiva EF Cinema te dopunjuje novi dvojac kompaktnih laganih kinematografskih objektiva sa zumom, CN-E15.5-47mm T2.8 L S i CN-E30-105mm T2.8 L S. Oba nova objektiva nude vrhunsku pokretljivost i kvalitetu te pružaju performanse i vrijednost koje ih čine izvrsnim odabirom za neovisne profesionalce i produkcijske kuće.

Uz to, Canonova iznimno popularna serija objektiva EF za DSLR fotoaparate nudi gotovo neograničenu kreativnu slobodu uz dodatnu opremu koja se može uklopiti u svaki budžet. Linija EF-S sadrži niz kompaktnih i laganih objektiva sa zumom koji su spoj visoke kvalitete slike i pristupačne cijene, dok objektivi EF punog kadra nude vrhunsku kvalitetu i fleksibilnost uz luksuznu, vrhunsku optiku s rasponom žarišnih duljina od 8 mm do 800 mm. Od kada je 1987. predstavljen sustav EOS System, proizvedeno je više od osamdeset milijuna objektiva EF, što je dokaz nenadmašne kvalitete i popularnosti tog sustava, kao i njegove mogućnosti ispunjavanja potreba svih kategorija videosnimatelja.

Canon EOS C100 – najvažnije značajke:

·         Canonov 35-milimetarski Super CMOS senzor od 8,3 megapiksela, Full HD
·         velika osjetljivost, niska razina šuma
·         snimanje na SD kartice u formatu AVCHD brzinom od 24 Mb/s
·         funkcije za automatsko snimanje
·         zamjenjivi objektivi EF
·         značajka Canon Log Gamma
·         kompaktan, modularan, lagan
·         profesionalni zvuk
·         besprijekorna integracija u radne procese
·         podrška za CPS videozapise

[1] Podržani su formati kartica SD, SDHC i SDXC.
[2] Potreban je kompatibilan HDMI kabel.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 01.09.2012.