HD flash LEGRIA HF S serija

Canon je predstavio novu generaciju HD kamera s flash memorijom

Profesionalnu seriju LEGRIA HF S. Modeli LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100 spoj su nekoliko jedinstvenih i iznimno naprednih slikovnih tehnologija te predstavljaju istinsku revoluciju u HD snimanju, a snimateljima omogućuju dosezanje novih vrhunaca pri izradi filmova.
Nagrađivani Canonov sustav za HD kamere ažuriran je i iznova dizajniran posebno za seriju LEGRIA HF S. U toj se seriji koristi Full HD CMOS senzor od 8 megapiksela, autentičan Canonov HD videoobjektiv s optičkim zumom od 10x te novi procesor DIGIC DV III, zahvaljujući čemu je veličina snimljene slike gotovo tri puta veća nego pri Full HD razlučivosti, a kvaliteta je nenadmašna. Zahvaljujući bogatoj paleti profesionalnih kontrola i značajki, LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100 jednako su prikladne za zahtjevne amatere kao i za profesionalne filmaše.

"Želeći naglasiti Canonovu stalnu vodeću poziciju na području digitalnih videozapisa, te dvije kamere današnjoj kreativnoj zajednici donose buduću kvalitetu slike", izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. "Kombinacijom HD tehnologija nove generacije i svih prednosti flash memorije te kamere dokazuju našu ustrajnost u inovaciji."

LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100:

§ novi Canonov sustav za HD kamere:
o Canonov HD videoobjektiv (promjer filtra 58 mm) s optičkim zumom od 10x i superrasponskim optičkim stabilizatorom slike (Super Range Optical Image Stabilizer, OIS)
o Full HD CMOS senzor od 8,0 megapiksela
o vrlo brza obrada uz DIGIC DV III
§ prilagodljive kontrole kamere: ručni brojčanik za upravljanje i prilagođena tipka kojima funkcije dodjeljuje korisnik
§ napredna kontrola slike: funkcije povećavanja i isticanja boja za jednostavnije ručno fokusiranje, funkcija Zebra Assist za ručnu ekspoziciju, prilagodljivo ograničenje kontrole automatskog pojačanja (Auto Gain Control, AGC), traka za boje i testni izlazni signal
§ trenutni AF za precizan i brz automatski fokus
§ dostupni modeli:
o LEGRIA HF S10: dvojna flash memorija omogućuje snimanje u internu memoriju od 32 GB i na SDHC memorijske kartice
o LEGRIA HF S100: izravno snimanje na memorijske kartice
§ priključci za mikrofon i slušalice te ručne kontrole za vrhunsku kvalitetu zvuka
§ napredne fotografske značajke: fotografije od 8,0 megapiksela, senzor usmjerenja slike i novi način rada Photo Burst
§ mogućnost priključivanja dodatne opreme: napredni miniterminal za dodatke (Advanced Accessory Shoe), HDMI i komponentni izlaz
§ funkcija Pre REC jamči da nikada nećete propustiti najvažniji trenutak
§ tehnologija prepoznavanja lica, način rada Dual Shot i Video Snapshot olakšavaju izradu kvalitetnih filmova
§ priložena programska oprema za obradu videozapisa PIXELA ImageMixerÔ; Canon Solution Disk za obradu fotografija

Vrhunska kvaliteta slike

Napredak postignut na modelima LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100 moguć je samo zahvaljujući spoju jedinstvenih Canonovih HD tehnologija.

Uz CMOS senzor od 8,0 megapiksela – efektivno 6,0 megapiksela za videozapise – snimljene su slike zapravo veće od onih pri Full HD razlučivosti od 1920x1080, čime se jamči bilježenje čak i najsitnijih detalja. Videozapis se zatim pretvara u Full HD razlučivost i snima pri maksimalnom omjeru koji dopušta standard AVCHD – 24 Mb/s – te se tako dobivaju kristalno jasne slike i glatki pokreti.
Da bi se ostvarile najbolje performanse u uvjetima slabog osvjetljenja, kamere iz serije HF S projektirane su na temelju velikog HD videoobjektiva (promjer filtra 58 mm) uz optički zum od 10x. Ako je potrebno veće uvećanje, funkcija digitalnog telekonvertora od 1,7x povećava zum na 17x, a pritom zadržava Full HD kvalitetu. Canonov superrasponski optički stabilizator slike koristi dva sustava za prepoznavanje potresanja radi učinkovitijeg uklanjanja vibracija u čitavom frekvencijskom rasponu – od sporog disanja do brzih vibracija kakve se pojavljuju pri vožnji u automobilu. Zahvaljujući tim prednostima, LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100 snimaju uz otprilike 12,5% bolju razlučivost od nagrađivane kamere Canon HF11.
Novi slikovni procesor DIGIC DV III projektiran je tako da podržava obradu velike količine slikovnih podataka koje prima sa senzora od osam megapiksela. Zahvaljujući poboljšanom stupnjevanju boja, podržava proširenu paletu prostora boja xvYCC (x.v.Color). DIGIC DV III nudi i vrhunsku funkciju automatske ekspozicije (AE), uključujući 25-postotno povećanje dinamičkog raspona koje jamči prirodne nijanse u uvjetima snimanja s jakim kontrastom, te podržava novu tehnologiju prepoznavanja lica.

Prepoznavanje lica

Canonova tehnologija prepoznavanja lica može prepoznati čak 35 različitih lica u jednom kadru i za svako optimizirati postavke snimanja. Moguće je istaknuti čak devet lica, a korisnik jedno od njih može odabrati kao glavnu referentnu točku. Sofisticirana tehnologija odabira i praćenja lica, slična onoj na Canonovim kompaktnim digitalnim fotoaparatima, jamči da će to lice ostati u fokusu što je dulje moguće.

Automatska ekspozicija pri prepoznavanju lica koristi snagu procesora DIGIC DV III za brzo određivanje odgovarajuće ekspozicije. Automatsko fokusiranje pri prepoznavanju lica koristi Canonov sustav trenutnog AF-a, koji nudi spoj brzine i preciznosti, za praćenje lica i njihovo trajno ispravno fokusiranje. Canonov sustav prepoznavanja lica jedinstven je jer reagira iznimno brzo i glatko, čak i kada se lica kadriraju ispred pozadina koje su osjetno tamnije ili svjetlije od objekta snimanja. Načini rada Face Jump i Face Timeline čine pretraživanje snimljenih materijala tijekom reprodukcije brzim i jednostavnim.

Profesionalna kontrola

Kamere iz serije LEGRIA HF S snimateljima nude široku paletu profesionalnih alata te im tako olakšavaju postizanje željenog izgleda filmova koje snimaju. Zahvaljujući izravnom pristupu ručnim kontrolama snimanja (putem prilagodljivog brojčanika za upravljanje i prilagođene tipke), mogu brzo reagirati na dinamične promjene u uvjetima snimanja.

Funkcija isticanja boja naglašava rubove objekata na LCD zaslonu i tako olakšava ručno fokusiranje. Zebra Assist olakšava prosudbu pri traženju prejako eksponiranih područja na slici. LCD zaslon može se postaviti i na stopostotni underscan tako da prikaz na njemu bude identičan onome na zaslonu televizora. Ograničenja kontrole AGC-a, koja su obično dostupna samo na kamerama visoke klase, korisnicima omogućuju povećanje responsivnosti kamere pri snimanju u uvjetima slabog osvjetljenja.

Tehnologija dostojna povjerenja

Zahvaljujući lijepo oblikovanom kružnom dizajnu, kamera udobno leži u ruci, a kontrole su intuitivno smještene nadohvat prstiju. Novo korisničko sučelje nudi sustav izbornika koji omogućuje učinkovitije upravljanje kamerom. Prilikom profesionalnih snimanja traka za boje i testni izlazni signal omogućuju precizno kalibriranje vanjskih monitora i audioopreme na signal iz kamere.

Kada je aktivirana, nova značajka Pre REC omogućuje stalno spremanje snimki u trajanju od tri sekunde u međuspremnik ako je kamera uključena. Kada korisnik pritisne gumb za snimanje, prethodne tri sekunde automatski se dodaju na početak isječka. To je pouzdano jamstvo da vam neće promaknuti najvažniji trenutak ako se akcija bude odvijala brže od očekivanog.

Canon Dual Shot pojednostavljuje ponekad zbunjujuće mnoštvo načina snimanja dostupnih na uobičajenim brojčanicima s funkcijama. Uz namjenske načine snimanja Video i Still, koji nude pristup ručnim kontrolama snimanja, dostupna je i treća mogućnost – Dual Shot. Dual Shot postavlja sve kontrole kamere na automatske postavke te korisniku omogućuje da se usredotoči na objekt snimanja. Dual Shot omogućuje i snimanje videoisječaka te fotografija u brzom slijedu, bez potrebe za promjenom načina snimanja. Fotografije je moguće snimiti u bilo kojem trenutku, čak i tijekom snimanja videozapisa. Osim što nudi snimanje fotografija visoke razlučivosti od osam megapiksela, nova značajka Photo Burst korisnicima omogućuje da dobiju 25 fotografija – svake u razlučivosti od 2,07 megapiksela – iz jedne sekunde filmskog zapisa. Pojednostavljena je i reprodukcija te ju je moguće pokrenuti u svakom trenutku jednim pritiskom na namjenski gumb.

Prednosti flash memorije

LEGRIA HF S10 i LEGRIA HF S100 korisnicima donose sve prednosti flash memorije. Flash troši manje energije od klasičnih medija za snimanje te se brže pokreće. Budući da je dimenzijama manji, omogućuje i proizvodnju kompaktnijih te laganijih kamera. Budući da se flash memorija ne sastoji od pokretnih dijelova, snimljeni materijali sigurni su i zaštićeni od udaraca i potresanja kojima su kamere često izložene.

Dostupna su dva modela: model s dvojnom flash memorijom LEGRIA HF S10 snima u internu flash memoriju od 32 GB – što je dovoljno za snimanje više od 12 sati HD videozapisa pri najučinkovitijoj postavci kvalitete ili pak za tri sata snimanja pri najvišoj postavci od 24 Mb/s – te na uklonjive SDHC memorijske kartice. LEGRIA HF S100 pojednostavljuje dijeljenje filmova s prijateljima jer snima izravno na memorijske kartice.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 20.04.2009.